Var inte en idiot i coronatider

Tvätta händerna. Nys inte rätt ut. Om du har hosta, gå inte på restaurang. Hur svårt kan det vara?
Ledare • Publicerad 18 mars 2020 • Uppdaterad 30 mars 2020
Detta är en ledare i Kristianstadsbladet. Kristianstadsbladets politiska hållning är liberal.

Radikala åtgärder vidtas från politiker och företag just nu. Vårdpersonal och läkemedelsforskare jobbar h-n av sig. Ekonomier rasar och folks människors hälsa hotas.

I detta kaos har jag ändå vid flera tillfällen den senaste veckan sett enskilda bete sig själviskt och oansvarigt. På en pizzeria jag och en vän besökte kom det in ett par, varav kvinnan hostade så att det hördes till nästa förort. När vi tittade ilsket på henne – att ge ”onda ögat” är ju normalt nog som social kontroll i det här landet... – skrattade paret hånfullt. På ett café satt en annan tjej och hostade rätt ut i luften. En man snöt sig och lämnade de snoriga pappren till personalen att ta hand om.

De allra flesta verkar tvätta händerna demonstrativt, byta handslag mot viftningar och använda handsprit flitigt. Men att det finns de som trotsar vanligt hyfs och beter sig som de själva behagar är tyvärr ett faktum.

Jag fattar att en del har pollenallergi, astma eller vanlig förkylning, men de som har sina skäl att få hostattacker borde ändå inse hur det kan skrämma och provocera. Dessutom kan ens lätta symptom faktiskt visa sig vara värre än man själv tror. Varför inte respektera sina medmänniskor och stanna hemma? Förstår inte den grejen.

Inte heller fattar jag hur omsorgschefen i Kristianstad kunde dra på semester mitt i krisen och sen skylla på cheferna för att inte ha stoppat henne. ”Jag tycker att arbetsgivaren borde ha varit tydlig och inte överlåtit beslutet att resa eller inte på mig. Ibland behöver man vägledning" (15/3). Jaha. Om man är så förfärligt tafatt och osjälvständig kanske man inte är lämplig som chef över en viktig verksamhet... Tänk själv!

Vi behöver så snabbt som möjligt få ordning på den här situationen, och varje person måste ta ansvar och visa respekt. Att läsa hur folk kom fram till en utbytesstudent i Kristianstad som bar munskydd och hostade eller frågade om hon var smittad är ju genant. Allvarligt?

Tjejen gjorde ju något bra, liksom många hjältar inom vården, politiken, forskningen. Tack till alla som bryr sig om andra i dessa tokiga tider. Tillsammans förbättrar vi världen.

.

.

Läs gärna också

Carolin DahlmanSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.