Annons

Ola Tedin: Ukrainas sak är vår

Ukrainas motoffensiv har mattats av och utan mer hjälp från väst riskerar konflikten att permanentas. Det gynnar bara Ryssland.
Ola Tedin
Ledare • Publicerad 10 augusti 2023
Ola Tedin
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks i texten är skribentens egna.
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj behöver generösa och lojala vänner.
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj behöver generösa och lojala vänner.Foto: Javad Parsa

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj medger nu öppet att den pågående offensiven mot Rysslands invasionsstyrkor kunde gå bättre. ”Motoffensiven är komplex. Den utvecklar sig kanske långsammare än många hade önskat”, sade Zelenskyj till en tv-station i Latinamerika och som ukrainska medier tog upp under onsdagen.

Presidenten konstaterade att 18 månader av krig börjar ta ut sin rätt och att det råder brist på vapen. Samtidigt påpekade han att Ryssland står inför samma problem och att det är Ukraina som har initiativet i striderna.

Annons

Enligt ett inslag i amerikanska CNN under tisdagen och som citerar högt uppsatta diplomatiska källor, är många regeringar i väst bekymrade inför den avstannande kraften i motoffensiven. Enligt en av källorna är det högst osannolikt att Ukraina når fram till ett avgörande genombrott inom den närmaste tiden.

Sedan första dagen av Rysslands invasion har de ukrainska styrkorna överträffat förväntningarna. Genom att vägra lämna landet blev presidenten ett föredöme för hela landet och den ukrainska befolkningen gör stora uppoffringar för att kunna bevara sin frihet. Även om antalet döda och sårade hålls hemligt är det uppenbart att landet har förlorat många män och kvinnor på slagfältet och i de ständiga och folkrättsvidriga attackerna på bostadsområden.

”Leveranserna av stridsvagnar och annan tung materiel borde också ha trappats upp för länge sedan.”

Även Ryssland har tagit stora förluster, men i slutändan är angriparen så mycket större och i vad som mer och mer börjar likna ett utnötningskrig är Ukraina klart beroende av hjälp.

Västvärldens ledare må vara bekymrade över långsamheten i offensiven, men har inget annat val än att fortsätta att hjälpa Ukraina att kasta ut inkräktarna.

För att så ska kunna ske behövs dessutom ytterligare stöd. En av anledningarna till att motoffensiven går så långsamt är avsaknaden av luftherravälde. Det skulle avhjälpas med stridsflyg från EU och USA. Även långdistansrobotar behövs.

Leveranserna av stridsvagnar och annan tung materiel borde också ha trappats upp för länge sedan. Därutöver måste ett enormt behov av ammunition, pansarvärn och annat vidmakthållas.

Ukrainas sak är vår. Att tillåta kriget att stanna av och bli en fryst konflikt gynnar bara Ryssland.

Ola Tedin är frilansande liberal opinionsjournalist med EU som specialintresse. Han har varit ledarskribent i Sydsvenskan och Expressen, politisk redaktör på Ystads Allehanda samt arbetat för Liberalerna i Europaparlamentet.

Annons
Annons
Annons
Annons