GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Sofia Nerbrand: Öppenheten får inte gå förlorad i kampen mot terrorn

Attacken den 11 september för 20 år sedan har tyvärr gjort oss mer skräckslagna och slutna.
Sofia NerbrandSkicka e-post
Ledare – signerat • Publicerad 11 september 2021
Sofia Nerbrand
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Kristianstadsbladet politiska etikett är liberal.
Foto: Stefan Jeremiah

När det andra flygplanet kraschade in i det andra tvillingtornet på Manhattan för på dagen 20 år sedan kom chocken och tårarna. Världen såg dådet i direktsänd tv. Alla minns säkert var de befann sig och känslosvallet.

Symbolen för frihet, framsteg och frihandel – World Trade Center i New York – attackerades medvetet. Och rasade och tog nära 3 000 människors liv med sig i fördärvet. Liksom den positiva utvecklingen efter Berlinmurens fall1989.

Det stod klart från första början att det öppna samhället utmanades med våld av dess fiender. Al-Qaida, talibanerna och andra fundamentalister. På 1990-talet hade den amerikanske statsvetaren Samuel Huntington hävdat att vi stod inför civilisationernas kamp, men det visade sig snarare bli en envig inom islam. De som vill leva i fred och i ett sekulärt och jämställt samhälle, versus de som vill tvinga alla att leva efter sharia.

Stater och invånare i väst drogs in på grund av terrorn. USA reagerade bestämt – men baserat på en djupgående rädsla. Supermakten startade krig i Afghanistan och Irak, förhörde brutalt tillfångatagna på Guantanamo och började massövervaka både sin egen befolkning och människor globalt.

Syftet var gott: att skydda de egna medborgarna och att befria irakier och afghaner från diktatorn Saddam Husseins och talibanernas obeskrivliga brutalitet. USA har skickat mer pengar till Afghanistan för att bygga upp landet än vad de gjorde till Europa efter andra världskriget inom ramen för Marshallhjälpen. Många människor, inte minst kvinnor, har också fått mer utbildning och frihetsgrader under ett par decennier.

”Det gäller att ständigt vara vaksam på vår egen skräck och hur vi hanterar den.”

Men det är uppenbart att talibanernas maktåtertagande efter USA:s reträtt i augusti markerar ett gigantiskt misslyckade. Den liberala demokratin lyckades inte slå rot, och auktoritära länder som Kina och Ryssland passar på att flytta fram sina positioner.

Usama bin Ladin får också sägas ha vunnit en indirekt delseger genom att trigga oss att sluta oss i väst. Här finns nu en större misstänksamhet mot muslimer i största allmänhet. Vi har dessutom fått se stater göra stora ingrepp i den personliga integriteten genom sina avlyssningssystem. FRA-lagen och de rådande gränskontrollerna är två svenska exempel.

Därför gäller det att ständigt vara vaksam på inte bara terrorism, utan även på vår egen skräck och hur vi hanterar den. Monterar vi ner tolerans och tillit, kränker medborgerliga fri- och rättigheter och kontrollerar varje steg som människor tar i vardagen bekräftar vi fiendernas nidbild av oss. Och drar ner oss själva på ofrihetens sluttande plan.

Det modigaste och viktigaste man kan göra i dagens nervösa samhällsklimat är att stå upp för öppenhet i alla lägen. Annars tappar vi bort oss själva

Sofia Nerbrand är politisk redaktör

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.