GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Sofia Nerbrand: Riv i Gamlegården

För att skapa bättre liv i staden.
Sofia NerbrandSkicka e-post
Ledare • Publicerad 15 november 2021
Sofia Nerbrand
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Kristianstadsbladet politiska etikett är liberal.
Gamlegården i Kristianstad.
Gamlegården i Kristianstad.

Riv och ge nytt liv i Gamlegården. Det öppnar det liberala kommunalrådet Pierre Månsson för, för att komma till bukt med kriminalitet och social utsatthet i Kristianstad.

Hans framgångsrike kollega, kommunstyrelsens ordförande Torkild Strandberg (L) i Landskrona, har gjort just detta: jämnat delar av utanförskapsområden med marken och byggt trevliga och attraktiva bostäder längs kusten norr om staden. Syftet har varit att få fler kommuninvånare som mår bra, arbetar, betalar skatt, öppnar nya verksamheter och bidrar på andra sätt. Konceptet har visat sig vara lyckosamt: Den tidigare ökända industri- och invandrartäta staden har blivit en mer attraktiv pärla vid Öresund. Skolresultaten har förbättrats och otryggheten har minskat.

”Det räcker inte att se till att de trista lamellhusen är välmålade och att de döda grönytorna är välklippta.”

Även i Danmark och Frankrike har man dragit slutsatsen att det inte räcker att se till att de trista lamellhusen är välmålade och att de döda grönytorna är välklippta. När stadsplaneringen och ägarstrukturen är olycklig i grunden och är det bättre att göra om och göra rätt.

Riktig stadsbebyggelse, där människor lätt möts, och bättre möjligheter att äga sitt hem ger mycket bättre förutsättningar att skapa jobb och privata förmögenheter. De som fastnar i modernistiska förorter och kommunägda hyresrätter får sämre livschanser, vilket både är orättvist och dåligt för samhället.

Därför borde Kristianstads kommun också sälja fler av sina lägenheter till de som bor i dem. Att avyttra allmännyttan behövs också för att finansiera nödvändiga investeringar i nya bostadsområden.

Landskronas kommunledning har också arbetat aktivt för att Internationella engelska skolan skulle etablera sig i staden. Även detta borde Pierre Månsson ta efter – Kristianstadsborna borde få större valfrihet och ytterligare en bra skola.

Den primära uppgiften måste nämligen vara att förbättra förutsättningarna att hitta jobb, starta företag, skapa trivsel och att locka fler människor med egen försörjning att flytta till kommunen. Framtiden slutar och börjar med människor.

Sofia Nerbrand är politisk redaktör

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.