GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Sofia Nerbrand: Sött och salt i treklöverns blandning

M, KD och L kommer att bilda såväl en ny regering som ledning i Region Skåne. De har mycket svåra uppgifter att lösa – tillsammans med SD.
Sofia NerbrandSkicka e-post
Ledare • Publicerad 14 oktober 2022
Sofia Nerbrand
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Kristianstadsbladet politiska hållning är liberal.
Carl Johan Sonesson (M) presenterade det nya treklöverstyret tillsammans med Per Einarsson (KD), Gilbert Tribo (L) och Niclas Nilsson (SD) i Region Skåne vid en presskonferens i Malmö på fredagen.
Carl Johan Sonesson (M) presenterade det nya treklöverstyret tillsammans med Per Einarsson (KD), Gilbert Tribo (L) och Niclas Nilsson (SD) i Region Skåne vid en presskonferens i Malmö på fredagen.Foto: Johan Nilsson/TT

En borgerlig treklöver presenterade sina nya styren precis samtidigt i Skåne och Stockholm på fredagen. Prick klockan 10 berättade regionstyrelsens ordförande, Carl Johan Sonesson (M) och regionråden Per Einarsson (KD) och Gilbert Tribo (L) att de ska leda Region Skåne tillsammans. I Stockholm höll Ulf Kristersson (M) en liknande övning om sin nya trepartiregering.

På båda presskonferenserna deltog också deras vapendragare: Sverigedemokraterna. SD ska budgetförhandla politiken under de kommande fyra åren och vävs tidigt in i beslutsprocesserna i regeringskansliet respektive tunga nämndsposter i regionen.

I Region Skåne blir dock SD ett oppositionsparti. Regionrådet Niclas Nilsson (SD) är öppen med att han helst hade ingått i styret, men M, KD och L har satt upp krav som omöjliggör det. Det handlar inte minst om kulturpolitiken där de tre borgerliga partierna tvärvägrar att kompromissa om mångfald.

De fyra partierna har dock kommit överens om att försöka korta de alldeles för långa väntetiderna i sjukvården och att underlätta villkoren för näringslivet. SD har tack och lov öppnat för att införa fler vårdval och inser att det är nödvändigt att låta fler privata aktörer behandla patienter som står i kö.

På riksplanet har SD och KD dessvärre fått igenom att låta utreda ett förstatligande av sjukvården i det så kallade Tidöavtalet. Det vore hål i huvudet att centralisera denna komplexa och stora verksamhet. Bara i Skåne finns det tio sjukhus och omkring 260 vårdcentraler, varav hälften är privata. Skulle en myndighet i Stockholm klara av att styra alla landets sjukvårdsinrättningar? Och är det rimligt att i dessa kristider lägga tid och energi på en gigantisk omorganisation?

Jag säger bara: Lycka till!

”Tidöavtalet andas överlag hårdare tag och ökad kontroll – inte mer frihet, optimism och öppenhet, vilket förr var ett borgerligt fint signum.”

Sjukvårdspolitiken är ett bra exempel på att det finns både sött och salt i Kristerssons blandning. För andra bitar är angenäma: en gemensam nationell standard för journalsystem, att alla ska ha rätt till en fast läkarkontakt och insatser för att fler sjuka ska få sin behandling snabbare i andra delar av landet.

Ett annat är kriminalpolitiken. Det står helt klart att staten kommer att skaffa sig längre batonger och större befogenheter för att slå ner gängen. Det behövs krafttag, men det är inte okomplicerat att införa anonyma vittnen och visitationszoner. De äventyrar rättssäkerheten och respekten för polisen.

På migrationsområdet är det mest salt: färre kvotflyktingar, högre inkomstkrav för arbetskraftsinvandrare och åtgärder för att få fler att återvända. Här har Sverigedemokraterna tyvärr fått igenom sin negativa syn på invandring rakt av.

Tidöavtalet andas överlag hårdare tag och ökad kontroll – inte mer frihet, optimism och öppenhet, vilket förr var ett borgerligt fint signum.

Men det finns rejäla godbitar i fyrpartiöverenskommelsen: återinfört tjänstemannaansvar, utbyggd kärnkraft, sänkt skatt, bidragstak, investeringar i negativa koldioxidutsläpp och kommunala läkare för att bara nämna några.

I Tidöavtalet lägger dock Ulf Kristersson tonvikten på att lösa problem som grundlagts för länge sedan: Segregationen, skjutningarna, energikrisen, vårdköerna och de svaga skolresultaten. Men ekonomiavsnittet är mycket tunt. Och den nya regeringen har inte tagit höjd för att hantera morgondagens minst sagt stora utmaningar.

Kriget i Ukraina eskalerar oroväckande mycket just nu. Energibristen är långt ifrån löst i Europa.

Det är heller inte säkert att Riksbankens penningpolitik räcker för att stävja prisökningarna och finansministern kan inte blåsa på med för stora krispaket för då riskerar vi en svårstoppbar inflationsspiral.

Sverige går mot en lågkonjunktur med ökad arbetslöshet och en avtalsrörelse där parterna mycket väl kan driva igenom för höga löneökningar. Och många i medelklassen riskerar att få sin privatekonomi körd i botten, samtidigt som företag går i konkurs.

SKR varnar också för att kommuner och regioner kommer att få det mycket kärvt ekonomiskt. Årets överskott på två miljarder kronor i Region Skåne kan vändas till ett underskott redan nästa år på i runda slängar tre miljarder. Men de kan inte räkna med att statsbidragen täcker detta så som de gjorde under pandemin.

Ulf Kristerssons gäng har inte heller presenterat hur regeringen ämnar kompensera företag och hushåll för höga elräkningar. Ingen bör dock räkna med att staten kan ta den ekonomiska smällen under lång tid.

Både Carl Johan Sonesson och Ulf Kristersson kan fira i helgen att de har lyckats vinna makten. Men i nästa vecka måste de förhandla fram detaljerade budgetar som löser nästan oöverkomliga dilemman.

Sofia Nerbrand är politisk redaktör

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.