GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Pontus Almquist: Spionlagen gör Sverige till ett mindre fritt land

Den nya lagen om utlandsspioneri lägger munkavle på journalister och förändrar pressfriheten i grunden.
Pontus Almquist
Ledare • Publicerad 16 november 2022
Pontus Almquist
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Kristianstadsbladet politiska hållning är liberal.
Lagen om yttrandefrihet.
Lagen om yttrandefrihet.Foto: Janerik Henriksson/TT

På onsdagen röstade riksdagen igenom en ny lag om utlandsspioneri. Lagen gör det straffbart med upp till 8 års fängelse att röja hemliga uppgifter som förekommer inom Sveriges internationella samarbeten och som kan skada rikets förhållande till någon annan stat eller mellanfolklig organisation. Sverigebilden i våra diplomatiska relationer blir på så sätt i princip överordnad den tredje statsmaktens möjlighet att granska landets internationella förehavanden, likt vad som gäller i många mindre demokratiskt nogräknade länder.

Det nya brottet ska förvisso vara försett med ett undantag från det straffbara området; om gärningens syfte kan anses ”försvarligt” är tanken att man inte ska kunna bli dömd till ansvar. Problemet är bara att detta undantag, som Svenska Pens ordförande Jesper Bengtsson pekade på i tisdagens Aktuellt, endast framgår i lagens förarbeten. Lagtextens ordalydelse är i juridisk doktrin överordnad vad som står i förarbetena.

Eftersom det inte kommer att vara möjligt att få något förhandsbesked kring vad som är olagligt och inte är risken uppenbar att lagen leder till självcensur bland journalister. Och straffet kommer till skillnad från andra yttrandefrihetsrättsliga brott att kunna träffa såväl källan som avslöjat något, journalisten som skriver om det, liksom tidningens ansvariga utgivare.

Lagen är effektivt utformad för att tvinga pressen till återhållsamhet ifråga om rapportering i för landet känsliga frågor. Låt oss inte låtsas som något annat.

”Lagen är effektivt utformad för att tvinga pressen till återhållsamhet ifråga om rapportering i för landet känsliga frågor.”

Jesper Bengtsson tog upp två exempel: granskningen av planerna på en svensk vapenfabrik i Saudiarabien 2012 samt avslöjandet 2017 av den dåvarande svenska FN-chefen Anders Kompass om utbredda sexuella övergrepp, begångna av franska FN-soldater.

Uppgifterna kan från svensk synvinkel anses vara komprometterande med avseende på landets säkerhet. Men betyder det att de inte borde ha kommit upp till ytan? Ett av ändamålen med en vittgående pressfrihet och meddelarfrihet är just att missförhållanden kan stävjas genom risken att de avslöjas. Detta ändamål kringskärs genom den nya lagen.

I Regeringsformen finns en möjlighet att vilandeförklara en grundlagsreform i ett år om tio riksdagsledamöter begär det. Denna möjlighet kan dock förbises om lagförslaget samlar fem sjättedelar av ledamöterna bakom sig. V och MP – som ville skjuta på förslaget – hade behövt få med sig ett ytterligare parti.

Men L, som i våras reserverade sig emot förslaget i konstitutionsutskottet, har bytt fot. Partiledaren Johan Pehrson medger att han gärna hade sett att lagen förtydligades apropå försvarlighetsundantaget, men tycker samtidigt att det säkerhetspolitiska läget påkallar brådska (Aftonbladet 15/11).

Trots den överväldigande majoritet som står bakom förslaget har det varit svårt för medier att hitta representanter som vill försvara det offentligt, varför nödvändig diskussion och debatt har uteblivit. Det är talande för vad riksdagen i veckan röstade igenom: En lag som gör Sverige till ett mindre fritt land.

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.