Sofia Nerbrand: Sofia Nerbrand: Magdalena Andersson har rätt och oppositionen fel

Statsministern begriper att ränta på ränta blir mycket dyrt och varför smittskyddsåtgärder fortfarande behövs. Oppositionen är däremot helt fel ute nu.
Sofia NerbrandSkicka e-post
Ledare • Publicerad 13 januari 2022
Sofia Nerbrand
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Kristianstadsbladet politiska hållning är liberal.
Tar bladet från munnen.
Tar bladet från munnen.Foto: Anders Wiklund/TT

Övriga partier har nog inte förstått allvaret i situationen, kommenterade statsminister Magdalena Andersson (S) sedan hon fått kritik av flera oppositionspartier för de nya restriktionerna. Hon har rätt. Som ekonom begriper hon kraften i ränta på ränta – att smittspridningen är explosionsartad och kommer att få långtgående konsekvenser under de kommande veckorna.

”Som ekonom begriper Magdalena Andersson kraften i ränta på ränta.”

Men Liberalerna tycker att de relativt hovsamma restriktionerna är för mycket. L sade på tisdagen också tyvärr nej till att förlänga den tillfälliga pandemilagen till den 31 maj, och fick på torsdagen med sig en majoritet i riksdagens socialutskott att bara förlänga den i två månader. Sverigedemokraterna har anmält regeringschefen till konstitutionsutskottet för att hon ska ha överskridit sina befogenheter. Och allehanda röster på högerkanten hävdar att det är orimligt att de inte får gå på krogen efter kl 23. Fria Moderata Studentförbundet säger att de ska strunta i rekommendationerna.

Detta är helt oseriöst och feltajmat. Inte minst efter att WHO häromdagen varnade för att hälften av Europas befolkning kommer att få covid-19 inom sex till åtta veckor och att Folkhälsomyndigheten på torsdagen redovisade såväl de högsta smittotalen någonsin som nya halskramande scenarier.

Statsepidemiolog Anders Tegnell redovisade att deras uppdaterade modeller ger vid handen att Sverige kan få uppåt 70 000 nya fall om dagen vid månadsskiftet. Ponera att bara 1 procent behöver uppsöka sjukhus – det skulle ge nära 700 nya patienter per dygn. Plus hög sjukfrånvaro. Det är inte roligt att föreställa sig vad det betyder.

”Sverige har varit senfärdigt och underskattat farsoten gång efter annan.”

MSB:s företrädare berättade på myndigheternas gemensamma presskonferens att de aldrig tidigare har fått så många signaler från allehanda verksamheter, till exempel de som ska tillhandahålla el, att de får svårt att upprätthålla en bra servicenivå om för många blir sjuka samtidigt.

Det är bra med en levande diskussion om pandemihanteringen. Sverige har varit senfärdigt och underskattat farsoten gång efter annan. Alldeles för länge rådde också en räddhågsen borgfred mellan partierna och Folkhälsomyndigheten fick inte ifrågasättas. Det är också gott att röster höjs för att staten inte ska få begränsa medborgarnas fri- och rättigheter hur som helst.

Men just nu är smittoläget så prekärt att det inte är för mycket begärt att de som kan ska jobba hemma och att större evenemang ställs in. Dessutom borde en uppmaning gå ut om att bära munskydd inomhus och att använda vaccinpass mer. Staten borde också ge mer ekonomiskt stöd till nöjes-, restaurang, rese- och kulturföretag för att de ska överleva denna bistra coronavinter.

För vi längtar alla efter att få kramas, dansa och träffas igen. Håll i och håll ut lite till: fler och fler tar förhoppningsvis sitt vaccin och snödropparna påminner om att det kommer en vår. Men först ska vi igenom den fjärde vågen.

Sofia Nerbrand är politisk redaktör