#tramsainte - bevaka killarna i stället för att snickesnacka med tjejerna

Ledare Artikeln publicerades
Foto:Izabelle Nordfjell/TT

Det är dags att vi trycker upp små armband som en uppmaning till rättssamhället att ta det sexuella våldet mot unga tjejer på allvar. Polis och domstolar måste tuffa till sig, annars får vi aldrig stopp på eländet.

Det är sommar och festivaltider. Unga tjejer och killar på väg ut i vuxenlivet dansar och festar som unga tjejer och killar alltid har gjort. Med vippiga kjolar och lite billigt vitt vin i ådrorna, skratt och förväntningar genom nätter som aldrig tar slut...

Men aldrig har väl en tjej i kortkort behövt känna sig så otrygg som idag. Våldtäkter. Män som försöker slita av kvinnors kläder. Ovälkomna händer på brösten.

Under Bråvalla i Norrköping hände det igen. Och i Putte i parken i Karlstad. I tält, bakom toa, i publikhavet.

  Efter våldtäktsförsöket i Bråvalla uttryckes oro. En 17-årig tjej berättade: ”Jag ville inte ha kjol idag för jag visste att hon hade det och det var lättare för honom då. Så därför valde jag shorts med bälte” (SVT 1/7).

  Shorts. Ett slags 2000-talets kyskhetsbälte för kvinnor? Man mår illa.

  Dåden skedde bara några dagar efter att vår högste polis Dan Eliasson poserat iklädd ett plastarmband med texten #tafsainte – för nu minsann skulle det bli slut på trakasserierna. Nu skulle lagens långa arm visa vem som bestämmer. Voff!

  Var det någon som brydde sig? Jag tror dessvärre att de unga killar som saknar respekt snarare fnissade rått än skakade av rädsla fick se polischefen blänga som en pojkbandsstjärna från en idolaffisch. Kanske blev de rentav provocerade av hans svaghet; tuffingar brukar se ner på sådan energi.

  Polisens presschef gick stolt runt och delade ut armband till tjejerna. Sa åt dem att sätta på den här grejen runt handleden. Invaggade kanske i trygghet. Som om armbandet var något slags magiskt vapen från en Harry Potterfilm. Fyllt av krafter.

  Men det var bara ett plastarmband. Bara några ord. Bara blaha blaha.

  För killar fortsatte tafsa.

  ”Vi hoppas att det här ska få framförallt killar att tänka efter både en och två gånger extra. Många inser nog inte att det här är ett brott”, sa Dan Eliasson (Aftonbladet 28/6).

  ”Det är ett verktyg för diskussion om de här frågorna”, fyllde Thomas Agnevik, polisens presstalesperson i (SVT 1/7). 

  Den som lever i verkligheten vrider på sig. Ser sig om efter den dolda kameran. Kommer dessa herrar direkt från en pilsnerfilm? Tjena tjena. Tafsa inte.

  Och killarna fortsatte tafsa.

  Samtal kan ha effekt. Terapi kan förändra människor. Visst. Men om det är det enda som görs kommer svenska tjejer även i framtiden tvingas bära shorts och vi behöver stå upp för deras rätt att gå i kjol.

  Vi behöver sluta låta förövarna komma undanAtt killar som anmälts . regelbundet tycks frias och finna kryphål är pinsamt. Antingen är de för unga, eller så vet man inte hur gamla de är eller så hamnar de i vården i stället för fängelse. Om den som tafsar inte bestraffas spelar det ingen roll hur många #tafsainte-armband som delas ut. När det kommer till dåden på Putte i parken handlade det om 7-8 ensamkommande. Det behöver polisen också beakta. Kanske borde de lägga mer tid på att följa högriskgrupper och bevaka män än att snicke-snacka med tjejer om sådant som de redan har full koll på.

  Det är inte unga tjejer som ska ändra sig eller bära töntiga armband. Det är killarna som våldtar som ska bära fotboja.