GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Emma Jaenson: Sverige har fått nog av ”modiga” fake-feminister

En iransk kvinna har blivit mördad av sedlighetspolisen. Var finns alla svenska vänsterfeminister?
Emma JaensonSkicka e-post
Ledare • Publicerad 21 september 2022
Emma Jaenson
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Kristianstadsbladet politiska hållning är liberal.
Hade svenska vänsterfeminister kritiserat eller ifrågasatt hijaben hade de riskerat att associeras med främlingsfientlighet.
Hade svenska vänsterfeminister kritiserat eller ifrågasatt hijaben hade de riskerat att associeras med främlingsfientlighet.Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Mahsa Amini greps och misshandlades av sedlighetspoliser i Teheran i Iran förra veckan. Det efter att inte ha täckt håret tillräckligt. Några timmar senare hamnade hon i koma och under fredagen dödförklarades hon på grund av hjärnskador. Enligt iranska polisen ska hon plötsligt ha fått hjärtproblem efter att ha förts till stationen för att ”övertygas och utbildas” (SvD 16/9).

Den senaste tiden har kvinnor i Iran tagit av sig slöjan i protest mot de strikta islamiska lagarna. Det protesteras mot regimen under hashtags som #No2Hijab och #WalkingUnveiled och under demonstrationer har folk skanderat ”död åt diktatorn”.

I en kommentar på sociala medier beskriver journalisten och aktivisten Masih Alinejad att serien The Handmaid's Tale inte är någon fiktion för kvinnor i Iran. Hon menar att man aldrig bör normalisera moralpoliser och hijab-tvång.

”Iranska kvinnor klipper av sig håret och bränner hijabs i protest mot det extremistiska styret – trots fara för sina liv.”

Men var finns de svenska vänsterfeministerna? Har jämställdhetsminister Eva Nordmark (S) yttrat sig? Och har Annika Strandhäll, ordförande för Sveriges största kvinnoförbund, S-kvinnor, sagt ett knyst? För att inte tala om alla de feministiska aktivister på vänsterkanten som inte tvekar en sekund att gå ut i demonstration eller bojkott för mindre frågor?

Var är de nu?

Svenska vänsterfeminister klär gärna av sig nakna på scen, dansar runt i underkläder på sociala medier och lägger upp sexuellt kränkande meddelanden de får från män för att visa på kampen mot ”patriarkatet”.

Efter att Högsta domstolen i USA rev upp den federala aborträtten, vilket medförde att vissa delstater valde att inskränka aborträtten kraftigt, var det stor debatt i Sverige. En rad politiker krävde att aborträtten skulle grundlagsfästas. Men påpekas bör att 83 procent av svenskarna vill inte inskränka den svenska abortlagstiftningen, enligt en undersökning från Aftonbladet/Inizio från 2019.

Det var alltså en fråga som svenska vänsterfeminister kunde vinna poäng på.

Iranska kvinnor klipper av sig håret och bränner hijaber i protest mot det extremistiska styret – trots fara för sina liv. Men hade svenska vänsterfeminister kritiserat eller ifrågasatt hijaben (i stället för att hylla den som en frihetssymbol), eller åtminstone kritisera hijabtvång på små flickor, hade de riskerat att associeras med främlingsfientlighet.

En av få som har reagerat på grymheten i Iran är den liberala riksdagsledamoten Gulan Avci. På sociala medier skrev hon att de iranska kvinnorna ”ska veta att deras kamp mot barbariet är vår”.

Nej, vi behöver inte fler år med ”modiga” fake-feminister. Sverige behöver riktiga feminister som Gulan Avci, som vågar stå upp mot kvinnoförtryck även när vänsterns feminister skriker om rasism. Måtte vi med den nya regeringen få en jämställdhetsminister värd namnet.

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.