Annons

Sofia Nerbrand: Sofia Nerbrand: Låt inte statskramarna ta över vården och skolan

Att lägga ner regionerna, avlöva kommunerna och lägga makten hos myndigheter i Stockholm är inte lösningen på problemen.
Sofia NerbrandSkicka e-post
Ledare – signerat • Publicerad 13 april 2021
Sofia Nerbrand
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Kristianstadsbladet politiska hållning är liberal.
Bevara mångfald och närhet i svensk politik. Sverige är ett stort land med olika förutsättningar.
Bevara mångfald och närhet i svensk politik. Sverige är ett stort land med olika förutsättningar.Foto: BERTIL ERICSON

Mer kontroll, ökad kontroll, ytterligare kontroll. Detta upprepade finansminister Magdalena Andersson (S) om äldreomsorgen i SVT:s Agenda härförleden. Hennes vurm för mer makt till statstjänstemän i huvudstaden lär öka ännu mer efter pandemins slut.

På måndagen lade Kristdemokraterna fram sin främsta prioritering inför valet 2022: Avskaffa regionerna och förstatliga sjukvården. Och Liberalernas partiledning har anfört just förstatligande av skolan och LSS (stöd till funktionshindrade) som huvudanledningar till att de vill ingå i en borgerlig regering med stöd av Sverigedemokraterna.

”Likadant överallt är inte liktydigt med jämlikhet.”
Annons

Även om coronakrisen har kastat ett obarmhärtigt ljus över bristerna i verksamheter som kommuner och regioner ansvarar för så är inte en starkare centralstat rätt väg att gå. Sverige är ett stort land med olika förutsättningar. Likadant överallt är inte liktydigt med jämlikhet.

Det är också viktigt att det finns en demokratisk förankring hos medborgarna. Att de kan följa hur deras skattepengar används och hur politiker prioriterar. På tisdagen sammanträdde Region Skånes 149 fullmäktigeledamöter. Det viktigaste ärendet på dagordningen var årsredovisningen för 2020, ett märkligt år helt präglat av pandemin.

Regionen omsluter svindlande 42 miljarder kronor, varav 88 procent går till sjukvården. Därutöver har Region Skåne ansvar för kollektivtrafiken, kultur samt regional utveckling.

Överskottet blev nära en miljard kronor för 2020, 58 miljoner över budget. Det hade den inte klarat utan cirka 4 miljarder kronor i statsbidrag för att täcka de extra kostnaderna för pandemin, vilket oppositionsrådet Henrik Fritzon (S) påpekade under debatten i regionfullmäktige.

Regionstyrelsens ordförande, moderaten Carl Johan Sonesson, kontrade med att regionen klarar sitt uppdrag i stort och att Region Skåne har tredje lägst skattesats i Sverige. Det finns nu också 2 000 fler medarbetare än för två år sedan. De lär behövas, liksom smartare sätt att arbeta. Operationsköerna har växt ordentligt när andra patientgrupper har fått stå tillbaka för de akut covidsjuka.

”Institutionell konkurrens är oerhört viktigt för att verksamheter ska kunna utvecklas och lära sig av varandra.”

Regionrådet Annette Linander (C) lyfte fram hur viktigt det är att dra lärdomar av det pressade läget under det senaste året. För att det finns problem med alltifrån ambulanstransporter till omoderna journalsystem har blivit ännu mer uppenbart.

Då kommer vi tillbaka till frågan om organisation. Det finns 1,4 miljoner invånare i Skåne, tio sjukhus och Region Skåne har drygt 35 000 anställda. Det är redan en koloss, som varken är lättstyrd eller lättbegriplig. Ska den läggas ner tillsammans med övriga 20 regioner i landet för att all vård ska styras från Stockholm?

Lycka till.

Tvärtom är institutionell konkurrens oerhört viktigt för att verksamheter ska kunna utvecklas och lära sig av varandra. Det lärde vi oss av flera blomstrande stadsstater i medeltidens och renässansens Italien. Läkare, sjuksköterskor, barnmorskor och labbpersonal bör också ha fler än en stor arbetsgivare att välja mellan.

Region Skåne har också gått före och agerat mer proaktivt än vad Folkhälsomyndigheten föreskrivit under pandemin. För vad säger att en enda expertmyndighet alltid har mest rätt? Folkhälsomyndigheten har bevisligen haft fel om assymtomatisk smittspridning, aerosolsmitta, virusvarianterna och framtidsprognoser. Ekot uppmärksammade på tisdagen att statsepidemiolog Anders Tegnell inte berättade om den snabba smittspridningen i september och att människor inte alls följde rekommendationerna som de skulle.

”Många skåningar ska vara glada över att politiker som Carl Johan Sonesson (M) har fattat egna beslut, utifrån etik, lokala förutsättningar och geografi.”
Annons

Många skåningar ska vara glada över att politiker som Carl Johan Sonesson (M) har fattat egna beslut, utifrån etik, lokala förutsättningar och geografi. Här var regionen tidigt ute med att bland annat stänga verksamheter som Malmö Opera, införa besöksförbud på äldreboenden och att erbjuda munskydd i Skånetrafiken. Möjligen bidrog det till en lägre smittspridning förra våren. Att agera snabbt har under pandemin visat sig vara avgörande för att få färre sjuka och döda.

Man brukar tala om vikten av likvärdig vård, men blanda inte ihop jämlikhet med likhet. En strömlinjeformad gigantisk sjukvårdsapparat från Haparanda till Ystad skulle bli en stelbent planekonomisk byråkrati, med säte i Stockholm. Ingenting talar för att det skulle bli en succé.

”Det är djupt oroväckande att den starka staten och direktiv från opolitiska tjänstemän är det recept som många partier nu plockar fram.”

Bättre vore att satsa på nationella IT-standarder, interregionala samarbeten och avtal samt fritt vårdsökande över hela landet, som underlättas av bättre information till medborgarna om kötider och vårdkvalitet på olika vårdinrättningar.

Det är djupt oroväckande att den starka staten och direktiv från opolitiska tjänstemän är det recept som många partier nu plockar fram. Vi som tror mer på mångfald, valfrihet, konkurrens och marknadsekonomi har anledning att förbereda oss för en tuff match mot statskramarna när smittläget tillåter att vi åter får krama varandra.

Sofia Nerbrand är politisk redaktör på Kristianstadsbladet

Annons
Annons
Annons
Annons