GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Johan Hammarqvist: Upp till bevis för Sverigedemokraterna

Valresultatet i Hässleholm ger vid handen att SD ligger bäst till för att få posten som kommunstyrelsens ordförande. Samling i mitten hade dock varit att föredra för kommunens bästa.
Johan HammarqvistSkicka e-post
Ledare • Publicerad 12 september 2022
Johan Hammarqvist
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Kristianstadsbladet politiska hållning är liberal.
Hanna Nilsson (SD) ligger bra till för att bli kommunstyrelsens ordförande. Eller plockar partiet hem Patrik Jönsson från riksdagen?
Hanna Nilsson (SD) ligger bra till för att bli kommunstyrelsens ordförande. Eller plockar partiet hem Patrik Jönsson från riksdagen?Foto: Simon Rehnström

Under två mandatperioder har det politiska styret i Hässleholm varit svajigt. Det har saknats en tydlig majoritet vilket resulterat i bräckligt minoritetsstyre. Något som märkts i att det saknats långsiktighet i de politiska besluten.

När väljarna i söndags gick till valurnorna blev resultatet liknande det som varit under den gångna mandatperioden men samtidigt helt annorlunda. Liknande i så motto att resultatet för de flesta enskilda partier inte påtagligt förändras. Några tiondelar hit eller dit men fortsatt samma antal mandat för Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna, Folkets Väl och Miljöpartiet. SD:s framgång och Centerpartiets tillbakagång med respektive två mandat är det som sticker ut mest, liksom att Vänsterpartiet ökar. För C:s del kan poströsterna dock komma att ge ett mandat till om de faller ut till partiets fördel. Socialdemokraterna lyckades inte dra nytta av den uppåtgående rikstrenden utan minskade med ett mandat.

Det är särskiljande, eftersom det politiska landskapet har ritats om under förra mandatperioden. Inställningen till SD har på riksplanet förändrats hos Moderaterna, Kristdemokraterna och till viss mån Liberalerna. I och med det skiftet och de två extra mandat SD lyckades vinna lokalt tycks det mest naturliga bli ett styre med SD, M och KD.

Tillsammans samlar dessa tre partier 32 av fullmäktiges 61 mandat efter sammanräkningen på valnatten. Det kräver dock att Moderaterna med Lina Bengtsson i spetsen släpper fram Hanna Nilsson och SD och nöjer sig med att spela andrafiolen bakom ett parti som hittills har varit oförmöget att ta politiskt ansvar när det kommit folkligt motstånd mot obekväma beslut. Säkerligen inte helt lätt och det saknas inte frågor där partierna har olika ingångar. Moderaterna har varit mer strama med löften medan SD varit vidlyftiga.

Liberalerna behöver också hängas av eller självmant välja att inte sitta i ett styre med SD.

”Moderaterna har varit mer strama med löften medan SD har varit vidlyftiga.”

Att det i så fall blir en majoritet är bra, givet att de minoritetsstyren som styrt kommunen under de senaste har varit så svaga. Men det bästa för kommunen hade varit en samling i mitten med pragmatiska socialdemokrater och moderater, tillsammans med två eller tre av de mindre partierna. Men sett till den senaste mandatperiodens retorik lär en sådan lösning inte vara aktuell.

”Första tjing på posten som kommunstyrelsens ordförande i Hässleholm går om inget sensationellt inträffar från M och S till SD.”

För övrigt kan konstateras att starka lokala partiorganisationer kryddat med duktiga och folkkära politiker kan upphäva diskussioner om att kommunvalen följer rikstrenden. Det visar Patric Åberg och Moderaterna i Östra Göinge och Niklas Larsson och Centerpartiet i Osby. Patric Åberg är given som fortsatt ordförande i Östra Göinge medan det kräver mer politiskt handlag för Niklas Larsson att förbli det i Osby.

Första tjing på posten som kommunstyrelsens ordförande i Hässleholm går om inget sensationellt inträffar från M och S till Sverigedemokraternas Hanna Nilsson. Eller plockar partiet hem Patrik Jönsson från riksdagen när det finns chans på den högsta posten i kommunen?

Oaktat vad, är det upp till bevis. SD måste i ansvarig ledarposition kunna stå för obekväma beslut som möter motstånd från deras egna väljare.

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.