Vänstern vill ta allt som är ditt ifrån dig

Genom att locka med gratis glasögon till barn tar V ett första steg mot att avskaffa privat ägande. Men hur vi ska få tillväxt och välfärd om människors ansträngningar inte belönas – utan allt tillhör alla – är obegripligt. Lika obegripligt som att S och MP vill regera med stöd av V.
Ledare • Publicerad 18 september 2018
Detta är en ledare i Kristianstadsbladet. Kristianstadsbladets politiska hållning är liberal.
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

När Jonas Sjöstedt (V) intervjuades i SVT inför valet visade han sitt sanna jag. Den sanna vänstern. Den varg som finns under partiledarens artiga, polerade yta, gömd bakom de vänliga ögonen, den milda tonen.

Programledarna frågade: ”I ert partiprogram står det att ni vill avskaffa kapitalismen. Ni skriver även att ni vill upphäva ägandet av produktionsmedlen, såväl det samhälleliga som det privata. Vad betyder det konkret?”

Sjöstedt svarade: ”Vi vill ha mer av ett gemensamt ägande. Det kan se ut på olika sätt, det kan vara ett direkt löntagarägande, det kan vara att vi använder de pensionspengar som vi faktiskt redan har och använder dem för det gemensammas bästa.”

Men den vaga formuleringen blev inte programledarna nöjda med, utan fortsatte pressa: ”Här står det att ni ska upphäva ägandet?”

”Tanken är, det är ett långsiktigt mål att man äger sin arbetsplats gemensamt, det är ju en sorts klassisk definition av socialismen”, svarade Sjöstedt.

Han menade att det ”huvudsakliga ägandet i samhället, framför allt storföretag och banker, det är det gemensamma ägandet” och på frågan om hur Ikea och H&M ska drivas i så fall menade han lite flummigt att det ”kan vara olika former, som att de som arbetar där äger".

Sjöstedt kunde alltså inte precisera vad hans vision faktiskt betydde i vardagen. Inte heller kunde han nämna något land där socialismen hade genomförts framgångsrikt, men han menade att ”det bästa i det svenska samhället har skapats av arbetarrörelsen och socialistiska tankar” och la till ”Det är inte färdigt på något sätt.”

Hmmm. ”Det är inte färdigt på något sätt”?

Men riktningen är alltså klar, och som en ful gubbe som lockar barn med klubba i lekparken sa han ”om man ser på vår politik, vad vi gör för nånting för att gå ditåt, när vi fixar glasögon till barn, fria mediciner, en bättre välfärd; de flesta människor håller nog med om det, att det är något rimligt.”

Japp. Steg för steg, med förslag som kan låta harmlösa, försöker V föra landet rätt ner i den fattigdomsfälla som röd politik med stor sannolikhet leder till.

Problemet med att låta de anställda ta över ägandet av de företag de jobbar på är att de troligtvis inte är bäst lämpade att driva dessa framgångsrikt. Om de hade varit det kunde de i en fri, härlig, öppen marknadsekonomisk värld ha kunnat starta ett egen verksamhet. De kunde ha tagit risker och lån, tänkt modigt och kreativt, anställt först en, sen fem, sen fem hundra. Ingen är förhindrad att ge sig in i matchen och locka kunder för att skapa vinster.

I ett liberalt samhälle kan man göra klassresor och tjäna pengar. Ju fler som skapar mervärde med sitt arbete, desto mer blir det som kan komma alla till del, även de svagaste, även de som inte har lust att lägga ner 24 timmar om dygnet och få ont i magen av ångest kring om de får ihop till löner nästa månad.

Vad mer anser sig Sjöstedt ha rätt till? Ditt företag så klart, din lön. Ditt hus? Din garderob? Din cykel? Finns gränser, finns ägande, finns anständighet...?

Viss fördelning av resurser är nog okej, men vänsterns giriga övertagande av det som andra har lagt ner själ och hjärta på är bara hjärtlöst. För att inte tala om hjärnlöst.

Ett samhälle som tar ifrån människor det de skapar kommer att anti-motivera oss till att sträva och skapa. Vem vill utbilda sig och investera om vinsten sen tas ifrån en? Och vem ska starta företag då? Vilka företag ska V lägga beslag på om det inte finns några?

Det blir svårt att flirta med väljarna med gratis glasögon om det varken finns pengar att ta ut i skatt – eller optiker. Ändå fortsätter V sin färd mot demokratisk socialism. Och han är inte färdig på något sätt.

Se utfrågningen här. Det jag skriver om finns 25 minuter in i klippet.

Videokommentar

Lästips

Andra ledare av Dahlman som du kanske gillar

Carolin DahlmanSkicka e-post