Våra poliser och pengar behövs till annat

Säg nej till OS i Sverige 2026. Även om sport är skoj enligt vissa finns inte utrymme att ta en ekonomisk och säkerhetsmässig risk.
Ledare • Publicerad 10 april 2019 • Uppdaterad 11 april 2019
Detta är en ledare i Kristianstadsbladet. Kristianstadsbladets politiska hållning är liberal.
Foto: TOBIAS RÖSTLUND / TT

På tisdagen meddelade regeringen att den går in med en säkerhetsgaranti och stöttar Stockholms OS-ansökan, så sannolikt skickas en sådan in på fredag.

”Det kan bli ett lyft för hela idrotts-Sverige”, sa idrottsminister Amanda Lind (MP) till TV4 (9/4). Hon menade att det inte handlade om att ge ekonomiska garantier eller förlusttäckning, utan enbart om kostnader för yttre säkerhet och polisiär säkerhet utanför arenorna (SVT 9/4).

Men… vad kostar det då? Och har vi en massa poliser över som sitter och rullar tummarna? Nja.

Kostnaderna för säkerheten kring vinter-OS i Turin 2006 var tydligen 12 400 miljoner, i Vancouver 8 700 miljoner (Idrottens affärer 25/2). Om priset blir så högt även här blir nog få skattebetalare glada.

Enligt ministern handlar det dock inte alls om de summorna – men någon exakt siffra kunde hon inte redovisa (TV4 9/4).

Inte heller Johan Strid från Sveriges paralympiska kommitté kunde säga en siffra i en debatt mot mig i Aktuellt. ”Jag har ingen aning, men det rör sig inte om en gigantisk summa”. SVT hade sökt regeringen men inte heller de hade kunnat ge en summa till oss skattebetalare (9/4).

Men tyvärr måste makthavare prata om kronor och ören, miljoner och miljarder. Det duger inte att säga ”äsch, det är väl inte så dyrt”.

Tidigare OS-arrangemang har inneburit enorma ekonomiska bakslag för skattebetalare i de aktuella länderna. Forskning från Oxford University visade att 47 procent gick över budget med över 100 procent.

Så även om Sveriges olympiska kommitté bedyrar att de 13 miljarder som man har i budget kommer att räcka bör vi alla ha en sund rynka i pannan.

Om aktiebolaget går i konkurs, vad händer då? Om leverantörer inte får betalt för sina varor och tjänster, vad händer då? 1 miljard i buffert räcker inte långt om budgeten går över med över 100 procent, eller hur?

Dessutom behövs väl ändå våra poliser till viktigare saker. De är redan för få och har alldeles för mycket att göra. Våldtäktsutredningar läggs på hög, handeln slutar ringa polisen för de får ändå ingen hjälp. Och alla högtravande toner från politikerna om att de satsar på polisen klingar falskt. Den rödgröna regeringen skröt i vårbudgeten 2018 om sin satsning på polisen om ynka 200 miljoner extra. I år drog man i stället ner med dryga 200 miljoner.

Menar man att situationen är avsevärt bättre 2026, när lågkonjunkturen dessutom har slagit till? Säkerhetsläget i världen förändras dessutom, och hotbilderna hopar sig; törs vi 2026 ha stora folkskaror i vår vardag?

Här måste både politiker och allmänhet tänka till lite extra och inte låta sig svepas med i glättig, naiv entusiasm.

Rösterna som nyhetssändningarna hämtade från stan oroar. ”Det är väl bra att få hit turister”, sa en person. ”Jag tycker om sport och det är bra för Sveriges rykte inom sporten”, sa en annan och en tredje sa: ”Det är väl roligt om det kommer hit lite grejer”.

Hmm. Hur ska vi få människor att förstå att de kronor som ges till ett område måste tas från ett annat? Hur berättar vi den trista sanningen att de poliser som måste vakta stora arrangemang måste tas från sitt arbete med att reda ut andra brott? Vakna!

I en undersökning från Novus svarade 46 procent av svenska folket att de är för ett OS och 35 procent var emot (SVT 9/4). Men i en annan undersökning som presenterades i Metro för en månad sen var 46 procent emot och 26 procent för (4/3), så man kan nog säga att opinionen är osäker. Låt oss hoppas att den landar rätt och protesterar.

Beslut ska fattas 24 juni. Snälla, välj Italien. Låt oss slippa.

Läs gärna också

Carolin DahlmanSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.