GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Sofia Nerbrand: Mer pengar och personal räcker inte för att korta vårdköerna

Region Skåne behöver arbeta smartare och bli mer serviceinriktat. Moderna IT- och journalsystem är ett måste.
Sofia NerbrandSkicka e-post
Ledare • Publicerad 29 oktober 2021
Sofia Nerbrand
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Kristianstadsbladet politiska hållning är liberal.
Regionrådet Henrik Fritzon (S) är självkritisk i sin nya bok ”Tid för reformer”. Han lyfter nu vårdköerna på den politiska dagordningen.
Regionrådet Henrik Fritzon (S) är självkritisk i sin nya bok ”Tid för reformer”. Han lyfter nu vårdköerna på den politiska dagordningen.Foto: Mikael Persson

På morgonkvisten förbeställer och betalar jag för en kaffe med den typ av mjölk jag vill ha genom en app och hämtar upp drycken på väg till jobbet. Hur kan det då vara så svårt för Region Skåne att se till att skåningarna kan boka om besökstider enkelt på nätet i stället för att skicka ut kallelser på papper? Tekniken finns uppenbarligen och med bank-ID är vi betrodda att läsa våra journaler och läkemedelsrecept, så det kan inte vara på grund av integritetsskäl.

Jag ställer frågan till regionrådet Henrik Fritzon (S), en veteran inom den skånska sjukvårdspolitiken. Varför är vårdkolossen så hopplöst efter? Vi betalar ju trots allt 11,18 öre på varje intjänad hundralapp, så det kan inte heller vara brist på pengar.

””Vänligen, var god vänta” lär tyvärr vara det hårda svaret i kön ett tag till.”

”Ja, utvecklingen går oerhört långsamt på IT-området”, erkänner Fritzon. Regionen jobbar omodernt och ineffektivt. Det är oerhört frustrerande.”

Han talar engagerat med sin nya debattbok ”Tid för reformer – så skapar vi en modern, tillgänglig och jämlik sjukvård” i sin hand. Framför honom ligger hans iPad. När regionstyrelsens arbetsutskott började använda sådana i ett pilotprojekt för tio år sedan för att spara papper och tid hämtade inte ledamoten Henrik Fritzon ut sin, minns jag. Han föredrog att läsa utskrivna mejl och handlingar. Måhända en illustration av trögheten i systemet, men hans platta ger samtidigt en strimma hopp om omprövning och förbättring?

Jag arbetade som chefsstrateg för femklövern – M, L, C, KD och MP – som styrde Region Skåne 2010–2014. Det var en politisk tjänst, men jag hade ingen partibok. Åren gav mig inblick i en på flera sätt sjuk organisation. Jag tänkte ofta att den var som en humla som flög för att personalen lade ner sig själ på att hjälpa patienterna.

Ett av de stora problemen redan då var de urusla IT- och journalsystemen. Fundera för ett ögonblick vad det betyder att de dåvarande 32 000 medarbetarna i regionen fick lägga ett otal onödiga timmar framför datorerna i stället för att utföra sina primära arbetsuppgifter. År ut och år in. Det är ett enormt resursslöseri och skapar stor frustration.

Sedan dess har flera e-hälsoprojekt sjösatts, men Region Skåne kan knappast sägas vara lika tillgängligt som Espresso House eller mer komplexa verksamheter såsom flygindustrin. Väntetiderna för behandlingar är på tok för långa. Och det beror inte bara på pandemin, som ytterligare har byggt på vårdskulden till skåningarna.

I det planekonomiska systemet, där skattebetalarna står för notan och de väntande patienterna och deras anhöriga står för lidandet, uppstår långa köer. Och i Sverige tiger vi still i stället för att sätta på oss gula västar och protestera mot att vi inte får det vi har rätt till och betalar mycket för.

Vårdgarantin från 2010 har aldrig tagits på allvar av regionerna. Den är inte på riktigt”, konstaterar Henrik Fritzon. De allra flesta accepterar att hälften av patienterna får vänta mer än de lagstadgade 90 dagarna, men socialdemokraten framför mig har tänkt om och är klädsamt självkritisk: ”Vi har inte prioriterat tillgängligheten tillräckligt mycket. Jag har fått nya insikter, men det är ännu svårare att komma till rätta med köerna än vad jag har trott. Mitt vallöfte blir ändå: I Skåne ska vi klara vårdgarantin.”

Henrik Frtizons recept är höjd regionskatt – S föreslår en höjning med 25 öre i sin budget för 2022, men han tror inte att det räcker utan tänker sig ett ännu högre skattetryck. Han vill också att staten utbildar betydligt fler läkare och sjuksköterskor än i dag för att klara personalbristen.

Tillåt mig tvivla. Under det senaste decenniet har antalet anställda ökat till 36 000 och budgetens omslutning har ökat från 35 till drygt 45 miljarder kronor, varav 40 går till vården. Skattesatsen har höjts med hela 79 öre. Ändå har inte de digitala stödsystemen blivit tillräckligt moderna och effektiva och köerna har inte kortats nämnvärt. De ökade resurserna sugs in som i ett svart hål.

Mer pengar och personal räcker inte, utan det är avgörande att arbeta smartare och att ändra incitamenten så att Region Skåne blir mer serviceinriktat.

”Ytterst är det gamla, sköra och sjuka människor som får betala priset för ineffektiviteten och köerna.”

Att vända denna Atlantångare är ingen enkel uppgift, men det måste göras. Ytterst är det gamla, sköra och sjuka människor som får betala priset för ineffektiviteten och köerna.

Under 2020 skickade Region Skåne 7,8 miljoner brev till skåningarna… Som en liten tröst får jag på torsdagen ett pressmeddelande om att specialistvården och psykiatrin sänder betydligt fler digitala kallelser via 1177 sedan den 6 oktober. ”Möjlighet till digitala kallelser från exempelvis röntgen och vårdcentraler utreds just nu.”

Fortsättning följer. Men ”Vänligen, var god vänta” lär tyvärr vara det hårda svaret i kön ett tag till.

Sofia Nerbrand är politisk redaktör

Regionrådet Henrik Fritzon (S) är aktuell med ny bok, ”Tid för reformer”.
Regionrådet Henrik Fritzon (S) är aktuell med ny bok, ”Tid för reformer”.Foto: Mikael Persson
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.