Tokigt att ge sommarjobbare lön för att göra ingenting

Stockholms kommun kommer att betala lön till unga även om deras sommarjobb ställs in. Det är uppåt väggarna fel i en tid när så många kämpande företagare lider.
Ledare • Publicerad 7 maj 2020 • Uppdaterad 13 maj 2020
Detta är en ledare i Kristianstadsbladet. Kristianstadsbladets politiska hållning är liberal.
Foto: Christine Olsson/TT

Taxibranschen går på knäna i coronatider. En åkare berättade för Ekonomiekot hur han nu var nere på en fjärdedel av sin normala inkomst, trots att han körde 10-12 timmar varje dag mot normala 8-9. "Man får vänta en timme per körning. Men jag kämpar".

Han är inte ensam om att kämpa. Nästan 6 av 10 exportföretag räknar med minskad orderingång i år enligt Exportkreditbarometern. BNP rasar med 6,1 procent i år enligt EU:s vårprognos. "Konkurssiffrorna är skräcksiffror", kommenterade Stefan Westerberg på Stockholms Handelskammare läget.

Skattebetalande företagare har det med andra ord tuffare än tufft just nu, och då svider det verkligen att de samtidigt får höra att skolungdomar ska kunna lattja omkring i sommar på deras bekostnad, att de vars sommarjobb ställs in får betalt ändå. Det är en skränig signal politikerna skickar.

Karin Ernlund (C), centerpartistiskt arbetsmarknadsborgarråd i Stockholm, menade att de unga inte ska behöva ta risken, "utan då är det självklart så att vi betalar ut lönen i alla fall".

Det är naturligtvis rimligt och respektfullt att hålla avtal, men det är lätt att förstå om alla frilansande kulturarbetare, naprapater och taxichaufförer – som tar risker och är beroende av kunder dag för dag – undrar över självklarheten i att deras pengar går till löner för dem som inte jobbar.

I dagsläget har inget arbete som förmedlats ställts in, men det tycks bero på att förvaltningarna "har gjort ett jättearbete" och ordnat fram ungefär tusen nya arbetstillfällen på mycket kort tid, inom bland annat parkskötsel, på parklekar och entreprenörskap (vad nu det är). För att få in än fler jobb har en upphandling påbörjats. "Jag vädjar till företag att göra en insats för våra unga och för samhället i sommar", skrev Ernlund på Centerns hemsida.

Jaså, jaha. Ska företagare som ligger sömnlösa på nätterna av rädsla för att förlora sin försörjning alltså rädda unga – som sannolikt redan har mat och husrum via sina föräldrar? Ska de som får korttidspermittera och varsla nu ställa upp för skolungdomar? Nä. Det är inte läge för politikerna att be näringslivet om att göra en insats för tonåringar, och det är onödigt högtravande att tala om att göra en insats "för samhället".

Argumenten för att lägga tid och energi på detta är också svaga. Enligt Ernlund är det "viktigare än någonsin att erbjuda meningsfulla arbeten denna sommar, då många ungdomar tillbringat våren mer isolerade än vanligt".

Men det är minst sagt konstigt att skattebetalarna och näringslivet ska ordna underhållning åt unga som faktiskt har möjlighet att röra sig ute fritt – särskilt i jämförelse med stackars äldre som är isolerade på riktigt. Företagen har viktigare saker för sig.

Ernlund menade även att sommarjobb i kommunen kan vara en första kontakt med arbetslivet som ger "en första rad på CV:t". Det är sant, men i coronatider måste många ändra strategi och fokusera på det akuta. Politikerna borde satsa på att hjälpa arbetsgivarna att överleva i stället – så att kidsen har någon att skicka sitt cv till alls i framtiden.

Anställningskontrakt ska hållas, så den skattefinansierade lönen lär de unga få. Dock bör samtliga tvingas jobba för den och ingen komma undan. Det finns säkert åtskilligt att göra – som att tillverka skyddsutrustning eller laga mat åt den hårt slitande vårdpersonal som betalar deras lön, eller hämta kaffe åt en deppig taxichaufför.

.

.

Läs mer

I Kristianstad försöker arbete och välfärdsförvaltningen att säkerställa att "sommarjobben blir bra och går att genomföra". Anställningsavtalen kan inte brytas och då kan det bli så att lön utgår även om folk inte jobbar. "Men de ansvariga gör allt för att det inte ska bli aktuellt". Vi får se hur det blir.

Carolin Dahlman

Följ på Facebook Carolin Hanna Dahlman

Carolin DahlmanSkicka e-post