unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

SVT, vad tusan håller ni på med?

Public service borde be svenskarna om ursäkt över haveriet i Morgonstudion. Att S vill undvika granskning ger inte medier skäl att lyda. Tvärtom.
Detta är en ledare i Kristianstadsbladet. Kristianstadsbladets politiska hållning är liberal.

När SVT:s Morgonstudion på tisdagsmorgonen skulle samtala om de strandade migrationsförhandlingarna blev det inte mycket till debatt. I stället för en sådan intervjuades Maria Malmer Stenergard (M) och Morgan Johansson (S) i tre minuter vardera trots att de satt i samma studio, mitt emot varandra.

Varför? Jo, för att S hade bett om att inte debattera frågan med Moderaterna – och för att SVT uppenbarligen lydde regeringspartiet.

Det är skämmigt. Migrationsfrågan är oerhört allvarlig och ledande politiker borde naturligtvis inte kunna trilska sig ur debatter med ett barnsligt "NÄ, vill inte". Sånt händer kanske i Nordkorea eller Ryssland, men i Sverige....?

Förutom att debatten uteblev var ”intervjuerna” oinitierade, långt från sakfrågan och när Johansson vid ett tillfälle anklagade M för att följa efter SD, skyndade sig programledaren att säga att "nu har vi inte en debatt här".

Jag vet inte vad det var vi såg, men inte var det kvalitets-tv, och inte var det vass makthavargranskning. Nix, en reporter på Kamratposten hade gjort det bättre.

När Nyheter idag frågade SVT varför man gick med på det udda kravet blev svaret ”SVT Nyheter fattar beslut utifrån varje enskild situation. I det här fallet valde de att öppet redovisa att Socialdemokraterna inte ville ställa upp på en debatt. Eftersom de är transparenta med förutsättningarna kan alla tittare själva bilda sig en uppfattning” (7/7).

Wow. Så vi ska vara glada över att den här gången åtminstone få veta, då detta normalt sker i det fördolda, eller...? Så absurt.

Tyvärr verkar S även i andra sammanhang försöka undvika ifrågasättande, och just därför borde seriösa reportrar se upp och pressa än mer.

Expressens politiska redaktör Anna Dahlberg skrev i april kritiskt om att Stefan Löfven (S) ofta duckar för kritiska frågor genom att gång på gång tacka nej till tuffa utfrågningar (30/4). Hon skrev att statsministern inte hade ställt upp på Ekots lördagsintervju på två år, trots upprepade förfrågningar från redaktionen, och i samhällsprogrammet Agenda hade Löfven bara deltagit tre gånger mellan 2017 och 2020 och aldrig i livesändning.

P1 Morgon skickade i våras ut en enkät till ett antal riksmedier och hela sex av åtta tyckte inte att Löfven var tillräckligt tillgänglig för ansvarsutkrävande intervjuer (4/5). Några kommentarer: ”Minns knappt när statsministern senast gav enskilda intervjuer i samband med en presskonferens.” "Han är väldigt otillgänglig. En fråga på presskonferens är allt. Vet inte ens när det hände senast att vi fick ställa uppföljande frågor efteråt."

Dahlberg spekulerade i att det berodde på att Löfven gjort bort sig tidigare, exempelvis när han pratade i Agenda om gängskjutningar att sa att vi "inte såg det komma".

Och visst, beslutsfattare kanske försöker rädda sitt eget skinn, men de sitter faktiskt i valrörelserna och skrävlar om att de ska fixitrixa till allt möjligt bra, så i en demokrati bör de inte kunna smita undan utvärdering.

SVT bör sluta ta order från de stora ledarna och börja göra sitt jobb.

.

.

Se hela programmet här. Debatten finns cirka 1.50-1.59 in.

Ledare: Vänstervridningen i SVT och SR skaver

Ledare: Krymp svensk public service också

Ledare: Sprid inte sunkiga värderingar, SVT

Ledare: Snälla SVT, sluta ljuga om vad som är ”gratis”