Annons

Anders Gustafsson: Vi är inte alls Putins nyttiga idioter, sa Svenska freds ...

Om nu inte Svenska freds är Putins nyttiga idioter, varför befattar man sig då med en person som Anders Romelsjö?
Anders GustafssonSkicka e-post
Ledarkrönika • Publicerad 9 augusti 2022
Anders Gustafsson
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Kristianstadsbladet politiska hållning är liberal.
Anders Romelsjö talade i Lunds domkyrka i samband med Hiroshimadagen.
Anders Romelsjö talade i Lunds domkyrka i samband med Hiroshimadagen.Foto: Johan Nilsson/TT

I helgen ägde den så kallade Hiroshimadagen rum, en dag till minne av bombningarna av de japanska städerna Hiroshima och Nagasaki den 6 augusti 1945. Så också i Sverige.

I Lund samarbetar Svenska kyrkan och Svenska freds avdelning i Lund och Malmö sedan många år kring Hiroshimadagen. Så skedde också i år och i samband med lördagens middagsbön var Anders Romelsjö inbjuden att tala i Lunds domkyrka.

Annons

Vem är då Anders Romelsjö?

Romelsjö är en vänsterradikal läkare och redaktör för den konspiratoriska bloggen Globalpolitics.se som under senare tid ägnat mycket utrymme åt att rapportera om konflikten i Ukraina – på ett minst sagt alternativt sätt.

Ett axplock av rubriker från sajten talar sitt tydliga språk: ”Tillbaka till framtiden i Ukraina – Demilitarisering och avnazifiering” (den 2 juli), ”Dr Volodymyr & Mr Zelensky: den ukrainska presidentens mörka sida” (den 28 juni), ”Försöker USA provocera fram krig med Ryssland med hjälp av Litauen?” (den 19 juni), ”Krig i Ukraina är perfekt för USA – en supermakt på väg ner” (den 2 juni), ”Milstolpar i Ukrainas förvandling mot en högerextrem marionettstat” (den 30 maj), ”Finns argument för att Ryssland hade rätt till självförsvar då man angrep Ukraina?” (25 april) och så vidare, och så vidare.

”Och varför i hela friden ska Svenska kyrkan ge denna del av tokvänstern en plattform i självaste Lunds domkyrka? ”

Vad man vill uppnå med sajtens publiceringar är uppenbart: i största möjliga mån ska Ukraina diskrediteras genom att utmåla dem som högerextrema och den ukrainska frihetskampen ska förminskas, liksom Ryssland skuld ursäktas, genom att framställa Ukraina som en marionett till USA.

Under vintern, i upptakten till Rysslands anfallskrig mot Ukraina, publicerades Romelsjö, tillsammans med Lars Drake, i finska Hufvudstadsbladet (den 21 januari). De två herrarna skrev i denna bland annat om Rysslands ”fredliga annektering” av Krim, att Ukraina bedrivit ett ”inbördeskrig mot landsmän” i öst och att Rysslands synpunkter är förståeliga.

Och som inte ovanstående vore nog har Anders Romelsjö varit vice ordförande i Svenska läkare för mänskliga rättigheter som bland annat förnekat den syriska regimens kemvapenattacker. Läkargruppen har därtill använts av ryska UD:s talesperson och av Syrien i FN:s säkerhetsråd (Dagens Nyheter den 22 april).

Svenska freds har på senare tid varit mycket upprörda över att ha blivit beskyllda för att vara ”Putins nyttiga idioter” (SvD den 25 mars). Men om man nu inte är det, varför befattar man sig då med en sådan person som Anders Romelsjö? Och varför i hela friden ska Svenska kyrkan ge denna del av tokvänstern en plattform i självaste Lunds domkyrka?

Annons
Annons
Annons
Annons