Annons
Nyheter

Ta inte friheten för given

Kung Carl-Gustav är en mupp! Alla människor ska ha rätt att rösta! Stefan Löfven är usel! Gud är ett påhitt! I Sverige får vi säga sådana saker utan att fängslas, torteras eller halshuggas. Det är en rättighet som vi måste fortsätta kämpa för.
Digital Bas - första månaden gratis!
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Publicerad 8 april 2016 • Uppdaterad 31 januari 2023

Danstillståndskravet avskaffas sannolikt av riksdagen nästa vecka och det ska äntligen bli tillåtet att spontandansa i Sverige; krogägare ska till slut slippa straffas med böter om gästerna tar sig en oplanerad svängom. Tjohoo. Detta knasiga förbud har länge varit en symbolfråga för svenska liberaler, ett tecken på hur styrda vi är.

Trots att vi faktiskt är ovanligt fria.

Annons

Kanske bland de friaste i världen.

Faktiskt inte särskilt styrda alls.

Visst kan man bli rasande över att prussiluskeministern Gabriel Wikström (S) nu inför ännu en restriktion genom att förbjuda mentholcigaretter, men förbudet är en smekning jämfört med de smockor andra regimer delar ut.

I Angola hamnade 17 personer nyligen i fängelse mellan två och åtta år efter att tillsammans ha läst en bok om hur man går från diktatur till demokrati.

I Kina censureras meddelanden på sociala medier som exempelvis kritiserar hanteringen av vaccinskandalen som drabbade landet nyligen. Kritik mot regeringen raderas.

Nordkoreaner som använder mobiltelefonen för att kontakta människor utomlands riskerar att hamna i fångläger.

I Saudiarabien får kvinnor inte köra bil eller jobba i butik. Nu är det också förbjudet att spela schack, då det enligt landets högste religiöse auktoritet inte är förenligt med islam.

Under senare år har minst hälften av dem som avrättats i Saudiarabien dömts för icke dödliga brott, som till exempel narkotikabrott, ”trolldom”, äktenskapsbrott och ”trots mot landets ledare”.

Att bli kär i tjejer om man är tjej är förbjudet i Algeriet, Libyen, Zambia och i en hel drös andra länder i världen. För den som bor i Sudan eller Mauretanien kan homosexualitet till och med leda till dödsstraff.

I Syrien har IS i princip förbjudit människor att vara kristna genom att våldta eller hugga huvudet av dem som vill vara det.

Annons

I Tjetjenien kan det vara farligt att kritisera makten. Antalet försvinnanden har ökat.

En chefredaktör i Bangladesh dömdes 2014 till sju års fängelse för regimkritiska artiklar som ska ha publicerats i USA Today samt för att han rest till Israel för att delta i en konferens. Artiklarna kunde aldrig hittas och bevisen för resan saknades – ändå dömdes han.

I Thailand är det förbjudet att förolämpa kungen (eller hans hund). En man dömdes förra året till 30 års fängelse för att ha kritiserat kung Bhumibol Adulyadej i sex olika meddelande på Facebook.

Amnesty konstaterade i en färsk rapport att det under 2015 skedde en dramatisk ökning av antalet avrättningar i världen, särskilt i Kina, Iran, Pakistan och Saudiarabien.

Kort sagt, miljontals människor lever i enorm ofrihet, i skräck, i otrygghet.

Ronald Reagan sa en gång klokt: ”Freedom is never more than one generation från extinction. We didn´t pass it to our children in the bloodstream. It must be fought for, protected, and handed on for them to do the same, or one day we will spend our sunset years telling our children and our children’s children what it was once like in the United States where men were free.”

En kort, fri sammanfattning på svenska: Friheten kan lätt försvinna om vi inte vårdar den. Om vi inte skyddar den kan det komma en dag då vi nostalgiskt berättar för barnbarnen hur det var på den tiden då vi var fria.

Tider förändras och man märker det inte alltid eller inser värdet av förbättringar, för man lever i dagen Idag. Jonas Gardell sa i veckan: ”Det Sverige jag kommer ifrån med två tv-kanaler tre radiostationer och en Ingemar Stenmark är inget att romantisera över. Det var också ett Sverige där man fick våldta sina fruar och slå sina barn och där homosexualitet var en sjukdom – och så är det inte längre” (P1 6/4). Nej, så är det inte längre. Men så var det en gång. Utvecklingen går framåt eller bakåt beroende på vad vi väljer.

Först 1921 fick kvinnor rösträtt i Sverige och gifta kvinnor förklarades myndiga. Samma år avskaffade dödsstraffet. 1937 bedömdes offret för incest inte längre som medbrottsling. 1944 ansågs det inte längre kriminellt att vara homosexuell. 1965 kriminaliserades våldtäkt inom äktenskapet. 1973 blev det fullt tillåtet att skilja sig. Först 1979 togs homosexualitet bort ur Socialstyrelsens register över sjukdomar. 1982 infördes en lag mot kvinnlig könsstympning och kvinnomisshandel föll under allmänt åtal.

Din mamma, farfar och mormorsmor var inte lika fri som du. Hur kommer dina barn och barnbarnsbarn att leva?

Annons

För att vi ska behålla friheten behöver vi reagera skarpt mot hot. Det kan handlar om att vända sig emot att det införs olika tider för kvinnor och män i kommunala badhus eller förbud mot rökning på privata restaurangers uteserveringar. Det kan röra sig om att kraftfullt förhindra att svenska flickor blir bortgifta eller stoppa jihadistresenärer. Politiker, myndigheter och vanligt folk får aldrig bli så naiva att vi tror att alla vill oss väl eller att friheten är en naturlag. Varje dag måste den vårdas. Som en skör viol. Som en kärleksrelation.

Utvecklingen till dagens fria Sverige har drivits av människor och kommer att fortsätta drivas av människor. Du är en av dem.

Lulla inte runt på gallerior och spendera de pengar friheten har gett dig utan att tacka för friheten. Ät inte din middag med ingredienser från världens alla hörn ikväll utan vördnad. Chatta inte på nätet med avlägsna vänner utan att förstå hur lyckligt lottad du är. Du lever många människors drömliv. Låt oss hålla friheten hårt i handen. Låt den inte glida ur.

"Utvecklingen till dagens fria Sverige har drivits av människor och kommer att fortsätta drivas av människor. Du är en av dem."

Carolin DahlmanSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons