Mimmie Björnsdotter Grönkvist: M, L och KD i Skåne gör rätt i att gå emot Tidöavtalet
Vårdpersonal ska inte omfattas av en plikt att anmäla papperslösa, är budskapet från en bred politisk majoritet i Region Skåne. Alla partier – utom Sverigedemokraterna – riktar kritik mot förslaget som ingår i Tidöavtalet. Beslutet i regionstyrelsen vilar på en rädsla för att individer som vistas illegalt i landet kommer att dra sig för att söka akutvård om vårdpersonal tvingas kontakta polisen.
Sådan kritik från en av de största regionerna är svår för regeringen att vifta bort. Socialdemokraterna tog förvisso initiativet, men de tre styrande partierna Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna ställde sig bakom förslaget. Men SD gjorde det alltså inte, vilket blottar en spricka mellan Tidöpartierna på lokal nivå. Frågan är om sprickan även finns på det nationella planet.
Förslaget om anmälningsplikt är en av Tidöavtalets mer kontroversiella punkter. Moderata ungdomsförbundet anser till exempel att plikten varken ska gälla vårdpersonal eller skolpersonal. Ordföranden Douglas Thor har varnat för att anmälningsplikten skulle bidra till att Sverige blir ett kontrollsamhälle (DN 26/1).
Starkast har dock kritiken varit från de vårdanställda själva. Många läkare och sjuksköterskor har gjort det tydligt att de inte vill tvingas anmäla misstänkta papperslösa. I slutet av förra året gick 4 008 vårdanställda och vårdstudenter ut i en debattartikel i Aftonbladet och skrev att de kommer vägra att ange sina patienter.
”Den som vistas i Sverige illegalt har ingen rätt att vara här, men papperslösa är också människor.”
Fackförbundet Saco, som organiserar akademiker, har tydligt gått ut och kritiserat förslaget som de menar strider mot den yrkesetik och tillit som finns i många professioner. Dessutom menar de att förslaget skulle leda till en försämrad arbetsmiljö och etisk stress, samt att det skulle öka utsattheten i samhället.
Detta är invändningar som det är lätt att sympatisera med. Särskilt när det gäller livsviktig vård och barns rätt till utbildning. Att vård- och skolpersonal ska omfattas av en sådan plikt framstår barockt, samtidigt som det förmodligen är en förutsättning för att förslaget inte ska bli tandlöst. Vilket det förstås riskerar att bli om personalen är redo att se mellan fingrarna.
Den som vistas i Sverige illegalt har ingen rätt att vara här, men papperslösa är också människor. Att impulsen inom många yrkesgrupper är att inte vilja lurpassa på dem, för att försämra deras liv, är för väl. Det är även för väl att det finns moderater, kristdemokrater och liberalpartister – såsom i Region Skåne – som öppet kritiserar Tidöavtalets mindre lyckade punkt. Tänk om deras partivänner i regeringen vore beredda att lyssna på kritiken och agera därefter.