Svensk skola ska inte ha extremism på schemat

Nu måste politiker och myndigheter på allvar hejda plantskolor för våldsbejakade extremism. Sådana ska inte ha en krona. De ska granskas, kontrolleras och förhindras.
Ledare • Publicerad 27 maj 2020
Detta är en ledare i Kristianstadsbladet. Kristianstadsbladets politiska hållning är liberal.
Johan Ohlsson från Säpo varnar, och varnar igen...
Johan Ohlsson från Säpo varnar, och varnar igen...Foto: Pontus Lundahl/TT

"De våldsbejakande extremistiska miljöerna har vuxit mycket kraftigt i Sverige under senare år. Det innebär en ökad risk för ideologiskt motiverade våldshandlingar, men även ett mer långsiktigt hot mot det demokratiska systemet", skrev Säkerhetspolisen i sitt remissvar till regeringen (27/5).

Detta borde politiker som värnar om demokratin självklart uppmärksamma och bekämpa. Ändå tycks man blunda och skjuta frågan på framtiden. När kommer lagar som stoppar hjärntvätt av svenska ungdomar på skattebetalarnas bekostnad?

Säpo menade att man under en längre tid påtalat problemet med extremism i bland annat ett tiotal skolverksamheter som finansieras av svenska staten och drivs av personer med kopplingar till våldsbejakande extremism.

"Det är tydligt att man använder skolorna för att få ut ett ideologiskt budskap", sa Johan Olsson, operativ chef vid Säpo. Enligt honom är det ett sätt att skapa förutsättningar för att rekrytera och radikalisera barnen.

I november konstaterade Säpo att ett relativt stort antal organisationer med kopplingar till våldsbejakande extremistmiljöer fått miljontals kronor i bidrag från stat och kommuner. På sikt kan det "bidra till radikalisering och därmed tillväxt i extremistmiljöerna i Sverige". Säpo menade att individer med koppling till våldsbejakande extremism använder skolor, stiftelser och kulturföreningar "som plattform för att sprida och förankra sina budskap" (11/11).

Vad mer behöver våra makthavare höra från myndigheten innan man agerar? Här finns inte tid att tröska och förhala frågan. Bidrag måste kunna dras in och skolor stoppas. För varje dag elever drillas ökar risken för att deras huvuden förvrids och att samhället skadas.

Ändå kunde vi häromdagen läsa i DN att den muslimska Rösmoseskolan – som i mars fick kritik av Skolinspektionen för att ha könsuppdelade lektioner samt att eleverna uppfattade det som tvingande att vara med på bön – planerar att starta ännu en skola (25/5).

Den ska slå upp portarna i samma lokaler som en annan skola tvingades lämna i vintras eftersom den kopplades till extremism och förlorade tillståndet.

Hur är det ens möjligt att skolan ska få öppna och drivas med offentliga medel?

Vid Göteborgs stad menade planeringsledaren Christian Arensberg att "Den fria etableringsrätten för friskolor är väldigt stark i skollagen" och att bara Skolinspektionen kan tydligen ha synpunkter. Skolinspektionen hänvisade till att Römosseskolan sedan 2015 har fått tillstånd att öppna ytterligare en friskola.

Men det borde krävas en ny kontroll. Att slentrianmässigt hänvisa till ett gammalt beslut duger inte.

Römosseskolan skriver själv på sin hemsida att den ”har islams läror som grundläggande princip”. När skolan svarade myndigheten menade man att det fanns ett behov av att ta hänsyn till "föräldrarnas integritet och rättigheter till bland annat religionsfrihet" och "kanske väljer de den här skolan för att det är just könsuppdelade idrottslektioner".

Wow. Ska svensk skola verkligen backa för ojämställda religiösa föreställningar? Självklart inte. Här måste Skolinspektionen visa ryggrad.

Redan 2013 ville Liberalerna se en lag om ägar- och ledningsprövning men S-MP-regeringen fördröjde frågan och först förra året kom en lag, men då med fokus på kontroll av ekonomin. ”Nuvarande lagstiftning behöver skärpas ytterligare”, menade Liberalernas Roger Haddad, som även ville att samtliga involverade i en skola ska kunna granskas utifrån om skolans värdegrund och mål strider mot kärnan i skollagen och de demokratiska principer som skolan och vårt samhälle ska vila på.

Säpo efterfrågade i sitt remissvar ändrad lagstiftning. Även Haddad konstaterade: "Att extremister kunnat bedriva skolverksamhet med skattemedel trots återkommande brister visar att lagen är tandlös” (26/5).

Detta väcker oro. Vi behöver lagar som visar vassa tänder när någon hotar oss och vårt samhälle.

.

.

Läs mer

Carolin DahlmanSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.