Stefan Löfven bemöter kommunernas oro med floskler om frihet

Ledare Artikeln publicerades
Foto:Jessica Gow/TT

I stället för att reformera arbets- och bostadsmarknaden överdriver regeringen effekterna av välfärdsmiljarderna.

Kostnadskrisen i kommunerna växer. Inför söndagens partiledardebatt i SVT:s Agenda skrev 23 moderata kommunalråd i Stockholms län ett öppet brev till statsministern. Brevet är inget utfall av främlingsfientlighet, utan ett rop på hjälp.

Hur ska kommunerna hitta boende för 21 000 personer i en region där kötiden för en hyresrätt är mer än 8 år? Vad anser regeringen om att kommuner tvingas köpa bostadsrätter till nyanlända? Bör invånarnas egna skattepengar läggas på att trissa upp lägenhetspriser? Vilka nedskärningar i välfärden är acceptabla?

Statsministerns nonchalanta svar kom i förbifarten under onsdagens partiledardebatt i riksdagen: ”Kommunerna får styra över välfärdsmiljarderna precis som de vill. Vi vill ge dem den friheten”, menade Stefan Löfven.

  Det var länge sedan begreppet frihet missbrukades lika skamlöst i Sveriges riksdag. Sveriges kommuner och landsting, SKL, varnar för att den genomsnittliga kommunalskatten passerar 34 kronor inom fem år. Statsstöd, effektiviseringar och fler samarbeten över kommungränser är möjliga krockkuddar, men alla kalkyler pekar åt helt fel håll (DN 4/10).

  Att många landsbygdskommuner plågas av vikande befolkningsunderlag är ingen nyhet. Rådande flyttströmmar gör den akuta kostnadskrisen i kommuner med växande invånarantal än mer allvarlig. Alliansregeringen byggde för lite under sina år vid makten. Nu sviker regeringen Löfven kommunerna i etableringen av nyanlända.

  I stället för att reformera arbets- och bostadsmarknaden överdriver regeringen effekterna av välfärdsmiljarderna. Utan en väsentligt högre sysselsättningsgrad bland utrikes födda blir dagisgrupperna större, lärartätheten sämre och vårdköerna längre. De extra miljarderna till kommunerna är varken tillräckliga, eller svaret på Sveriges integrationsproblem.

  Tio miljarder motsvarar 0,93 procent av kommunsektorns intäkter under 2017.

  Den liberala twittraren Malin Strid jämförde på onsdagen regeringens välfärdsmiljarder med galten Särimner i den fornnordiska mytologin. Galten kokades varje dag och fläsket räckte till alla oavsett antalet gäster. Och när den var uppäten så återuppstod Särimner i samma form, för att kunna ätas igen.

  Det är en talande illustration av statsministerns förhållningssätt till kommunerna.