Annons

Daniel Schatz: Välkommen förändring av svensk Mellanösternpolitik

Utrikesminister Ann Lindes besök i Israel öppnar gamla dörrar.
Daniel SchatzSkicka e-post
Ledare – Gästkrönika • Publicerad 20 oktober 2021
Daniel Schatz
Detta är en personligt skriven text i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Utrikesminister Ann Linde besökte Yad Vashem Holocaust Memorial i Jerusalem på måndagen.
Utrikesminister Ann Linde besökte Yad Vashem Holocaust Memorial i Jerusalem på måndagen.Foto: Maya Alleruzzo

Ann Linde (S) genomför i dagarna det första svenska utrikesministerbesöket i Israel på tio år. Den diplomatiska iskylan länderna emellan bröts för några veckor sedan när hon talade i telefon med sin nytillträdde israeliske ministerkollega, mittenpolitikern Yair Lapid.

Bakgrunden till de stelfrusna förbindelserna finns i den S-ledda regeringens beslut att 2014 – som första EU-land – erkänna en palestinsk stat. Handlingen bidrog till att stärka relationerna med den palestinska myndigheten men lamslog förhållandet med Israel, som gjorde allt för att avskräcka andra EU-medlemmar från att följa Sveriges exempel.

Annons

Den israeliska Stockholmsambassadören kallades hem av utrikesminister Avigdor Lieberman, som syrligt påpekade att Sveriges regering måste förstå att konflikten i Mellanöstern är mer komplicerad än att montera ihop en Ikeamöbel. Efter en rad diplomatiska kontroverser förklarade den judiska staten två år senare att Margot Wallström (S) – som den enda av EU-ländernas 28 utrikesministrar – inte var välkommen i landet.

Sveriges långvariga engagemang i Mellanöstern sträcker sig från Emil Sandströms ordförandeskap i den FN-kommitté som föreslog en delning av Palestinamandatet 1947. Det fortsatte med Folke Bernadottes insats som FN:s första medlare i regionen till Tage Erlanders (S) Israelvänliga politik, liksom att Olof Palme (S) och Sten Andersson (S) var PLO:s främsta vänner i Västeuropa. Engagemanget för den palestinska saken decennierna efter sexdagarskriget 1967 var emellertid svårt att förena med Erlanderepokens varma svensk-israeliska förbindelser.

”Sveriges regering måste förstå att konflikten i Mellanöstern är mer komplicerad än att montera ihop en Ikeamöbel.”

Jag visar i min doktorsavhandling hur statsminister Göran Persson (S) distanserade sig från Olof Palme, genom att upprätthålla banden med palestinierna samtidigt som relationerna med Israel normaliserades. Göran Persson hade formats av Erlanders syn på Israel som regionens enda demokrati och en stat som etablerats av socialistiska pionjärer i Förintelsens fotspår. För honom var detta den stora solidaritetsfrågan.

Mellanösternpolitikens förändring skedde i samband med framsteg i fredsprocessen och gjorde att Sverige, under Persson, kunde stå värd för hemliga fredsförhandlingar mellan Israel och palestinierna på Harpsund så sent som år 2000.

De borgerliga regeringarna 1976–1981 och 1991–1994 höll i stort samma linje som Palme, även om retoriken till stöd för den palestinska saken tonades ner. Trots att Alliansregeringen som tillträdde 2006 utökade kontakterna med Israel återknöt utrikesminister Carl Bildt (M) – i en ödets ironi – till Palmelinjen där grundandet av en palestinsk stat oväntat gjordes till en borgerlig hjärtefråga.

Medan oppositionen jublade åt Carl Bildts engagemang i propalestinsk riktning, ifrågasattes utrikesministerns Israelkritik av Folkpartiet, Kristdemokraterna och delar av den moderata riksdagsgruppen, som gått till val på en mer balanserad Mellanösternpolitik. Regelbundna sammandrabbningar med den judiska staten ledde till att Bildt inofficiellt blev ”icke önskvärd” i Jerusalem, även om detta inte uppmärksammades lika mycket som när samma stämpel senare drabbade Margot Wallström.

Israels utrikesminister framhöll i måndags, efter mötet med Ann Linde, att ett nytt blad nu vänts i de svensk-israeliska relationerna. En sådan nystart är – trots fortsatta meningsskiljaktigheter med konfliktens parter – en förutsättning för ett konstruktivt svenskt engagemang i regionen, som kan bidra till framsteg i den avstannade fredsprocessen. Utrikesministern besök i Israel utgör ett första steg i denna riktning.

Daniel Schatz är doktor i statsvetenskap och fri skribent, tidigare visiting fellow vid Harvard, Stanford och Columbia University i USA.

Annons
Annons
Annons
Annons