Vänstertrams om kriminalitet

Att skylla på klasstillhörighet när några av världens mest privilegierade unga väljer att kränka sina medmänniskor är okunnigt och oförskämt.
Ledare • Publicerad 5 februari 2020 • Uppdaterad 9 februari 2020
Detta är en ledare i Kristianstadsbladet. Kristianstadsbladets politiska hållning är liberal.

I en debattartikel menade Alma Lindén och Leia Wolke Wemmert från Ung Vänster Malmö att bland annat nedskärningar av välfärd och kulturliv ”resulterar i att dagens unga inte finner någon annan utväg” än att bli kriminella (Kvällsposten 3/2). Kriminalitet var helt enkelt ”en produkt av klassamhället”.

Ingen annan utväg? Seriöst? Klassamhälle? Skojar ni?

Debattörerna tycks ha missat att unga i Sverige inte behöver betala för skolgång ur egen ficka, samt att deras familj får barnbidrag, sjukvård, arbetsförmedling och ekonomiskt stöd om det behövs. Inte heller tycks de ha hört talas om att det finns fritidsgårdar och lovaktiviteter, integrationsprojekt och språkkurser.

Ärligt talat är Sverige som en frejdig jultomte i jämförelse med de flesta andra länder i världen, så det finns absolut ingen ursäkt för den som beväpnar sig och sprider skräck.

Men Ung Vänster menade alltså att brottslingarna inte finner någon ”annan utväg” än börja sälja och köpa knark, eller att hoppa på hederligt folk och sno deras grejer? Förlåt mig om jag inte tänker ”Åh, stackars lilla” när jag hör om någon som har skadat en medmänniska, utan snarare ryter och svär.

Hur många oskyldiga ska drabbas innan vänsterns politiker på det sättet blir förbannade i stället för förlåtande?

Debattörerna från Ung Vänster menade att deras generation har det svårare ”att flytta hemifrån och att få trygga anställningar”.

På det vill man svara: Den som gräver en grop åt andra faller ofta själv däri. För om inte vänstern hade attackskattat företagen eller tvingat fram så många regler kring anställningar hade det nog varit lättare att få jobb – för den som befinner sig i näringslivet måste faktiskt få plus och minus att gå ihop för att överleva, så hen kan inte anställa hur som helst.

I artikeln nämndes naturligtvis ordet rasism. ”Debatten om kriminalitet används i dag som ett rasistiskt slagträ i frågor om invandring och integration”, menade debattörerna. Men vari ligger rasismen i att säga att många brott begås av personer med utländska påbrå; det är ju bara ett faktum? Trist, men sant. Ska vi blunda för det?

Men nej nej, allt fokus, och all skuld, lades på andra – inte på dem som rånade eller misshandlade.

”Politiker beskyller de människor som flytt hit i hopp om ett bättre liv för problemen politikerna själva skapar”, menade Ung Vänster-debattörerna.

Vad då beskyller? Det finns fantastiskt fina människor bland migranterna, men om någon säljer knark och skjuter ihjäl sina kompisar beskyller jag hen för det, oavsett etnicitet eller om hen flytt från trista förhållanden. Och exakt på vilket sätt skulle politiker ha skapat problemet? Herregud, det svenska smörgåsbordet dignar, det är generösa gåvor utan hejd.

Och mot dem som utnyttjar eller kränker tänker vi säga stopp. STOPP. Inte ”stackars”.

.

.

Läs mer

Carolin DahlmanSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.