GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Sofia Nerbrand: Vaccinpass skulle komma väl till pass

Att behöva visa covidbevis för att få göra vissa saker är inte diskriminering. Tackar man nej till ett kostnadsfritt och effektivt vaccin får man ta konsekvenserna av det. För man får inte försätta andra i fara.
Sofia NerbrandSkicka e-post
Ledare • Publicerad 3 september 2021 • Uppdaterad 3 september 2021
Sofia Nerbrand
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Kristianstadsbladet politiska etikett är liberal.
Vaccinpasset finns redan och borde kunna börja användas i morgon.
Vaccinpasset finns redan och borde kunna börja användas i morgon.
Foto: Janerik Henriksson/TT

Carola Häggkvist vill att Kultursverige ska få börja använda vaccinpass – i morgon. Så blir det inte, svarar socialminister Lena Hallengren (S) i direktsänd radio på fredagsmorgonen. Tyvärr. Men alls inte förvånande.

Regeringen och Folkhälsomyndigheten har varit sena på bollen och ovilliga att använda digitala verktyg under hela pandemin. Gång på gång har de underskattat viruset. Nu är de på väg att göra det ytterligare en gång. Den ultrasmittsamma deltavarianten regerar världen, och kommer att göra så tills i stort sett alla har blivit immuna.

”En bra princip för god samvaro med andra är frihet – så länge man inte skadar någon annan.”

Det bästa sättet att uppnå det är att så många som möjligt vaccinerar sig. Genomgången infektion är inget att stå efter.

Att tvinga alla att vaccinera sig mot covid-19 är dock varken realistiskt eller önskvärt, men att skapa incitament för att få fler att ta sina sprutor är inte fel. Här har vaccinpasset flera fördelar. Det existerar redan och gäller i hela EU. Det är mycket enkelt att ladda ner från E-hälsomyndigheten och bära med sig det i sin mobiltelefon. Det kan ge möjlighet för fler att träffas – om de är fullvaccinerade. En majoritet av svenskarna är redan positiva till att vaccinpass används, dels för att de då skulle känna sig tryggare på tillställningar inomhus med mycket folk, dels för att publiktaket då kan höjas eller rent av plockas bort.

Vidare skulle det fungera som morot för fler att vaccinera sig om det betyder att de får gå på konsert och andra kulturevenemang. I Frankrike har hundratusentals människor strömmat till vaccinatörerna efter att det där blev nödvändigt att uppvisa vaccinpass för att komma in på restauranger och andra folknöjen.

Diskriminering! ropar kritikerna. Nej, verkligen inte. Det är att få ta konsekvenserna av sina beslut och handlingar. Alla har blivit erbjudna effektiva, godkända och kostnadsfria vaccindoser. Det råder inte längre brist på vaccinet så man kan inte skylla på att man inte har tillgång till det.

Språkförbistring kan råda i vissa grupper i samhället. Men var och en har faktiskt ett eget ansvar att vaccinera sig. Det ska inte behövas hur mycket skattefinansierade insatser som helst: Vem kan ha missat pandemins förödande effekter? Och att vaccinationerna är vägen bort från död, sjukdom och restriktioner.

Pandemin har tydligt satt fingret på avvägningen mellan rättigheter och skyldigheter – och hänsynstagande till andra. Vi har sett det rörande oviljan i Sverige att bära munskydd och nu från en del att avstå från att vaccinera sig av rent egoistiska skäl.

En bra princip för god samvaro med andra är frihet – så länge man inte skadar någon annan.

Det är exempelvis olagligt att köra berusad eller hur fort man vill eftersom man då riskerar sitt eget och andras liv. Vårdpersonal får inte ha målade lösnaglar av hygienskäl. Det är heller inte orimligt att kräva att de som tar hand om äldre patienter är vaccinerade mot covid–19. Eller att de som går på stora publikevenemang är fullvaccinerade.

Covidpass skulle komma väl till pass även i Sverige.

Sofia Nerbrand är politisk redaktör

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.