GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Sofia Nerbrand: Svenska folket ska inte acceptera så många sjuka

Nu har drygt 12 000 svenskar fallit offer för covid-19. Det hade kunnat undvikas. Regeringen måste skydda befolkningen bättre.
Ledare • Publicerad 4 februari 2021 • Uppdaterad 24 februari 2021
Detta är en ledare i Kristianstadsbladet. Kristianstadsbladets politiska hållning är liberal.
Statsminister Stefan Löfven (S) har det yttersta ansvaret för Sveriges hantering av pandemin.
Statsminister Stefan Löfven (S) har det yttersta ansvaret för Sveriges hantering av pandemin.
Foto: Christine Olsson

Det har gått troll i den svenska hanteringen av pandemin. Regeringen och Folkhälsomyndigheten valde tidigt en annan väg än i stort sett alla andra länder. Våra nordiska grannar föresatte sig att minimera smittspridningen genom att snabbt sätta in kraftfulla åtgärder. Infekterade, deras hushåll och de som de varit i kontakt med sattes i karantän.

Den uttalade ambitionen var att skydda befolkningen i så stor utsträckning som möjligt från farsoten. Det land som kanske lyckats allra bäst är Nya Zeeland där den socialdemokratiska premiärministern Jacinda Ardern vägrade att acceptera många döda och sjuka.

Hennes svenska kollega, Stefan Löfven, intog en motsatt hållning. Han satte sig i baksätet bakom tjänstemän och lät generaldirektör Johan Carlson och statsepidemiolog Anders Tegnell styra och kommunicera. Och de formulerade en krass strategi. Målet sattes till att ”platta till kurvan” för att värna vården och riskgrupperna – inte att rädda så många medborgare som möjligt från för tidig död och onödigt lidande. I praktiken skulle Sverige låta viruset drabba befolkningen – i en takt som vården mäktade med.

”Skåne har under vintern haft bland de högsta smittonivåerna i Europa.”

Vägvalet var självfallet en moralisk och därmed en politisk fråga. Regeringen bär det yttersta ansvaret, även om den inte har tagit det. Det är också märkligt att oppositionen inte hade några större invändningar. För var tog humanismen vägen? Varför frångick Sverige den försiktighetsprincip som vi brukar tillämpa? Vad säger prioriteringarna om synen på äldre människor?

För det var känt för ett år sedan att vi hade att göra med en luftburen sjukdom som främst har ihjäl gamla och sköra. Och rapporterna om att även friska yngre fick långvariga symtom kom redan i våras. Ändå har de svenska makthavarna varit senfärdiga med att införa storskalig testning, restriktioner och rekommendationer om munskydd – vilket bland andra WHO uppmanat till länge. Därför blev naturligtvis den allmänna smittspridningen mycket hög här under lång tid, vilket får till följd att många dör.

Nu har minst 12 028 personer avlidit i covid-19 i Sverige. Det 20 gånger så många som i Norge.

Här har nära 600 000 konstaterats vara smittade, varav många har besvär i många månader. Förvisso har smittkurvan vikt ner under den senaste tiden, men Skåne har under vintern haft bland de högsta smittonivåerna i Europa. Antalet nya fall per 100 000 invånare under den senaste tvåveckorsperioden ligger nu på 618, vilket är en hög siffra.

”Att hela 11 procent av alla som testades positivt i Skåne förra veckan bar på varianterna är djupt allvarligt.”

De nya betydligt mer smittsamma virusstammarna kan inom kort ge en obehaglig tredje våg. Att hela 11 procent av alla som testades positivt i Skåne förra veckan bar på varianterna är djupt allvarligt. Den exponentiella tillväxten gör att de kan dominera på bara några veckor, med katastrofala följder. Portugal har fått erfara detta. Begravningarna där är legio.

Det är dags att dra i handbromsen för att värna svenskars liv och hälsa tills de flesta har vaccineras. Måtte regeringen nu använda de verktyg som pandemilagen har gett den. Ambitionsnivån och policyn avgör nämligen utfallet. Svenska folket kan inte fortsätta att acceptera dödsförluster i storleksordningen av en Estoniaförlisning – i veckan.

Sofia Nerbrand är politisk redaktör på Kristianstadsbladet

Sofia NerbrandSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.