GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Sofia Nerbrand: Tänk om fler tog egna initiativ där de lever och bor

Staten kan aldrig ta hand om allt.
Sofia NerbrandSkicka e-post
Ledare • Publicerad 6 januari 2022
Sofia Nerbrand
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Kristianstadsbladet politiska etikett är liberal.
Man kan uträtta stordåd i det lilla.
Man kan uträtta stordåd i det lilla.Foto: Sandra Olsson

Samtliga tio brandmän i ett arbetslag testade positivt för covid–19 i mellandagarna. Brandkåren i Kristianstad tappade i ett slag en fjärdedel av sina brandsoldater. Det är ett illustrativt exempel på vad som händer när en extremt smittsam sjukdom får en hög spridning i samhället. Vi kommer att få se fler verksamheter – och friska kollegor – som får kämpa hårt för att kunna utföra sitt uppdrag.

Och ibland kommer det inte att gå: alla planerade operationer ställs nu in i såväl Hässleholm som Kristianstad och de som lider av bland annat höftbesvär får vänta ännu längre på att få hjälp.

Därför är det oroande att Sverige noterade rekordmånga nya covidfall på onsdagen: drygt 17 000. Detta är fler än i Folkhälsomyndighetens värstascenario, som prognostiserar som mest 14 000 fall i mitten av januari. Ingen borde dock bli förvånad över att vi redan har högre smittspridning, eftersom deras antaganden givet data från andra länder var i underkant i december.

Och lite talar för kurvan viker av i brådrasket. Sverige har mycket höga smittotal, nära 20 procent av pcr-testen är positiva och det tar flera dagar innan man får en tid för provtagning i Skåne – mörkertalet är därför förmodligen stort efter långhelgerna.

Regeringen har heller inte vidtagit fler åtgärder och snart samlas fler i skolan och på jobbet igen.

Så vad borde man göra? Uppgivet konstatera att de flesta lär få covid–19 inom de närmsta veckorna? Det vore fatalistiskt och dumt. Många skulle då drabbas av postcovid, hamna på sjukhus – och inte kunna arbeta.

Vi har hört det till leda, men att alla som kan vaccinerar sig är den enklaste vägen ut ur pandemin. Sprutorna är kostnadsfria och tillgängliga för alla. Ändå har nära var femte skåning inte tagit sitt ansvar. Mycket få av de ovaccinerade har tagit sin första dos under de senaste veckorna, trots att de utsätter sig själva och andra för betydande risker. Och självfallet borde man få ta sin tredje dos fem månader efter den andra.

Det måste också bli enklare att testa sig. Att kapaciteten inte räcker till i ett så välbärgat och påstått välorganiserat land som Sverige två år in i pandemin är inte godkänt och här bär såväl Folkhälsomyndigheten som Region Skåne hela ansvaret.

Men staten kan aldrig göra allt. Många har insett det och köper snabbtester. Så nånannanismen har inte helt slagit sitt grepp om svenskarna – även om alldeles för många fortfarande inte sätter på sig ordentliga andningsskydd i inomhusmiljöer.

Jag kommer också att tänka på den by på Österlen där min familj brukar tillbringa somrarna. Där skänker invånarna gamla prylar till idrottsföreningen, som säljer dem på loppis för att kunna finansiera fotbollslaget och ungdomsaktiviteter. Lokala företagare och hantverkare har sponsrat och byggt en lekplats och utomhusgym vid fotbollsplanerna, och ett stenkast därifrån har lejet, föreningen i fiskeläget, sett till att bygga badhytt, brygga och grillplats. Bybor som har betalat för bänkar längs havet står namngivna på enkla plaketter.

”Så kan ett civilsamhälle agera och skapa miljöer och aktiviteter som det offentliga aldrig kommer att göra.”

Så kan ett civilsamhälle agera och skapa miljöer och aktiviteter som det offentliga aldrig kommer att göra.

Tänk om lärare, föräldrar, företagare eller andra intresserade kunde fixa luftrenare och bättre ventilation i skolorna för att minska smittspridningen. Det har skett på otaliga platser i Tyskland.

Tänk om en rektor tog initiativ till att eleverna skulle ta ett snabb- eller gurgeltest innan de träffas igen efter lovet i början av nästa vecka. Och att de som testar positivt stannar hemma och bidrar till att inte farsoten rusar fram lika snabbt.

Tänk om fler inte bara följde statens minimirekommendationer utan tog i där de står, efter eget huvud och lokala förutsättningar. Då skulle vi tillsammans kunna uträtta stordåd i det lilla.

Sofia Nerbrand är politisk redaktör

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.