GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Emma Jaenson: Stryp bidragen till mördarregimernas moskéer i Sverige

Föga oväntat används svenska skattebetalares pengar till att finansiera den iranska regimens förlängda arm.
Emma JaensonSkicka e-post
Publicerad 15 november 2022
Emma Jaenson
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Kristianstadsbladet politiska hållning är liberal.
Under 2021 delade Myndigheten för stöd till trossamfund ut närmare 3,5 miljoner kronor till Islamiska Shiasamfunden i Sverige, där Imam Ali Islamic Center ingår.
Under 2021 delade Myndigheten för stöd till trossamfund ut närmare 3,5 miljoner kronor till Islamiska Shiasamfunden i Sverige, där Imam Ali Islamic Center ingår.Foto: Vahid Salemi

De regimkritiska protesterna i Iran fortsätter. De utlöstes som bekant när moralpolisen dödade den 22-åriga Mahsa Amini för att hon inte hade täckt håret ordentligt.

Nu har regimen meddelat att den ska ta i ännu mer mot demonstranterna. Utöver att islamisterna redan har mördat hundratals civila och genomfört massakrer i iranska områden dömdes en man i veckan till döden. Brottet? Han har fört ”krig mot Gud”.

I dagsläget har 14 000 personer gripits. Många av dem är minderåriga. Och drygt 1 000 har hittills åtalats för samma brottsrubricering. Således kan många fler komma att dömas till döden (SVT 13/11). Skulle dödsdomarna verkställas vore det ett massmord på unga män och kvinnor i Iran.

Så vad gör Sverige? Föga oväntat, delar vi ut skattebidrag till regimens förlängda arm.

Imam Ali Islamic Center är en moské i Jakobsberg i Stockholm. Socialdemokraternas rättspolitiska talesperson Ardalan Shekarabi beskriver moskén ”som bas för regimens verksamhet i Sverige”. Men under 2021 delade Myndigheten för stöd till trossamfund ut närmare 3,5 miljoner kronor till Islamiska Shiasamfunden i Sverige, där Imam Ali Islamic Center ingår.

Shekarabi påpekar nu mycket riktigt att vi bör ”stoppa bidragen, stänga centret” och ”skicka ut imamen”.

Det låter som självklarheter. Det är också rimligtvis det minsta vi kan göra för att hjälpa den iranska befolkningen.

Man kan fråga sig varför vi över huvud taget har skattefinansierat den här typen av verksamhet. Och varför är man inte ett dugg förvånad?

Protesterna i Iran är nämligen inte enbart en iransk angelägenhet. Faller regimen i Iran faller även islamismens starkaste fäste. Det är således av stor betydelse även för Sverige att regimen byts ut.

”Faller regimen i Iran faller även islamismens starkaste fäste.”

Och det finns mycket som Sverige kan göra. Sanktionerna bör naturligtvis utökas. Flera av de iranska regimledarna har exempelvis sina familjer boende i väst. Det islamiska revolutionsgardet, det vill säga regimens viktigaste verktyg för att förtrycka befolkningen, bör komma med på terrorlistan. Ytterligare en viktig sak, enligt Shekarabi, är att upprätthålla ett fritt internet för de iranska demonstranterna. Regimen har tidigare kunnat kontrollera protesterna genom att exempelvis stänga ner nätet (Axess TV 10/11).

Men mer provocerande än det som inte görs, är det som redan görs. Det minsta vi kan göra för att stötta det iranska folket är att sluta strössla skattepengar över mördarregimens förlängda arm i Sverige.

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.