Vandalerna förtjänar inte en enda satsad skattekrona till - de har redan fått för mycket

Ledare Artikeln publicerades
Det finns ingen ursäkt.
Foto:Björn Lindgren /TT
Det finns ingen ursäkt.

Vilka är dessa coacher och fritidsgårdsanställda som ursäktar vandalernas beteende med att de inte fått nog med uppmärksamhet eller bidrag. Nu kostar bilbränder miljoner som borde ha gått till viktigare saker. Till folk som förtjänar dem.

”Jag kan tänka mig att det är ett sätt att skapa uppmärksamhet för att på nåt sätt integreras i samhället, så att samhället lyssnar på dem liksom”, sa Alex Termanini, ungdomscoach på Fryshuset i Malmö, i P1 Morgon på onsdagen (17/8).

Med mild röst gav han sin förklaring till de många bilbränderna i sommar. ”Många av dessa ungdomar är långt från samhället. Får ingen ekonomisk hjälp från myndigheter, varken från föräldrar, många är dömda, har inget jobb. Man vill komma in i samhället men vet inte vilka verktyg...”

Bla bla bla. Sluta med detta jamsande genast; det skapar tinnitus i öronen hos oss skötsamma. Det finns självklart ingen ursäkt för att förstöra andras egendom och skapa skräck i redan utsatta områden, hos redan utsatta människor.

  Att de vuxna som befinner sig i ungdomarnas närvaro inte tydligare tar avstånd, utan klagar på att de kriminella inte får MER ekonomisk hjälp från myndigheter är motbjudande.

  De förtjänar inte en krona. I Sverige finns pensionärer som inte får läkarhjälp trots att de lojalt jobbat hela livet. Poliser och lärare tjänar småsummor med tanke på de insatser de gör. Skatterna höjs. Sveriges Kommuner och Landstings nya skattunderlagsprognos visar att det blir betydligt försämrade skatteintäkter 2017 än vad man tidigare trott.

  Samtidigt springer vissa friska i arbetsför ålder tydligen runt och gnäller – när de själva kostar miljoner som aldrig kommer tillbaka. Helikoptrar över Malmö, stora polispådrag, räddningstjänstens insatser. Vad är priset för det? Svar: Högt.

  Visst, samhället ska lyssna till dem. Och sen tala. Säga: Nu tar du ansvar över ditt eget liv i stället för att idka någon slags maffialik utpressning där du bränner bilar om vi inte ser dig eller ger dig pengar och ett jobb.

  ”Budgeten som politikerna har tycker jag att man borde fördela lite bättre. ”Jag ser det som att man kan rädda dessa människor med vissa verktyg som man kan satsa på”, fortsatte Fryshusets representant. Satsa mer pengar alltså? En sådan osmaklig girighet.

  Juan Paez från fritidsgården Flamman i Kroksbäck i Malmö gav samma slags undfallande svar. ”Det finns inga jobb. Kommunen lyssnar inte på de här ungdomarna och vill inte satsa tillräckligt på dem. Det är ett rop på hjälp” (Sydsvenskan 16/8).

  Sluta skrapa med foten i marken och sätt ner den i stället. Höj blicken och se dem som sabbar för andra stint i ögonen.

  ”Vad ska man annars elda upp om inte bilar”, undrade Fryshusets representant, varvid P1:s programledare med rätta frågade ”Och varför ska man elda över huvud taget?” Svaret blev otydligt.

  Inte undra på att brännarna fortsätter ”ropa på hjälp” och de blir så gullade med av kommunens personal. Hur kan anställda på bidragsfinansierade fritidsgårdar tillåtas ha en sådan attityd, tillåtas hålla dem som missköter sig om ryggen? De borde få sparken på en gång och ersättas av människor med civilkurage och ryggrad. 2016 betalar Malmö kommuns skattebetalare totalt drygt 2,4 miljoner kronor till fritidsgårdens Flammans verksamhet. Även Fryshuset betalas till del med kommunala bidrag på cirka 300 000 kronor. Det borde stoppas.

  Vi har skrivit om den här frågan flera gånger nu, eftersom den handlar om mer än enstaka bilbränder (även om de är många). Detta handlar heller inte om flyktingkrisen, utan om svensk övergenerositet och flathet som syns hos myndigheter, i skola, domstolar och hos "ungdomscoacher" som agerar mer som söka-bidrags-konsulter än vuxna som peppar unga att bygga en bättre framtid.

  Hur länge ska resan mot ansvarslöshet få pågå? När personalen på fritidsgårdar hittar på ursäkter som vore de medberoende i stället för att ryta är det dags för oss andra att höja rösten. Om så dag efter dag, i text efter text. Förlåt om jag tjatar.

  Carolins arga videokommentar...

  Läs gärna även

  Dahlman: Ingen har rätt att bränna bilar för att hen har tråkigt

  Kriss: Varför nonchalerar justitieministern brottsoffren?

  Se gärna det här klippet med dels en sketch från Lorry, dels en tv-debatt från 2011.