GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Stoppa regelkrånglet för företag

Företagens kostnader för att följa lagar och regler ökar med 1,2 miljarder om året. Det kan få effekter på samhällsekonomin.
Ledare • Publicerad 5 mars 2020
Detta är en ledare i Kristianstadsbladet. Kristianstadsbladets politiska hållning är liberal.
Skatteverket tycker till om antalet gram i en espresso.
Skatteverket tycker till om antalet gram i en espresso.Foto: Anders Wiklund/TT

Småföretagare lägger i genomsnitt 10 timmar i veckan på administration. Näringslivets medietjänst Fplus skrev nyligen om den regelvåg som väntas drabba landets företagare i år (3/3).

I valrörelserna är alla politiker emot regelkrånglet. Alla tycker att det borde bli enklare att starta och driva företag. Ingen vill införa fler trösklar eller mer administration.

Inte förrän valrörelsen är över, åtminstone. För i den grå vardagen finns annat som väger tyngre. Att “ta krafttag mot fusket”, exempelvis. Finansinspektionen har nyligen infört åtgärder mot penningtvätt som resulterar i att helt vanliga bankkunder och företag måste svara på kontrollfrågor bara för att få ett konto med nollränta. Det är samtidigt osannolikt att den som tvättar pengar svarar ärligt på frågorna.

Inom vården går ökad administration att hänföra till värden som “patientinflytande”. Häromåret drev regeringen igenom en ändring som innebär att den som har ett klagomål på en vårdinrättning istället för att vända sig till Inspektionen för vård och omsorg först ska kontakta vårdgivaren, som måste svara inom ett antal veckor. Läkare och sjuksköterskor måste ägna mer tid åt dokumentation istället för vårdarbete, tvärtemot alla löften om att de ska få göra sitt jobb och att vårdköerna ska minska.

I många fall är inte bara reglerna krångliga och dyra att följa utan absurda och detaljstyrande. I Leksand införde kommunen en regel om att insjöfisk måste värmas upp till 56 grader. (Stjärnkocken Leif Mannerström rasade i Fplus 23/7 mot överstekt abborre.) Hamburgerkedjan Bastard Burgers var tvungna att lägga till en chokladbit på menyn för att få alkoholtillstånd.

2015 krävde Skatteverket en caféägare på 2,5 miljoner kronor eftersom de menade att denne struntat i att redovisa 60 000 koppar kaffe. Enligt Skatteverket krävs nämligen bara åtta gram kaffe för att göra en enkel espresso, och inte elva gram, som caféägaren Åke Nolemo använde. Att det var fråga om andra kaffesorter än de som Skatteverket använt som referens på 1990-talet spelade ingen roll.

Enligt januariöverenskommelsen ska regelkrånglet minska. Så kallade mikroföretag, som i princip ska kunna startas i en app, ska införas. 3:12-reglerna för fåmansbolag ska också förenklas. Fast hittills har finansminister Magdalena Andersson (S) mest tagit chansen att prata om kapitalskattehöjningar. Än är det långt kvar till valrörelsen.

Joakim Broman
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.