Annons

Sofia Nerbrand: Sverige behöver fler indiska ingenjörer

Släpp arbetskraftsinvandringen fri!
Sofia NerbrandSkicka e-post
Ledare • Publicerad 24 juni 2024
Sofia Nerbrand
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Kristianstadsbladet politiska hållning är liberal.
Humankapital.
Humankapital.

Indien är det land som flest invandrare till Sverige kommer från. Det handlar om välutbildade personer som får högkvalificerade jobb. De stämmer därför inte in på en mer negativ stereotyp av invandrare: flyktingar utan utbildning och som står långt ifrån arbetsmarknaden. Och det är sant att även denna grupp existerar. Särskilt kvinnor, födda utanför EU, förvärvsarbetar på för tok låg nivå – efter många år i Sverige.

De borde kunna ta ett arbete – men det kräver något många inte ens klarar av att diskutera, nämligen lägre ingångslöner. Det är dock fack och arbetsgivare tyvärr ointresserade av att komma överens om – det är ju skattebetalarna som betalar den stora notan för försörjningsstöd, bostadsbidrag med mera. Så nu prisar vi ut en lågproduktiv grupp till långarbetslöshet.

Annons

Regeringens förhoppning är att emellertid fortfarande att de många arbetslösa ska få en hel del av de jobb som utannonseras – och beslutar därför att höja minimilönen för alla utanför EU som vill invandra hit för att arbeta. Nu är gränsen drygt 27 000 i månaden, men den ska upp till nära 36 000 kronor nästa år.

Många företagare vittnar om hur svårt de har att hitta rätt kompetens i Sverige och söker därför talanger utomlands. Att regeringen försvårar arbetskraftsinvandring – för att på marginalen försöka lösa de svåra integrationsproblemen – är helt fel åtgärd. Sverige borde tvärtom göra det enklare och aktivt välkomna ambitiösa och arbetsvilliga människor som svenska företag så väl behöver. Och glöm inte att ytterligare en indisk dataspecialist kan medföra att fler nya jobb skapas här.

”Att jämföra eller likställa analfabeter från Somalia med IT-tekniker från Indien leder helt enkelt fel.”

Som grädde på moset skulle det också kunna förbättra bilden av invandrare. I dag är den mer präglad av gängkriminalitet och arbetslöshet än av ingenjörer.

Detta är inte minst viktigt när lågkonjunkturen verkar hålla i sig och den inhemska arbetslösheten biter sig fast på en hög nivå. Både regeringen och Konjunkturinstitutet spår att den kommer att ligga på omkring 8,3 procent 2025. Samtidigt ropar alltså näringslivet efter rätt personal.

Att jämföra eller likställa analfabeter från Somalia med IT-tekniker från Indien leder helt enkelt fel.

Annons
Annons
Annons
Annons