GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Ola Tedin: USA går till mellanval i skuggan av kanaljen Donald Trump

Oförsonligheten är kvar trots att Trump röstades bort. Nu riskerar president Biden att få kongressen emot sig.
Ola Tedin
Ledare • Publicerad 8 november 2022
Ola Tedin
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks i texten är skribentens egna.
Republikansk valförnekare. Kim Crockett kandiderar till posten som Minnesotas secretary of state i tisdagens val.
Republikansk valförnekare. Kim Crockett kandiderar till posten som Minnesotas secretary of state i tisdagens val.Foto: Glen Stubbe

St Paul, Minnesota.

Vartannat år är det val i USA. I mitten av varje fyraårsperiod som presidenten sitter, väljs hela Representanthuset och en tredjedel av Senaten om.

I Minnesota, vanligtvis ett säkert fäste för Demokraterna, kan en republikansk kandidat till ett viktigt, men vanligtvis föga uppmärksammat politiskt uppdrag, hamna i en ödesdiger maktposition inför röstsammanräkningen efter nästa presidentval, bara två år bort.

De så kallade mellanårsvalen brukar ge en indikation på hur väljarna anser att presidenten – och hans parti – sköter sig. Den 8 november kan demokraten Joe Biden få den lagstiftande församlingens båda kamrar emot sig. I så fall blir han den femte presidenten på raken som hamnar i denna prekära politiska situation.

I ett mer och mer polariserat USA är det hög risk att politiken blir än mer handlingsförlamad och att ilskan sprider sig bland såväl Demokraternas som Republikanernas väljare. Efter det brutala överfallet häromveckan på Representanthusets demokratiske talman Nancy Pelosis 82-årige man Paul Pelosi oroar sig också många amerikaner för att valdagen ska präglas av politiskt motiverat våld.

Amerikansk politik har förgiftats av oförsonliga meningsmotsättningar och växande klyftor: ekonomiska, ideologiska, personliga och etniska. Så står till exempel globaliseringens förlorare – den vita arbetarklassen i södra och centrala USA – mot kuststaternas urbana klassresenärer som befolkar den nya digitala tjänstekonomin.

”Den som trodde det skulle bli bättre bara Donald Trump röstades bort har all anledning att vara pessimist inför tisdagens mellanårsval.”

Till och med här i det vanligtvis grundmurat demokratiska Minnesota har den radikala Trumpismen smugit sig in. Juristen Kim Crockett hör till den hårda kärnan republikanska valförnekare. Hon siktar på att nå den betydelsefulla posten som Minnesotas secretary of state, ett politiskt uppdrag vars makt och uppdrag kan variera, men oftast omfattar ansvar för delstatens valprocess.

Det var till just till delstaten Georgias statssekreterare Brad Raffensperger som Donald Trump ringde i januari 2021 och krävde att han ”hittade” 11 000 valsedlar åt honom, Trumpröster som givetvis inte fanns och som den hederlige republikanen Raffensperger vägrade att bistå med. I Minnesota ligger Krockett en handfull procentenheter bakom Demokraternas kandidat än så länge, men kan givetvis inte räknas ut för det.

I en atmosfär som präglas av anklagelser om valfusk och mytbildning kring allt från förhands- och poströstning till föreställningar om stölder av eller distribution av falska valsedlar är delstatssekreteraren ett politiskt uppdrag som vid ett jämnt val kan hamna i stormens öga. Om den innehas av personer som på förhand deklarerat sin starka tro på att Donald Trump var offer för utbrett valfusk – trots total avsaknad av bevis – bådar det illa för framtiden för landets politiska system.

Paradoxalt nog har därför Donald Trump genom att förlora valet 2020 bidragit till att ytterligare förstärka den politiska polariseringen. Trots att han ännu inte deklarerat huruvida han avser att ställa upp i nästa presidentval – och kanske heller inte gör det – dominerar han och hans destruktiva rörelse Make America Great Again i allra högsta grad såväl det Republikanska partiet i synnerhet som amerikansk politik i allmänhet.

Den som trodde det skulle bli bättre bara Donald Trump röstades bort har all anledning att vara pessimist inför tisdagens mellanårsval.

Ola Tedin är frilansjournalist och tidigare bland annat politisk redaktör på Ystads Allehanda

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.