GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Sverigedemokraterna är fortfarande inte att lita på

Moderaterna och Kristdemokraterna får inte låta sig luras och förhandla hela statsbudgeten med SD såsom paritet nu kräver.
Ledare • Publicerad 23 februari 2021 • Uppdaterad 23 februari 2021
Detta är en ledare i Kristianstadsbladet. Kristianstadsbladets politiska hållning är liberal.
Triangeldrama.
Triangeldrama.
Foto: Henrik Montgomery/TT

Kommer ni ihåg 2018? Det är inte särskilt längesedan. Då satte Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch ned foten och sa bland annat i en intervju i Göteborgs-Posten (30/8 2018) att ”mitt besked står fast, vi kommer inte att förhandla med Sverigedemokraterna”.

Inte ens på 20 års sikt menade Busch att något sådant skulle vara möjligt: ”Jag ser inte att den utvecklingen kommer att ske så som läget är i SD nu”, sade hon och hänvisade till att SD är ett parti man inte lita på och att det finns ideologiskt avgörande skillnader.

”Inte i något annat parti säger så många, så ofta, så horribla saker som i Sverigedemokraterna”
Ulf Kristersson (M)

Liknande tongångar hördes från Moderaterna i juni samma år. Då lovade partiledaren Ulf Kristersson förintelseöverlevaren Hédi Fried att inte samarbeta med SD. I efterhand har Kristersson hävdat att han bara lovat att Alliansen inte skulle göra det, men i oktober sa han “Det är välkänt att vi inte samverkar, samarbetar och förhandlar med Sverigedemokraterna” till TT. I sitt Almedalstal i juli 2018 uttryckte han även att ”inte i något annat parti säger så många, så ofta, så horribla saker som i Sverigedemokraterna”.

Sedan dess har vinden vänt och kapporna likaså. Projektet att vara kompis med SD pågår för fullt bland högerpartierna. Ebba Busch lägger nu ut bilder på Instagram där hon tackar Jimmie Åkesson för fika och har sagt att hon är ”beredd att förhandla med SD i alla frågor vi anser är nödvändiga” (Expressen 9/12 2019).

Och Ulf Kristersson dyker upp i SD:s Youtubekanal ”Riks” som säger sig syssla med konservativ nyhetsförmedling. I ett nyhetssvep den 1 februari är toppnyheten att så många nyfödda i vissa kommuner döps till Mohammed.

Att lyfta att många bebisar ges namnet Mohammed är för övrigt en SD-klassiker som bland annat använts av partiledaren när han höll tal hos en antimuslimsk förening i Köpenhamn år 2010. Syftet är tydligt. Som journalisten Niklas Orrenius beskriver i DN (4/2): "Det uppseendeväckande med Åkessons tal var att han så tydligt visade att han värderar människor olika. En bebis som heter Mohammed är en del av ett hot mot Sverige. En bebis som heter Oscar är inte det."

Det är märkligt hur enkelt det verkar vara för en del inom borgerligheten att nu hoppa på krama-SD-tåget och låtsas som att partiet är som vilket som helst. Makthungern förnekar sig inte. Men SD är inte vilket parti som helst. Precis som att Vänsterpartiet inte heller är det.

”Det är märkligt hur enkelt det verkar vara för en del inom borgerligheten att nu hoppa på krama-SD-tåget och låtsas som att partiet är som vilket som helst.”

Det går inte bara att hänvisa till partiprogram för att peka ut vad ett parti står för. Lika viktigt är vad dess företrädare uttrycker. Särskilt sådant som upprepas gång på gång. Som när vänsterpartister deltar i hyllningar av diktaturen Kuba eller att Ung vänsters häromdagen slog fast att deras mål är ett kommunistiskt samhälle. Det borde det stå klart för alla att om man börjar förhandla med V är det individens frihet i relation till staten som sätts på spel.

Sverigedemokraterna kräver inflytande över hela statsbudgeten för att släppa fram en moderatledd regering (DI 22/2). Men om man budgetförhandlar med SD är det synen på människors lika värde oavsett religion eller ursprung, en fri och obunden press och en rad andra viktiga liberala värden som ligger på bordet.

Vissa är uppenbarligen villiga att ta den risken. Men som liberal borde man dra öronen åt sig. Ebba Busch hade rätt när hon tidigare sa att SD inte är att lita på. Ledsamt nog verkar detsamma gälla kappvändarna i M och KD i dag.

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Läs mer