Annons

Staten ska inte dominera tv-marknaden

Att staten får ägande i både public service och i TV4 låter inte som en speciellt fri mediemarknad. Staten bör sälja sin ägardel i Telia.
Publicerad 15 november 2019 • Uppdaterad 17 november 2019
Detta är en ledare i Kristianstadsbladet. Kristianstadsbladets politiska hållning är liberal.
Skulle staten sälja sitt 37-procentiga ägande i Telia, omvandlas detta till åtskilliga tiotals miljarder kronor.
Skulle staten sälja sitt 37-procentiga ägande i Telia, omvandlas detta till åtskilliga tiotals miljarder kronor.Foto: Hanna Franzén/TT

Under tisdagen fick Telia grönt ljus av EU-kommissionen att köpa Bonnier Broadcasting där TV 4, CMore och finska MTV ingår. Förslaget har varit kontroversiellt och omdebatterat under flera års tid. Genom köpet kommer staten att få en utökad dominans på TV-området, i princip hela den marksända TV:n kommer att vara delvis statlig. Svenska staten är nämligen den enskilt största ägaren av Telia, med sina 37 procent av aktierna. Och även som det sannolikt inte kommer att ske, kan statens ägarintresse i både SVT och TV4 rent teoretiskt styra programinnehållet i kanalerna.

Christian Luiga, tillförordnad vd för Telia, påpekar dock att man ska garantera publicistiskt oberoende för journalistiken på TV4 (Expressen den 12 november). Men Telias köp av TV4 har kritiserats och diskuterats under lång tid.

Annons

Det är helt enkelt inte rimligt, inte ens ur ett socialdemokratiskt perspektiv, och inte minst på grund av den kritik som den senaste tiden rört public service oberoende, att staten får ett ännu större inflytande över mediemarknaden. Inrikesminister Mikael Damberg (S) protesterade exempelvis mot affären med hänvisning till att den skulle göra staten till en alldeles för dominerande medieaktör. Att staten har ägande i både public service och i TV4 låter helt enkelt inte som en speciellt fri mediemarknad.

Innan affären avgjordes fanns två alternativ: antingen skulle affären stoppas genom att förhindra Telias köp av TV4, eller så skulle staten sälja sin andel i Telia. Mats Persson (L) har påpekat att ”Regeringen skulle kunna stoppa affären på bolagsstämman, men det rimligaste vore om man i stället sålde sina aktier i Telia. I ett läge där staten inte äger Telia är inte köpet något problem”. Under den tidigare alliansregeringen utreddes frågan om en försäljning. Men detta förhindrades på grund av den känsliga försvarsteknologi som Telia äger och förfogar över. En försäljning var helt enkelt för säkerhetspolitiskt känsligt, enligt Försvarsmakten. Telia, genom sina kommunikationsnät, har hand om en hel del infrastruktur som försvaret behöver, som inte får riskera att hamna i utländska händer.

I Dagens Industri föreslår dock PM Nilsson en lösning: De kommunikationsnätverk som försvaret, blåljusmyndigheterna och regeringskansliet har hand om är utdaterade. Försvaret behöver bygga ett nytt kommunikationssystem (Dagens industri den 14 juni 2018).

Skulle staten sälja sitt 37-procentiga ägande i Telia, omvandlas detta till åtskilliga tiotals miljarder kronor. Dessa pengar skulle i sin tur kunna användas för att investera i ett nytt kommunikationsnät till försvarets fördel. Det skulle både rusta upp en utdaterad infrastruktur inom Försvarsmakten och förhindra statlig dominans över mediemarknaden.

Dessa planer bör omgående sättas i verket. Sälj Telia, och för pengarna: bygg upp ett nytt modernt kommunikationsnät. Att staten inte ska äga börsbolag på en konkurrensutsatt marknad säger sig självt.

Emma JaensonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons