unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Svenska skolan måste balansera koranskolorna

Matte, geografi, svenska och biologi har fått en konkurrent i form av Koranen och dess budskap. Vetenskapen tävlar mot religionen, fakta mot tro. Hur hjälper vi barnen att bli självständiga och fria när de på sin fritid lär sig något annat?
Koranläsning.
Koranläsning.
Foto: Fareed Khan
Detta är en ledare i Kristianstadsbladet. Kristianstadsbladets politiska hållning är liberal.

Många muslimska barn går i koranskola, men detta är inte som vilken fritidsaktivitet som helst. En del av skolorna lär ut ganska obehagliga saker, som att flickor som inte bär sjal kommer att brinna i helvetet eller att det är en plikt att betrakta icke-muslimer som fiender.

Terrorforskaren Magnus Ranstorp har länge varnat för vad som sker på viss koranskolor. ”Där isoleras unga individer och det sprids väldigt hatiska budskap mot väst och antidemokratiska budskap. Det är viktigt att man är medveten om det och att man kan verka mot det från samhällets sida” (Aftonbladet 15/1).

I en gedigen rapport från Försvarshögskolan (beställd av MSB) som kom på torsdagen beskriver han situationen ytterligare.

Bland annat redovisas en analys av läroböcker som används i några moskéer i Göteborg som har koranskoleverksamhet. ”Böckerna instruerar muslimer att inte integreras i det svenska samhället eller att respektera dess lagar och regler. Sverige och svenskarna ses istället som otrogna med ett socialt system som står i kontrast till det gud tänkt sig.”

Totalt har sju böcker analyserats med hjälp av en liberal muslims organisation. En var en fundamental text skriven av wahhabismens grundare. En annan spred budskapet att den som inte följer den wahhabbistiska tolkningen av islam bör ses som otrogen. En tredje instruerade muslimer att de har en religiös skyldighet att etablera ett kalifat, betrakta icke-muslimer som fiender samt förkasta existerande lagar.

I en bok beskrevs att den som trotsar islams lära kan betraktas som otrogen och straffas med döden. I en annan avvisades bland annat lagar som är instiftade av demokratiska samhällen då de ses som en manifestation av polyteism och otrogenhet.

Koranskolor anordnas av de flesta moskéer, men också av SFM, som har arrangerat events med mycket kontroversiella talare, som bland annat vill förbjuda homosexualitet och avskaffa demokratin och de mänskliga rättigheterna för att i stället inrätta ett islamiskt kalifat. En SFM-ledare menade att 12-åriga flickor hamnar i helvetet om de inte täcker sig.

I Borås moské förekommer koranskolor för barn där ”påtryckningar bedöms börja redan i sjuårsåldern, t ex i form av inte prata med barn av motsatt kön etc.” ”Det har även förekommit att ungdomar efter skoldagen kommit till moskén för att ”tvättas” från det de lärt sig under skoldagen. Informanter menar också att ”värstingarna (inom extremistmiljöer) har verksamhet för 6-12 åringar med saft, bullar och tv-spel.

Det finns koranskolor i Järva som anses ha konservativa agendor, där det sker könssegregerad undervisning och barn bland annat får lära sig hur de bör bete sig och vilka kläder de ska bära. I en koranskola uppges flickor fått lära sig att om de inte bär sjal så kommer de att brinna i helvetet.

Skolpersonal i Borlänge har varnat för att koranstudierna går ut över den ordinarie skolan samt att eleverna påverkas negativt av det som lärs ut. ”Det har hänt att elever ifrågasätter lärare som inte har muslimsk bakgrund genom att säga: ”Jag lyssnar inte på dig för du är vit” eller ”Du är inte muslim, varför ska jag lyssna på dig?” Detta förekommer i alla åldersgrupper, från sexåringar till trettonåringar, hävdade rektorn. ”För mig väcker det oro om en del av de barn som går i koranskolan tolkar in att det enbart är muslimska män och kvinnor de ska lyssna på” (SVT 13/6).

Det finns väldigt många tolkningar av islam; en del är mer fundamentalistiska och en del är liberala. Långt ifrån alla koranskolor fostrar barn till att anse att kvinnor inte har samma rättigheter eller att otrogna ska mördas; vi ska inte överdriva hotet. Barn med slöja är inte automatiskt blivande terrorister.

Men frågan är om barnen växer upp med insikten om att varje människa är värdefull och bör respekteras, att vi alla borde få fatta egna beslut om hur vi vill leva våra liv, samt att andras val ska respekteras? Är vi som tror det tillräckligt högljudda för att balansera det de lär sig i koranskolorna. Eller bör vi ropa högre?

Jag skulle aldrig förbjuda en familj att låta sina barn gå i en skola, men det är viktigt att vi som älskar demokrati, ett öppet, tolerant samhälle där människor ska få leva fritt faktiskt är vaksamma och kämpar emot när någon vill annorlunda.

Läs mer