Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Sofia Nerbrand: Skolorna måste göra sin läxa före måndag morgon

Efter påsklovet ska alla elever vara tillbaka i klassrummen. Hur tar skolorna sitt arbetsgivaransvar för att skydda barn och vuxna från covid-19? De borde fixa munskydd, bättre ventilation och snabbtester. Redan måndag morgon.
Hur undviker man smitta i ett fullt klassrum?
Hur undviker man smitta i ett fullt klassrum?
Foto: Roald, Berit
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Kristianstadsbladet politiska etikett är liberal.

Långtidscovidarna börjar få ansikten. Jag träffar en jämnårig väninna som har fått hjärtbesvär, lungskador och mycket låg syresättning i blodet efter en lättare covidinfektion i augusti. Hon orkar långtifrån allt som hon önskar och behöver göra för att ta hand om sina barn. Huruvida hon blir återställd står skrivet i stjärnorna.

Under den senaste veckan har ytterligare 44 210 personer smittats av covid-19 i Sverige. Det betyder att drygt 4 000 till kommer att drabbas av långvariga besvär. En tredjedel av alla som smittas får neurologiska skador, enligt en färsk studie i The Lancet. De flesta var tidigare fullt friska och mitt i livet.

Det återstår cirka 40 skoldagar fram till sommarlovet. Att missa dem på plats vore trist och olyckligt. Men skulle elevernas hela framtid gå i kras om de får undervisning via skärmen lite till?

De som överlever intensivvårdsbehandling kommer att behöva rehabilitering under lång tid. En större andel av de svårt sjuka är nu födda på 60- och 70-talet, berättar läkare. Belastningen i sjukvården har varit hög sedan den andra vågens början i november, och patienter dör för att orken och resurserna inte riktigt räcker till.

Att fler blir svårt sjuka beror på den väldigt höga allmänna smittspridningen och på den brittiska virusvarianten. Vaccinet ges inte heller till yngre ännu.

Att i detta läge öppna skolorna är alldeles bakvänt. För man utsätter framför allt lärare och föräldrar för stora hälsorisker. Det betyder också att många barn får en mamma eller pappa som inte är fullt fungerande.

Detta ska dock ställas mot att många gymnasieelever snart ska få slutbetyg och fira sin studentexamen. Och att man kan lära sig mindre och tappa fotfästet när man har distansundervisning. För visst är det påfrestande med social distansering. Men i Sverige finns det i Alva och Gunnar Myrdals anda en överdriven uppfattning om att det är direkt farligt för barn att inte vara i skolan.

Just nu är det tvärtom hälsovådligt att vara där fysiskt.

Frågan är om Region Skånes smittskyddsläkare Eva Melander tar sitt ansvar när hon i praktiken tillåter att ett trettiotal personer vistas i ett och samma klassrum på dagarna framöver. Hon menar att smittoläget i Skåne är mycket skört.

Men givet att all undervisning ändå kommer att ske på plats: Vad gör skolornas huvudmän för att garantera säkerheten? Vilka skyddsåtgärder vidtar rektorerna? Fixar de god ventilation och munskydd till alla som vistas inomhus, vilket Kungliga vetenskapsakademiens expertgrupp rekommenderade redan i höstas? Beställer de hem snabbtester i mängd?

En säker arbetsmiljö och skyddsutrustning är varje arbetsgivares ansvar.

Det räcker inte att undvika att träffa sjuka, tvätta händerna och att hålla en armlängds avstånd för att skydda sig mot covid-19. Sjukdomen sprids av personer som inte har hunnit utveckla symtom och genom så kallad aerosolsmitta på flera meters håll. Viruset dröjer sig kvar i luften i timmar så här års.

Att bära munskydd är långt viktigare än att tvätta händerna

Att bära munskydd är därför långt viktigare än att tvätta händerna – kontaktsmitta från ytor är oerhört ovanligt för coronaviruset. Detta slog den amerikanska smittskyddsmyndigheten CDC fast på måndagen i en ny rapport.

Ändå finns det handsprit nästan överallt, medan munskydden är ovanliga i Sverige. Det är synd och skam att det gått troll i att använda något så billigt, enkelt och effektivt här. I typ alla andra länder bär elever munskydd för att skydda sig själva och andra. Kan de så borde väl även svenska barn och ungdomar klara av det.

På vilken annan arbetsplats skulle man förresten acceptera att jobba utan skyddsutrustning med denna ansamling människor? Varför kräver inte facken och skyddsombuden munskydd, ventilation och snabbtester?

På vilken annan arbetsplats skulle man förresten acceptera att jobba utan skyddsutrustning med denna ansamling människor? Varför kräver inte facken och skyddsombuden munskydd, ventilation och snabbtester i skolan?

Och hur kan det komma sig att föräldrar är så hovsamma i sina krav? Långtidscovid förekommer även hos barn, i alls icke försumbar tal. Och barnen drar hem smittan.

Det återstår cirka 40 skoldagar fram till sommarlovet. Att missa dem på plats vore trist och olyckligt. Men skulle elevernas hela framtid gå i kras om de får undervisning via skärmen lite till?

Sverige har tillsammans med Frankrike den högsta smittspridningen i Västeuropa just nu. Och bland de högsta i världen. Andra länder har på kort tid fått ner smittan med kraftiga åtgärder.

En alldeles ny studie visar att en lockdown i Sverige under några veckor förra våren skulle ha minskat smittan med 75 procent och dödsfallen med 38 procent. Och en sådan nedstängning hade faktiskt inte sänkt välståndet nämnvärt enligt forskarna.

Kanske något att överväga ändå, så här mitt i den tredje vågen. För det är orimligt att farsoten ska hemsöka befolkningen i den här omfattningen ända fram till midsommar.

Sofia Nerbrand är politisk redaktör på Kristianstadsbladet

Läs mer