Väggmålningar och mushus är inte kärnverksamhet

I Lund har kommunen satsat 99 000 kronor på att köpa små mushus. I Kristianstad läggs 50 000 på en väggmålning. Är detta verkligen vad politiker ska lägga skattepengarna på? Nja...
Ledare • Publicerad 2 september 2020
Detta är en ledare i Kristianstadsbladet. Kristianstadsbladets politiska hållning är liberal.

Samma dag som tidningen rapporterade att ytterligare en man skjutits i Kristianstad kunde man i tidningen läsa rubriken: "Enorm väggmålning ska öka tryggheten i city".

Kristianstad Citys Charlotte Svärd förklarade: ”Det här är en viktig plats i stadskärnan, som av många upplevs som otrygg. Med en enorm väggmålning hoppas vi förvandla den till en attraktiv mötesplats”.

Tavlan var visserligen inte svaret på alla skjutningarna, och visst kan ökad belysning säkert pigga upp så att en plats blir trevligare. Så vare sig den verkligen ökar tryggheten eller ej är målningen i sig okontroversiell.

Däremot finns skäl att lyfta vad som inte framgick i artikeln, nämligen prislappen... Efter att ha frågat runt fick jag svaret att 50 000 kronor kommer från Kulturnatt Kristianstad, det vill säga skattebetalarna.

Ja, gratis var det inte att anlita en spansk konstnär, internationellt etablerad ”inom Street Art och muralmåleri, med ett fotorealistiskt uttryck”.

Innan corona hade det planerats för bänkar också, men så blev det inte. Kanske tur ifall man hade tänkt köpa bänkar som den konstkommittén köpte till en skola Åhus för 290 000 kronor (!).

Men varför alls ta pengar från de gamla för att låta en spanjorska måla på en vägg?

Kommunens uppgift är faktiskt främst att tillhandahålla kärnverksamhet, som väl fungerande skola och äldreomsorg. Man ska underlätta för företag att driva verksamhet, så att det både skapas arbetstillfällen och blir livat i centrum.

Det är verkligen inte politikers roll att köpa väggmålningar för folks pengar.

Inte heller bör de köpa mushus....

I Lund köpte kommunen inför sommaren tre miniatyrhus från ett konstkollektiv för 99 000 kronor. Dessa har dykt upp på gatorna som ett "annorlunda sätt att erbjuda lundaborna kulturupplevelser". De är tänkta att ge folk något att prata om och dela med sig av i sociala medier.

Det är makalöst hur politiker omyndigförklarar människor. För den som följer olika sociala medier är det nämligen uppenbart hur kreativa många är helt utan att få kommunalt stöd. Det dansas, sjungs och skapas ändå – utan att någon från kommunen är inblandad. Människan är påhittig och många älskar att underhålla.

Så snälla politiker, fokusera på det viktigaste och låt folk få behålla sina pengarna och på egen hand bestämma vad de tycker är kul.

Kanske får några kids feeling och gör en slags mystiska mushus. Och om näringslivet vill ha väggmålning kan man gott finansiera en sådan själv. Kanske kan lokala ungdomar måla något fint?

Carolin DahlmanSkicka e-post