GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Sofia Nerbrand: Magdalena Andersson blir en vingklippt statsminister

En rafflande politisk vecka väntar. Men grundtipset är att S regerar vidare med ett svagt mandat.
Sofia NerbrandSkicka e-post
Ledare • Publicerad 18 november 2021 • Uppdaterad 18 november 2021
Sofia Nerbrand
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Kristianstadsbladet politiska etikett är liberal.
Vem tar vem?
Vem tar vem?
Foto: Henrik Montgomery/TT

Vägskäl. Flera partier måste i dagarna välja bana och följeslagare, åtminstone fram till valet i september nästa år.

Den nya S-ordföranden Magdalena Andersson förhandlar nu med Vänsterpartiet för att få bilda en ny rödgrön regering. I korten ligger både hur deras inbördes relation ska se ut och vilka sakpolitiska eftergifter som den blivande statsministern måste göra för att få Nooshi Dadgostars och hennes kamraters acceptans. Och hur ställer sig sedan Centerpartiet till detta?

Samtidigt har Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna kommit överens om en gemensam budgetreservation i riksdagens finansutskott. Att denna högeropposition stod samlad i tisdagens Aktuellt var historiskt – för bara några år sedan lovade Ulf Kristersson (M) dyrt och heligt att han aldrig skulle förhandla med Jimmie Åkesson (SD) om det viktigaste styrdokumentet för staten.

Men ingen var nog egentligen förvånad. Ulf Kristersson vill oerhört gärna bli statsminister och har lagt om stora delar av sin politik för att hamna tillräckligt nära SD för att kunna göra upp. Moderaterna har släppt sin tro på migration och öppenhet och vill i dag till och med minska arbetskraftsinvandringen till Sverige. Och hur många tror att han ”aldrig” kommer att regera landet tillsammans med SD?

Liberalernas partiledning vill också ha en ny borgerlig regering som vilar på ett aktivt stöd av SD. Men L ställde sig ändå inte bakom oppositionens budgetreservation i veckan – med argumentet att partiet inte vill sänka skatten på bensin, med tanke på klimatförändringarna.

”Sverige behöver en mer liberal ledning som kan agera proaktivt i en föränderlig värld.”

Det får sägas vara ett svepskäl. På fredagen samlas landsmötet, partiets högsta beslutande organ, som ska bestämma vilka man vill samarbeta med och hur. Nyamko Sabunis linje är med rätta mycket kontroversiell internt. Står den sig över helgen lär fler än den tidigare partiledaren Bengt Westerberg rösta på Centerpartiet i stället. SD står för raka motsatsen till liberalism.

Frågan är också om L klarar riksdagsspärren – och om M och KD låter dem vara med i deras regering om väljarna ger dem möjlighet att bilda en efter nästa val. Kristdemokraternas ledare Ebba Busch låter sval.

Statsbudgeten för 2022 ska antas på onsdag i nästa vecka. Vilket alternativ som kommer att gå igenom är fortfarande oklart. Liksom om och när Magdalena Andersson kan tillträda som statsminister. Samt vilken politik hennes regering kan få igenom framgent.

Centerpartiet har landat i att släppa fram Magdalena Anderssons ministär efter att det har fått igenom sina reformer av strandskyddet och skogsbruket. Men partiet har i skrivande stund inte fattat beslut om hur det kommer att rösta om budgeten. Sedan januaripartiet föll är C ett oppositionsparti och har inte varit med och förhandlat budgeten med regeringen.

Praxis är att riksdagspartier röstar på sitt eget budgetalternativ tills det faller och sedan lägger ner sina röster i slutvoteringen i riksdagens kammare. C bör stå fast vid denna position – de sitter inte i regeringen. Skulle C och/eller V göra så vinner högeroppositionens budgetreservation.

Men det kan nog Magdalena Andersson leva med trots allt. M, KD och SD har lagt ett förslag som bara skiljer sig med 20 miljarder kronor från regeringens proposition. Det är alltså bara en dryg procent av hela statsbudgeten.

Vad som är mer prekärt för Socialdemokraterna och Miljöpartiet är hur de ska få både Annie Lööf och Nooshi Dadgostar att rösta för kommande förslag. För även om Vänsterpartiet nu skulle få igenom ett avtal om låt säga pensioner eller socialförsäkringar, såsom det kräver, kommer Centerpartiet med allra största sannolikhet rösta emot den politiken. Och då blir det inget. Mandaten – väljarstödet – saknas helt enkelt för en vänstergir.

Det är också viktigt att Centerpartiet i detta läge värnar sin integritet och liberalism, både genom att inte rösta för den rödgröna budgeten och att säga nej till Dadgostars socialism.

En rafflande politisk vecka väntar. Men grundtipset är att S regerar vidare, med en vingklippt ny statsminister. Det är dåligt för Sverige. Landet behöver en mer liberal ledning som kan agera proaktivt i en föränderlig värld. Hur väljarna lägger sina röster i september är därför av extra stor betydelse.

Sofia Nerbrand är politisk redaktör

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.