Vet regeringen om att den regerar?

Sverige har problem med gängkriminalitet, vårdköer, personalbrist i välfärden, stök i utanförskapsområden, krisande kommuner osv. Men S och MP duttar med plastförbud och rökförbud, skjuter beslut fram i tiden och drömmer om familjevecka. Skärp er!
Ledare • Publicerad 12 juli 2019
Detta är en ledare i Kristianstadsbladet. Kristianstadsbladets politiska hållning är liberal.
Foto: Anders Wiklund/TT

Från 1 juli 2019 får folk inte längre röka på uteserveringar, så självklart kommer tid och kraft nu att läggas på nitiska kontroller. När Miljöförvaltningen exempelvis besökte Metallicas konsert i Göteborg i veckan fann kontrollanterna att ”det ska ha röks inom ståplatsområdet och närmast scenen”. Nu väntas såklart ”ett föreliggande” och arrangören måste vidta åtgärder. AJABAJA.

Ja, staten är snabb att agera när någon tänder en cigarett på en konsert eller ett café. Men hur snabba och kraftfulla är politikerna när någon tänder på sina grannars bilar? Finns då nog med poliser att rycka in? Ställs tuffa krav på föräldrar vars barn förstör? Går det att straffa unga som tuttar på? Tvingas de betala skadestånd?

En rättspsykolog som intervjuades i Kvällsposten apropå bilbränder i Lund menade att de unga var frustrerade, förbannade och förtvivlade, samt trodde att praktik och gratis busskort skulle fixa till problemet. Men det fick kommunalrådet Philip Sandberg (L) att ”baxna”. Han menade att samhället inte ska tycka synd om dem som förstör andras egendom (30/6). Självklart så.

Men Martin Pudarić, aktiv i Socialdemokraterna, vände däremot inte sin ilska mot idioterna som bränner folks bilar, utan emot Sandbergs uttalande som han såg som ”raljerande”. Snacka om att hytta med näven åt fel håll.

Socialdemokraterna har förresten både statsminister- och finansministerposten i Sveriges regering, och borde därmed ha koll och ta ansvar över sådant som ökade klyftor, arbetslöshet, rasism och skatteslöseri. Men hur handlingskraftigt agerar de?

I Almedalen presenterade S en utredning som eventuellt ska landa i ett förbud mot rasistiska organisationer. Detta gav snabbt rubriker, men sannolikheten är enorm att ett förbud bara leder till att personer omorganiserar sig, vilket hände i Finland. Dessutom är nazisterna oftare samlade i lösa kompisgäng än organisationer, så S högljudda – till synes kraftfulla – utspel blir ett slag i luften.

Den som verkligen vill komma åt rasismen börs söka källan till missnöje i det faktum att landet generöst har tagit emot många utan att ställa krav på att de nyanlända ska studera, lära sig språket eller anpassa sig. Den som skapar ordning och reda kommer därmed att göra mer emot främlingsfientlighet än den som tillsätter en tam utredning.

Men våra ledande politiker verkar sorgligt nog tänka mer på sin image i media än på vad som fungerar, behövs och kan göra skillnad på lång sikt.

Socialdemokraterna har ju också i Januariöverenskommelsen förhandlat sig till sin kära ”familjevecka”. I en tid när sjuka och svaga mister stöd och kommuner skriker efter resurser kan man verkligen anse att det är en enorm felprioritering. Men S tar inte helhetsperspektivet. S vill dela ut presenter.

Och vad gör regeringspartiet Miljöpartiet för att komma åt problem med integration, hög arbetslöshet hos utrikesfödda kvinnor och att hot och våld ökar i skolorna? Svar: inte mycket. Man har fullt upp med annat.

I veckan skröt Isabella Lövin (MP) om att hon vill förbjuda mer plast än vad EU har krävt. ”Nu går vi före”, sa hon stolt (Ekot 8/7). Handeln svarade dock med ett vrål. Livsmedelshandlarnas vd Pär Bygdeson påpekade att det mesta av engångsartiklarna återvinns eller förbränns, och kallade det en symbolfråga som inte hade någon praktisk påverkan.

Hennes kompanjon Per Bolund (MP) talade på Almedalens scen mest om klimatet, men de problem som väljarna ser i sin vardag fanns inte på hans agenda. Jag sökte på ordet ”vård” i talet och det fanns med två gånger – apropå vård av vilda djur och vård av kläder. Man borde faktiskt kunna förvänta sig mer ansvarstagande av ett regeringsparti.

Vänsterpartiet, som också backar upp regeringen, tycks heller inte bry sig så värst mycket om de stora, komplexa samhällsproblemen. I Almedalen presenterade V ett förslag att det ska satsas sex miljarder kronor på stärkt kollektivtrafik. Gratis är ju V:s favoritord och man tycks envist glömma att de förmåner som delas ut ska betalas i slutändan av någon (av dig).

Inte heller verkar man förstå att satsningar kan få konsekvenser. Exempelvis har reformen som gav fler skattebetald tandvård, i kombination med hög asylinvandring, lett till enorma köer i Folktandvården runt om i landet, så att betalande skattebetalare får vänta med tandvärk och problem.

Samma sak kan ske om det ska bli fritt att åka kollektivt. Hur skulle de redan trånga tunnelbanorna, bussarna och tågen kunna rymma än fler?

Nej, våra ledande herrar och damer leker med landet, driver enskilda hjärtefrågor, skjuter viktiga frågor framför sig eller placerar dem i utredningar som blir klara någon gång och kanske sedan leder till handling. Kanske, vem vet, ingen vet.

Det enda vi vet är att människor drabbas varje dag, av inbrott, våldtäkter, brist på resurser, vårdplatsbrist, otrygghet, skattehöjningar...

Så låt mig rikta en uppmaning till de politiker som regerar: Skärp er.

Dahlman kommenterar rökförbudet och förbudet mot rasistiska organisationer

Dahlman diskuterade förbud mot demonstrationer i SVT Opinion

Carolin DahlmanSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.