Annons

Sofia Nerbrand: Sofia Nerbrand: Regeringen måste bruka allvar nu

Hur gärna vi än vill leva som vanligt så går det inte ännu. Den tredje vågen håller på att bli den värsta. Det krävs fler och tuffare åtgärder för att stävja den.
Sofia NerbrandSkicka e-post
Signerat • Publicerad 6 april 2021
Sofia Nerbrand
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Kristianstadsbladet politiska hållning är liberal.
På Karolinska universitetssjukhuset i Solna finns en av få mottagningar i landet som tar emot långtidssjuka i covid-19, även om patienterna inte legat på sjukhus.
På Karolinska universitetssjukhuset i Solna finns en av få mottagningar i landet som tar emot långtidssjuka i covid-19, även om patienterna inte legat på sjukhus.Foto: Anders Wiklund/TT

Situationen är fortfarande mycket allvarlig i Sverige. Det var budskapet på myndigheternas presskonferens på tisdagen. Smittspridningen i landet är bland de högsta i Västeuropa, i nivå med det hårt drabbade Frankrike.

Vi är mitt uppe i en tredje våg som vi inte vet hur hög och långvarig den blir. Smittonivån stiger alltjämt och är nu uppe i hela 740 nya fall per 100 000 invånare under den senaste 14-dagarsperioden. Och det är dessutom en underskattning på grund av påskhelgen, enligt Folkhälsomyndigheten. Smittokurvan är alltså på samma höjder som i december då andra vågen slog till med full kraft.

Annons

Knappt 40 000 svenskar infekteras nu varje vecka, berättade Karin Tegmark Wisell från Folkhälsomyndigheten. Smittofrekvensen ligger högst bland dem som är 20-49 år. Även bland barn och ungdomar upp till 19 år är smittan stor och ju högre ålder i denna grupp, desto större smittspridning.

Inläggningarna ökar också kraftigt på sjukhusen. Transporterna av svårt sjuka människor mellan sjukhus och regioner blir även påtagligt fler. Nu finns 1 600 covidpatienter i slutenvården, plus 352 på iva. Inte sällan är de födda på 60-, 70- eller 80-talet. En högre andel behöver också intensivvård än tidigare: före jul var det 10 procent och nu är det 17 procent.

Sex av tio platser är fyllda med covidpatienter, vilket får till följd att andra patientgrupper får stå tillbaka. I Region Uppsala talar man om en extrem belastning och pausar i stort sett all vård som inte är akut för att klara trycket. ”Utgå från att alla du möter är smittade och agera därefter”, vädjar hälso- och sjukvårdsdirektören.

”Socialstyrelsens teori är att sjukvården helt enkelt inte mäktar med att ta hand om alla sjuka.”

Över 6 000 personer har intensivvårdats sedan pandemin började. Fler covidpatienter innebär en ökad belastning på vården och en redan utmattad personal. Men det kanske allvarligaste är att dödligheten ökade under pandemins andra våg trots bättre behandlingsmetoder än förra våren. Socialstyrelsens teori är att sjukvården helt enkelt inte mäktar med att ta hand om alla sjuka. Kan man då hävda att sjukvården klarar trycket?

Och som lök på laxen så räknar samtliga regioner med ett sämre läge framöver – både på kort och lång sikt.

Ändå verkar det som att många svenskar låtsas som att pandemin inte är så allvarlig. Resorna över påsk var lika många som 2019, visar nya siffror från Telia. Mycket få använder munskydd i butiker och på bussen och många återvänder till sina arbetsplatser efter att ha jobbat hemma länge.

Och efter påsklovet öppnar gymnasieskolan sina portar igen, efter ett huvudlöst beslut av regeringen. Det är just bland barn och ungdomar samt bland medelålders – föräldrar och lärare – som smittan är hög och ökar.

Men kanske är det inte så konstigt. Sverige har varit sena på bollen från första stund. Statsepidemiolog Anders Tegnell var högst motvillig att ens lämna råd och rekommendationer förra våren, visar journalisten Emanuel Karlsten i Expressen (6/4). Tegnell tror nämligen inte att åtgärder spelar så stor roll och att det enda man kan göra är att bromsa smittan en smula så att inte vårdapparaten går sönder. Snacka om systemtänk och att inte se individen.

Det är en uppgiven och icke-humanistisk hållning. För vad man missar är då allt lidande som en stor smittspridning innebär. Alla de som får långtidscovid efter en lättare infektion, eller stora rehabiliteringsbehov efter en sjukhusvistelse. Att ligga på intensiven är ingen lek ens för en tidigare frisk medelålders människa.

Tegnells cyniska inställning kan förklara varför Sverige fastnat i ett narrativ att det är okej att farsoten far fram genom befolkningen i ”lagom” takt och att vi främst fokuserar på dödsfall och sjukvårdspersonalen. Inte för att det är oviktiga ting. Tvärtom.

”Men alla de som drabbats av svåra besvär i månader har hamnat i skymundan. Och de med långtidscovid är många. Uppåt 200 000 personer i Sverige. Och med 40 000 nya smittade i veckan kan vi addera omkring 4 000 till varje vecka.”
Annons

Men alla de som drabbats av svåra besvär i månader har hamnat i skymundan. Och de med långtidscovid är många. Uppåt 200 000 personer i Sverige. Och med 40 000 nya smittade i veckan kan vi addera omkring 4 000 till varje vecka, eftersom cirka 10 procent har symtom efter tre månader.

I Storbritannien har myndigheterna konstaterat att kvinnor i medelåldern är överrepresenterade och löper uppåt 20 procents risk att drabbas. Det är en personlig tragedi att inte kunna leva fullt ut. Många ”långtidscovidare” har barn som nu inte har välfungerande föräldrar. Och ingen vet om och när de blir återställda. Barn med långtidscovid förekommer också – omkring 7 procent av de som infekteras.

Regeringen och Folkhälsomyndigheten läxar upp medborgarna för att vi inte följer rekommendationerna till punkt och pricka. Det finns absolut en trötthet i befolkningen. Gudarna ska veta att näst krig är en pandemi det värsta ett samhälle kan råka ut för. Men den existerar, hur gärna vi alla än vill leva som vanligt.

”Gudarna ska veta att näst krig är en pandemi det värsta ett samhälle kan råka ut för. Men den existerar, hur gärna vi alla än vill leva som vanligt.”

Så just nu är det läge för beslutsfattare att leda och agera. Men som vanligt under den här pandemin sker inte det i Sverige.

Att öppna gymnasieskolan är tondövt. Att låta butiker och gallerior ha öppet är vanskligt. Att inte rekommendera munskydd i alla inomhusmiljöer är bara dumt. Att inte snabbtesta fler på arbetsplatser och skolor duger inte.

Vi är inne i den allvarligaste vågen hittills. Och den sjunker inte till en liten krusning av sig själv. Särskilt inte när en mer smittsam virusvariant har tagit över och fas 4 i vaccinationsprogrammet inte kommer igång förrän i juni.

Regeringen måste bruka allvar och använda de verktyg den har fått med pandemilagen. Annars tar den på sig ett mycket stort ansvar för att ännu fler får sämre hälsa i Sverige. Kurvorna måste ner. Nu.

Sofia Nerbrand är politisk redaktör på Kristianstadsbladet

Här saknas innehåll

Annons
Annons
Annons
Annons