Annons

Sofia Nerbrand: Sofia Nerbrand: Skåningarna väntar alldeles för länge på vård

Region Skåne behöver kort och gott ett systemskifte.
Sofia NerbrandSkicka e-post
Ledare • Publicerad 5 april 2022
Sofia Nerbrand
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Kristianstadsbladet politiska hållning är liberal.
I väntrummet.
I väntrummet.Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT

Hur står det till i den skånska sjukvården? Helt ok, men pandemin har satt den under hårt tryck, hävdade regionstyrelsens ordförande Carl Johan Sonesson (M) under tisdagens debatt i regionfullmäktige. Oppositionsrådet Henrik Fritzon (S) satte fingret på de allt längre vårdköerna.

Svaret beror till synes på vem man frågar och vad man anser är de viktigaste parametrarna.

Annons

Låt oss titta på några hårda fakta. I Region Skånes senaste årsredovisning lyser siffrorna röda och de politiska revisorerna landar i slutsatsen att målet om en långsiktigt god ekonomi inte uppfylls. Förvisso ingår ett par stora engångskostnader 2021 och resultaten har förbättrats under senare år, men ekvationen för driften, pensionsskulden och de stora sjukhusinvesteringarna går över åren inte ihop. Trots att skattesatsen har höjts från 10,39 till 11,18 och budgeten har ökat från cirka 35 till 47 miljarder kronor under de senaste åtta åren.

Invånarna får inte heller den vård de har laglig rätt till i tid. Enligt vårdgarantin ska patienter få sitt specialistbesök eller sin operation inom 90 dagar, men i dag har 28 000 skåningar väntat längre än så. Det innebär lidande eller i värsta fall en för tidig död för dem, produktionsbortfall för samhället och ständig stress för sjukvårdspersonalen.

”Att rulla på i gamla hjulspår duger inte.”

Det är inte konstigt att köerna blev längre när många covidsjuka krävde stora sjukvårdsresurser och trängde undan mindre akuta fall. Men Region Skåne presterar betydligt sämre än övriga Sverige och har gjort så under flera år. I dagsläget får drygt hälften av dem som står i kö här vänta mer än 13 veckor på sin operation. I riket får 43 procent vänta så länge.

Det behövs således förändringar – och nya lösningar. Att rulla på i gamla hjulspår duger inte.

Den styrande alliansen vill framför allt få ut mer av alla de timmar som de drygt 36 000 medarbetarna jobbar. Sverigedemokraterna önskar manna från himlen – högre statsbidrag – och Socialdemokraterna och Vänsterpartiet vill självfallet höja regionskatten.

Det allra klokaste vore att använda de enorma resurser som redan finns i Region Skåne, vilket är det de fyra borgerliga partierna är inne på. Men att anställa fler – personalstyrkan har ökat med hela 3 000 under innevarande mandatperiod sade Carl-Johan Sonesson i talarstolen – kan inte vara hela svaret, såsom politiker till vänster alltid hävdar. Inte heller att höja skatterna, eftersom det minskar välståndsutvecklingen.

Region Skånes omoderna IT- och journalsystem slösar bort otaliga arbetstimmar som skulle ha kunnat läggas på sjukvård. Den otillräckliga personalpolitiken gör att operationssalar står oanvända i alldeles för många timmar. Den obefintliga konkurrensen leder till att det inte finns några privata sjukhus i Skåne.

Detta betyder dock att det finns goda möjligheter förbättra produktiviteten genom att införskaffa bra digitala arbetsverktyg, rekrytera och behålla duktiga medarbetare samt locka hit ett sjukhus, som liknar Capios effektiva S:t Görans i Stockholm. Plus att aktivt hjälpa de skåningar som ändå inte får vård i tid att hitta alternativ utanför regionens gränser. Det råder nämligen fritt vårdsökande i Sverige och EU, vilket borde utnyttjas av fler.

Region Skåne behöver kort och gott ett systemskifte.

Sofia Nerbrand är politisk redaktör

Annons
Annons
Annons
Annons