unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Vem skyddar Lamotte?

Näthat kommer från både höger och vänster – och riktas mot andra journalister än SVT:s. Vad erbjuder regeringen dem?
Foto: Jessica Gow/TT
Detta är en ledare i Kristianstadsbladet. Kristianstadsbladets politiska hållning är liberal.

SVT fick 100 miljoner extra i budgeten, delvis för att skydda sin personal mot hot och fysiska angrepp.

Aftonbladets Jonna Sima kommenterade på Twitter: "Alla vet att det är bara SD som genererar dessa reaktioner". Justitieminister Morgan Johansson (S) skrev: "Såhär beter sig SD-arna på nätet. De tål inte att bli emotsagda, och de hatar oberoende journalistik".

Men hatet är tyvärr mer komplext än så. Dels är det fult att döma alla SD-are i grupp på det sätt Johansson gjorde, och dels kommer hatet långt ifrån bara från detta partis anhängare.

Genom åren har även jag fått ett väldigt stort antal ilskna kommentarer när jag har kritiserat SD; jag har kallats kärring, korkad, vänsterfoliehatt, östrogen känslostyrd mupp, ålbete med mera.

Dock har jag även hoppats på från vänsterhåll, och anklagats för att vara rasist, nazist, islamofob, populist och brun. Numera ids jag inte ens spara alla mail; jag bara ignorerar för jag vet precis var jag står ideologiskt.

Alice Teodorescu, tidigare politisk redaktör på G-P, berättade för några år sen hur framförallt män på vänsterkanten eller med utländskt påbrå stod för grova attacker. "Man skulle skjuta mig när man såg mig på gatan, den typen av hat": Hon berättade att hon levt under dödshot och gått med personlarm.

I februari vittnade Svenska Dagbladets ledarskribent Ivar Arpi om allt han utsatts för. Bland annat uppmanade AFA, Antifascistisk organisation, folk att anklaga honom som skyldig till det rasistiska mordet i Trollhättan. En våldsvänsteravhoppare hjälpte Arpi att kartlägga hoten. ”Han tycker att jag ska beväpna mig, men jag vill inte."

En som fått fler attacker än de flesta av oss är Joakim Lamotte, frilansjournalist med egen plattform. Häromveckan skrev två män brutalt sexuella saker som de ville utsätta hans fru och mamma för (jag kommer inte att återge orden). Vad folk än tycker om hans metoder förtjänar ingen denna typ av skräp.

Lamotte kommenterade miljonstödet till SVT med: "För egen del öppnade jag nyss ett brev från polisen där det framgår att ännu en anmälan mot de som hotar mig och min familj läggs ner. När jag slänger ner brevet i skrivbordslådan bland de andra hundratals nedlagda polisanmälningarna går det inte att låta bli att undra när vi journalister utanför public service ska få del av regeringens stöd?"

I en demokrati ska alla få skriva, men den polariserade debatten är ett otyg och jag önskar att fler kunde tvätta munnen.

Problemet är dock inte bara SD. Och lösningen är inte att SVT-personal får livvakter medan andra hoppas att polisen någon gång har resurser nog att se dem.

.

.

Läs gärna:

I Neo om vänsterns goda, fina hat