Annons

Sofia Nerbrand: Sofia Nerbrand: Se till att vaccinera dig nu

Samhället kan stötta, men individen bär det yttersta ansvaret för att ta sina sprutor.
Sofia NerbrandSkicka e-post
Ledare • Publicerad 8 september 2021
Sofia Nerbrand
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Kristianstadsbladet politiska hållning är liberal.
Pfizer/Biontechs vaccin mot covid-19.
Pfizer/Biontechs vaccin mot covid-19.Foto: Claudio Bresciani / TT

Bara gör det. Gå och vaccinera dig. Nu finns det gott om doser och lediga tider, så det finns egentligen inga goda skäl till att inte göra det.

De som nu vårdas på sjukhus för svår covid–19 önskar säkert att de hade gjort det – de är i stort sett alla ovaccinerade. Men de uppger själva att det ”inte har blivit av”, berättade hälso- och sjukvårdsdirektör Pia Lundbom på Region Skånes presskonferens på onsdagen. De inlagda är mellan 30 och 60 år, vilket avspeglar dels den aggressiva deltavarianten, dels att många yngre inte har tagit sina sprutor.

”Som skattebetalare och medmänniska kan man gott ha synpunkter på dem som inte gör sin plikt att vaccinera sig.”
Annons

Fortfarande har omkring 4 miljoner svenskar inte sett till att skydda sig och andra från covid–19. Detta hotar hela upplägget med att ta bort de allra flesta restriktioner från och med den 29 september. Regeringens och Folkhälsomyndighetens argumentation bygger helt och hållet på att tillräckligt många vaccinerar sig. Det är alltid tråkigt att vara en glädjedödare – vi vill väl alla kunna gå ut och dansa och stå i publikhav igen – men deras beslut är behäftat med stora risker.

Sveriges vaccinationsgrad ligger på 57 procent av hela befolkningen. Det är lägre än EU-genomsnittet och betydligt lägre än i Danmark, som med sina 73 procent slopar alla restriktioner från och med fredag. I Finland har regeringen satt 80 procent fullvaccinerade som mål innan de öppnar samhället helt och hållet. Sverige släpper förmodligen garden för tidigt.

Särskilt med tanke på att vaccinationsviljan har trutit på sistone. Det är yngre – framför allt män under 40 år – som har struntat i att kavla upp ärmen. Och det är i åldersgruppen 10–19 år som smittan nu främst drar fram i Skåne. Som lök på laxen är Sverige också det enda EU-land som inte vaccinerar barn från 12 års ålder.

”I nästa vecka kan tusentals vaccindoser behöva kasseras på grund av att deras bästföredatum då passeras. Det är absurt.”

Vaccinationsgraden är också betydligt lägre i vissa grannskap i Skåne, rapporterar Kvällsposten. Bara 45 procent har tagit sin första spruta i Rosengård i Malmö, medan drygt 80 procent har gjort det i Limhamn.

I de grupper där många inte har immunitet kan farsoten göra stor skada. I USA, med 53 procents vaccinationstäckning, ligger drygt 100 000 personer på sjukhus, varav 26 000 på intensiven. Skulle vi få samma utveckling här kan vi också få rekordmånga allvarligt sjuka senare i höst.

Så de som är ovaccinerade kan inte börja leva som vanligt igen efter den 29 september. Vad kan då göras för att fler ska vaccinera sig? Region Skåne jobbar med ”tålamod och tillit” sade vaccinsamordnaren Maria Landgren på pressträffen. Med information, kommunikation, drop-in-tider, uppsökande verksamhet och samarbete med civilsamhället görs stora insatser.

”De som är ovaccinerade kan inte börja leva som vanligt igen efter den 29 september.”

Skåne ligger emellertid näst sist bland Sveriges regioner när det kommer till att vaccinera de yngsta. Region Uppsala har skickat ut kallelser till tonåringar med förbokade tider och uppnått oerhört mycket bättre resultat. Det borde Region Skåne ta efter så snart som möjligt.

För i dag räcker alldeles för få fram sin arm för att ta emot sina två injektioner. I nästa vecka kan tusentals doser behöva kasseras på grund av att deras bästföredatum då passeras. Det är absurt. Ingen kan ha undgått sjukdomens förödande effekter och att massvaccinering är vägen ut ur pandemin.

Tålamod och tillit i all ära. En intensivvårdsplats kostar minst 40 000 kronor per dygn. Vårdskulden har ökat enormt under pandemin då andra patientgrupper har fått stå tillbaka. Vårdpersonalen har gått på knäna länge. Tiotusentals drabbas av postcovid. Som skattebetalare och medmänniska kan man gott ha synpunkter på dem som inte gör sin plikt att vaccinera sig.

Ytterst måste var och en ta eget ansvar. Se till att det blir av. Det tar bara några minuter.

Annons

Sofia Nerbrand är politisk redaktör

Annons
Annons
Annons
Annons