GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Systemfelen i miljöprövningen måste bort

Elpriserna i södra Sverige är i perioder tio gånger högre än i norra delen av landet.
Ledare • Publicerad 15 oktober 2021
Detta är en ledare i Kristianstadsbladet. Kristianstadsbladets politiska hållning är liberal.
LKAB fick avslag på sin ansökan om att utöka gruvbrytningen i Kiruna.
LKAB fick avslag på sin ansökan om att utöka gruvbrytningen i Kiruna.
Foto: Karin Wesslén/TT

LKAB får avslag på sin ansökan om att utöka Kirunagruvan (Expressen 12/10). ”Ännu ett exempel på det systemhaveri som vi nu ser”, säger Linda Bjurholt, miljöchef på LKAB, till tidningen.

Det är lätt att förstå vad hon menar. Mycket stora delar av Sveriges cementproduktion hotas av en pågående rättsprocess, där Cementa plötsligt fick avslag på sin ansökan om fortsatt kalkbrytning på Gotland.

Elpriserna i södra Sverige är i perioder tio gånger högre än i norra Sverige. En viktig förklaring, förutom avsaknaden av planerbar produktion i söder, är bristande överföringsmöjligheter. Sydvästlänken, den förstärkning av stamnätet som löper från Hallsberg till Hörby, togs till slut i drift i somras, efter att ha försenats 18 gånger.

Ändå är Sydvästlänkens kapacitet inte fullt utnyttjad, eftersom en flaskhals i överföringen längs västkusten måste byggas bort. Svenska kraftnät beräknar att det kan vara gjort 2030.

Det är i grunden inget fel i att ställa höga miljökrav. Men det finns gott om länder som gör det – däribland Finland – utan att samtidigt ha samma problem som Sverige. Som Ellen Gustafsson, miljö- och klimatansvarig på tankesmedjan Timbro, säger i SvD (12/10) har miljöbalken blivit en våt filt för hela gruvnäringen sedan den trädde i kraft 1999. Sedan dess har inte en enda ny gruva öppnat i Sverige. Miljöbalkens krav är också det som gör att det tar tio år för en statlig myndighet att dra en ny elledning.

”Miljöbalkens krav är också det som gör att det tar tio år för en statlig myndighet att dra en ny elledning.”

Ett grundläggande problem är att det tycks hopplöst att veta vilka miljökrav man egentligen ska leva upp till. Cementa har fått mycket kritik för att ha lämnat in en undermålig miljökonsekvensbeskrivning. Men underlaget godkändes i mark- och miljödomstolen, bara för att sedan anses så dåligt att det inte ens gick att bedöma i nästa instans.

Det illustrerar att det är fråga om just systemfel. Utöver otydligheten i kraven är antal möjliga överklaganden enormt, och möjligheten att väga ett intresse mot ett annat saknas i princip. En rödlistad art kan stoppa byggprojekt även om arten är vanlig på andra ställen, men sällsynta jordartsmetaller som behövs för klimatomställningen ses inte som värdefulla ur miljösynpunkt. Cementa hade planer på att göra Slite-fabriken helt klimatneutral, men det går inte att göra en avvägning mellan klimat och lokal miljö.

Det är inte heller bara klimatet som får stryka på foten. Elbrist, cementkris och stoppade gruvor är alla hot mot basindustrins försörjning och därmed mot grunden i vårt ekonomiska välstånd. Ska Sverige klara den gröna omställningen börjar det bli akut att underlätta för de verksamheter som skapar den.

Joakim Broman är ledarskribent

Joakim BromanSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.