Annons

Sverige måste öka sin motståndskraft mot Kina

Att stå upp mot kommunistdiktaturens globala maktambitioner kräver att vi samarbetar mer med världens fria länder.
Ledare • Publicerad 17 december 2021
Detta är en ledare i Kristianstadsbladet. Kristianstadsbladets politiska hållning är liberal.
Kina har de senaste åren flyttat fram sina positioner globalt i allt ifrån teknik till global infrastruktur och militär. Väst måste vässa sin förmåga att möta hotet.
Kina har de senaste åren flyttat fram sina positioner globalt i allt ifrån teknik till global infrastruktur och militär. Väst måste vässa sin förmåga att möta hotet.Foto: Mark Schiefelbein

I början av 2000-talet fanns en utbredd uppfattning om att Kina, i takt med ökad tillväxt och välstånd, också skulle ansluta sig till den liberala demokratins principer. I dag ser vi hur fel vi hade.

Kina har inte bara gått i en mer auktoritär riktning. Det styrande kommunistpartiet har dessutom föresatt sig att verka för att expandera diktaturens inflytande globalt, på bekostnad av de västerländska system som kommit att dominera världen sedan Berlinmurens fall 1989. Exempelvis måste alla kinesiska medborgare och företag i utlandet samarbeta med den kinesiska regimen för underrättelseinhämtning. Även de militära anspråken har ökat, på bekostnad av friheten för demokratin Taiwan.

Annons

I ljuset av denna globala utveckling presenterade tankesmedjan Frivärld häromdagen en ny Kinastrategi för Sverige och Europa. Strategin kommer i en tid av ökad medvetenhet om det kinesiska hotet i Sverige. I Säpos årsbok pekar man på ökade säkerhetshot från särskilt Kina, jämte Ryssland och Iran.

Ett exempel på Kinas globala maktambitioner som får konsekvenser för vårt land är att Karlshamns hamn tidigare i år anslöt sig till det kinesiska statssponsrade tåghandelssystemet genom hamnen Baltijks i ryska Kaliningrad.

Hur ska då det kinesiska hotet mötas? Författarna till Frivärlds strategi lyfter fram flera konkreta åtgärder. Den viktigaste insikten är att Sverige inte som ett enskilt land kan hantera utmaningen, vi måste samarbeta inom EU och med andra demokratiska stater. Det handlar exempelvis om att minska beroendet av kinesisk import av råvaror och teknik för verksamheter som är strategiskt viktiga, men också om att stoppa export av europeisk teknik som sedan kan användas för upprustning inom den kinesiska militären.

”För att möta det kinesiska hotet måste vi göra mer. Vi måste göra det snabbare och vi måste göra det på såväl nationell, europeisk som global nivå.”

En total amputering, decoupling, av handeln med Kina är däremot inte önskvärd. Det vore bättre med mer kirurgisk precision för att minska beroende av kinesisk import, till exempel genom att stimulera framväxten av en europeisk industri för sällsynta jordartsmetaller som är viktig för elbilsindustrin. Eller att EU bör kunna stoppa investeringar från kinesiska bolag vars ägarförhållanden inte är klarlagda.

Ett globalt tekniksamarbete är också av stor vikt, inte bara inom EU, utan också med andra demokratier världen över som är teknologiskt avancerade och som delar oron över Kinas utveckling. USA, Kanada, Japan, Indien, Israel och Sydkorea för att nämna några centrala spelare.

Det finns dock insatser vi kan göra på nationell nivå. Ett förslag är att ge den nya myndigheten för psykologiskt försvar i uppdrag att granska påverkansförsök mot den svenska demokratin. Ett annat att ändra svensk lagstiftning för att underlätta för svensk gruvbrytning av sällsynta jordartsmetaller och ett tredje att lättare kunna stoppa kinesiska investeringar inom strategiskt viktiga näringar, såsom rymdteknik och vindkraft.

För att möta det kinesiska hotet måste vi göra mer. Vi måste göra det snabbare och vi måste göra det på såväl nationell, europeisk som global nivå.

Carl Vincent Reimers är ledarskribent

Carl-Vincent ReimersSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons