Vet de svagt integrerade vem Anders Tegnell är?

Uselt fungerade integration kan förvärra smittspridningen av corona. Folkhälsomyndigheten och ledande politiker tycks tyvärr ha glömt att en stor del av dem som bor i Sverige förstår svenska dåligt.
Ledare • Publicerad 24 mars 2020
Detta är en ledare i Kristianstadsbladet. Kristianstadsbladets politiska hållning är liberal.
Foto: Claudio Bresciani/TT

Att 6 av 15 som dött av corona i Stockholm var svensksomalier vittnar om ett problem som kan eskalera. SVT rapporterade att många av dem var bosatta i ett utanförskapsområde, och Expressen skrev att flera anställda på ett sjukhus i Stockholm sagt att andelen utrikesfödda bland personer som vårdas för viruset var hög.

Detta är en tydlig varning om vad som kan komma. Om inte makthavarna ser hur trångboddhet, bristande svenskakunskaper och kulturskillnader kan påverka spridningen riskeras mångas hälsa.

”Myndigheternas information om corona på andra språk än svenska var för dålig – och kom för sent”, kommenterade svensk-somaliske imamen Hussein Farah vid Islamiska Kultur Centers Moské i Rinkeby. ”Informationen skulle ha kommit mycket tidigare, det skulle ha räddat liv (SVT 23/3).

Den 12 mars avslöjade Expressen att ”personer som inte kan svenska har svårt att hitta officiella uppgifter om coronaviruset i Sverige”.

Då hade många av oss svenskfödda, som följer public service, sedan länge börjat anpassa oss till hotbilden. Då köptes det handsprit, bunkrades toalettpapper och tusentals stannade hemma från jobbet. De flesta av oss lyssnade till statsepidemiologen, men det var sannolikt att stora grupper samtidigt inte visste vem Anders Tegnell var eller förstod vad han sa.

Uppenbarligen tycks myndighetssverige ha glömt de grupper som har kommit till Sverige som flyktingar och ännu inte kommit in i samhället. De verkar ha missat att det finns ett skuggsamhälle med människor som håller sig gömda och troligtvis varken kollar på Agenda eller söker sig till sjukvården när de har symptom.

Hur kan Folkhälsomyndigheten inte ha sett detta? Saktfärdigheten blev än tydligare när man hörde Tegnell i P1 Morgon på tisdagen – den 24 mars – då han menade att det faktum att så många av dem som dött var svensksomalier väckte frågor. ”Hur når vi ut bäst till de här typen av grupperna som kanske inte förstår så bra svenska och har andra traditioner kring kontaktvägar?”, frågade han, och la till att det var ”ett område som vi nu funderar väldigt mycket på”.

Nu? Om det tagit månader att ställa frågan, hur lång tid tar det då att få fram svar? Regeringen må ha lagt undan 75 miljoner kronor till en informationskampanj, men bristen kanske inte rör pengar utan initiativkraft?

Tack och lov finns privatpersoner som har mer tåga.

Människorättsaktivisten Nuri Kino undrade i en text i Svenska Dagbladet häromdagen hur vi når dem som lever i skuggsamhället. Han hade kontaktat bekanta som jobbar svart och saknar skyddsnät, frågat vilka medier de konsumerar och konstaterat att de inte nås av svenska medier, myndigheters uttalande och regeringens beslut (19/3). Han startade därför snabbt projektet #tellcorona där kända svenskar med invandrarbakgrund sprider videoinformation på olika språk. Målgruppen är hem- och papperslösa, men innehållet kan vara värdefullt för alla nyanlända.

Sajten borde ha startats av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, eller Folkhälsomyndigheten. Många nysvenskar vet kanske inte vem Anders Tegnell är – men han borde se dem.

Låt inte fler bli offer för bristande integration. Rädda liv. Rädda ekonomin. Var inte rädda för att agera.

.

.

Läs mer

.

Information från ABK om vad man gör i Gamlegården, ett av Kristianstads utsatta områden:

Information om Corona, våra åtgärder och hyresgästernas egenansvar

· på kontoret (på fyra språk)

· på talmanus (på fyra språk) vid besök i lägenheter eller på kontor (om huruvida icke-akuta arbeten ska göras eller ej, beroende på om hyresgästerna uppvisar symptom på luftvägsinfektion)

· Via anslag i alla trapphus/utdelning till marklägenheter.

Plus info i e-post och på hemsidan.

Dessutom kommer ABK att annonsera i Kb Mosaik samt ta fram meddelandeblad på fyra språk som delas ut till alla hyresgäster under onsdagen/torsdagen denna vecka.

”Vi har också bidragit till att fler kan få nytta av informationen vi tagit fram och översatt till olika språk. Vi har delat vårt material med landets drygt 300 kommunala bostadsbolag samt med Fastighetsägarna Syd, för att underlätta deras arbete med information i krisen”, skrev kommunikationschefen.

Carolin DahlmanSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.