GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Sofia Nerbrand: Klart omsorgspersonalen ska vara vaccinerad

Hoppas att samtliga partier ställer sig bakom S förslag om att de som nyanställs i äldreomsorgen i Kristianstad ska ha tagit sina sprutor. Även befintlig personal bör omplaceras om de inte är vaccinerade.
Sofia NerbrandSkicka e-post
Ledare • Publicerad 16 december 2021
Sofia Nerbrand
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Kristianstadsbladet politiska hållning är liberal.
Att vara vaccinerad är att visa omsorg.
Att vara vaccinerad är att visa omsorg.Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Socialdemokraterna i Kristianstad vill att de som nyanställs för att ta hand om äldre ska vara vaccinerade mot covid–19. Gott så.

Hoppas att de andra partierna i kommunens omsorgsnämnd håller med och röstar igenom förslaget så fort som möjligt. Bland andra Region Blekinge, Lund, Båstad och Växjö har redan fattat ett sådant beslut. Kommunstyrelsen i Lund klubbade igenom det häromdagen.

Det borde vara en självklarhet att de som tillhör den mest utsatta riskgruppen, men ändå måste släppa in människor i sina hem för att få hjälp med vardagsbestyren, ska slippa ta emot dem som inte har tagit sina sprutor.

För omsorgen är främst till för brukarna – inte personalen. Särskilt när deras trygghet, hälsa och liv står på spel.

Därför är det inte heller konstigt att Pensionärernas riksorganisation, PRO, kräver att äldre ska slippa ovaccinerad personal inom hemtjänsten, på äldreboenden och i sjukvården. ”Vi kan inte stå ut med att ovaccinerad personal går hem till sköra och gamla människor", säger en distriktsordförande.

Det är lätt att hålla med.

”Omsorgen är främst till för brukarna – inte personalen.”

Kommunerna borde också fråga de medarbetare som redan är i tjänst om de utgör en smittofara för de äldre. Men en majoritet av Sveriges kommuner varken frågar eller kontrollerar om deras omsorgspersonal är vaccinerade, enligt en enkätundersökning som SVT har gjort (13/12). Några få undantag finns, till exempel Eskilstuna där ovaccinerade inte får jobba nära de äldre utan de omplaceras.

Det är även hög tid att ändra smittskyddslagen så att arbetsgivarna kan ställa krav på att personalen vaccinerar sig för att få jobba med sårbara människor.

Även om många äldre är vaccinerade – tack och lov – och en hel del har fått sin tredje dos vet vi ännu inte hur den nya virusvarianten omikron kommer att slå. Tyvärr talar den fenomenalt snabba smittspridningen för att det kan bli svåra tider inom kort, varför politikerna i Kristianstads kommun bör skynda på beslutet.

”Vill man som vuxen inte vaccinera sig får man ta konsekvenserna av det och jobba med något annat under pandemin. Det handlar om att ta såväl ansvar för sina egna handlingar som att visa hänsyn till andra människor.”

Vill man som vuxen inte vaccinera sig får man ta konsekvenserna av det och jobba med något annat under pandemin. Det handlar om att ta såväl ansvar för sina egna handlingar som att visa hänsyn till andra.

Att vara vaccinerad är att visa omsorg.

Sofia Nerbrand är politisk redaktör

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.