unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Sofia Nerbrand: Var går svenska folkets smärtgräns?

Folkhälsomyndighetens scenarier för den tredje vågen är förfärande. De får inte bli verklighet.
Tredje vågen. Hokusais kända målning av en tsunami.
Tredje vågen. Hokusais kända målning av en tsunami.
Foto: Eugene Hoshiko
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Kristianstadsbladet politiska etikett är liberal.

Den tredje vågen börjar nu resa sig. Smittotalet ökar och ligger redan på omkring 500 nya fall per 100 000 invånare under de senaste två veckorna. Den brittiska varianten av viruset tilltar snabbt – nu har en tredjedel av skåningarna som testar positivt för covid-19 den, meddelade Region Skåne på onsdagen.

Det är trist att vara alarmist, men det måste påpekas att de scenarier som Folkhälsomyndigheten presenterade på tisdagen är förfärande. Enligt de två framtidsbilder som statsepidemiologen ansåg är de mest troliga kommer fler att bli smittade än i vintras och jättevågen kommer hålla i sig ända in i juni månad. Värre än de två första vågorna alltså.

quote
Nu krävs fler proaktiva och kraftfulla åtgärder. Nedstängning. Masstestning. Smittspårning. Munskydd. Så vad väntar regeringen på?

En tredje stor våg riskerar att bli mycket kostsam i form av covidpatienter som lider och dör, en vårdsektor där medarbetarna blir utarbetade och tappar sugen, en vårdskuld som växer och samtidigt ett näringsliv som blöder. Sveriges pandemihantering har inte givit ett lägre välståndstapp än i andra jämförbara länder.

Vaccinet och människors beteende kan förstås trycka ner kurvan och antalet personer som behöver sjukhusvård. Således krävs fler proaktiva, smarta och kraftfulla åtgärder nu. Nedstängning. Masstestning. Smittspårning. Ordentliga munskydd inomhus när man inte är hemma.

Så vad väntar regeringen på?

En del personer – som den svenske statsministern Stefan Löfven (S) – verkar leva i en felaktig föreställningsvärld om att hanteringen inte skulle spela någon större roll. Under en presskonferens i förra veckan sade statsministern något anmärkningsvärt: ”Vi kan inte se ett direkt samband mellan specifika åtgärder och resultat. Vi kan se länder som använder samma typ av åtgärder med olika resultat, och vi kan se länder med olika åtgärder och samma resultat”.

quote
Tyvärr håller dock de svenska beslutsfattarna fast vid sin strategi – de tror inte på en så kallad lockdown.

Hans tankefigur skulle kunna förklara Sveriges aparta strategi, som har fått förödande konsekvenser med 12 964 döda och många fler långtidssjuka. Men det är klart att de åtgärder som man sätter in påverkar utfallet. Några är mer skadliga än andra – hälsomässigt och ekonomiskt. Tyvärr håller dock de svenska beslutsfattarna fast vid sin strategi – de tror inte på en så kallad lockdown.

De verkar mena att det är bättre att gå omkring med höga smittotal i månader än att stänga ner resolut i några veckor, få ner smittan till mycket låga nivåer och sedan masstesta och smittspåra effektivt. Efter en sådan tuff kur kan man leva mycket mer normalt än vad vi gör i dag. Det gör de till exempel i Australien, Sydkorea, Taiwan och Vietnam. I Nya Zeeland kan tusentals nu dansa i publikhav vid musikkonserter (DN 2/3). För dessa länders regeringar valde att försöka eliminera viruset.

quote
I Nya Zeeland kan tusentals nu dansa i publikhav vid musikkonserter.

I Sverige låter det som en smått galen idé. Verklighetsfrånvänd. Men det är den inte. Man kan tänka och agera annorlunda. Som i Finland där de nu stänger ner i stort sett allt under tre veckor – trots att de har en bråkdel så många fall som Sverige. Eller i Danmark och Storbritannien där man haft stängt i ett par månader och nu successivt öppnar. Sveriges restriktioner gäller tills vidare och det finns ingen presenterad plan för vad som krävs för att de ska lättas.

I Tyskland har man tagit fram en elimineringsstrategi för hur man inom EU skulle kunna skapa ”gröna zoner” där smittan är mycket låg och knappt har några restriktioner. Runtomkring områdena – som planeras växa och slås samman – behövs gränskontroller och tester för att hålla farsoten borta.

Detta bygger såklart på att alla länder är med på noterna. Det vore olyckligt om Sverige fortsätter att ställa sig vid sidan av och utmärka sig som den mest smittade i klubben.

Endast drygt 5 procent av svenskarna har fått sin första vaccinationsspruta. Det kommer att dröja flera månader innan immuniteten kommer att vara så stor att man kan släppa på restriktionerna. Så vad bör man göra fram till dess?

quote
Dessvärre verkar den övriga oppositionen, och den regering som Anne Lööf samarbetar med, oförmögen att samla sig bakom denna offensiv mot viruset.

Centerpartiet har föreslagit att fler verksamheter ska stängas – och få snabb ekonomisk kompensation – under en begränsad period för att få ner smittan. Därefter krävs massiv testning och smittspårning för att hålla den på mattan. Men dessvärre verkar den övriga oppositionen, och den regering som Annie Lööf samarbetar med, oförmögen att samla sig bakom denna offensiv mot viruset.

Det är både kostsamt och omoraliskt utifrån ett humanistiskt perspektiv. Inte sällan undrar jag var svenska folkets smärtgräns går: Varför ska vi ha så mycket mer sjukdom under längre tid än nödvändigt? Själv kommer jag att minnas detta när jag röstar i valet 2022.

Sofia Nerbrand är politisk redaktör på Kristianstadsbladet

Läs mer