Vi betalar skatt – de slösar bort pengarna

Ledare Artikeln publicerades
Han gör mycket som det ska informeras om.
Foto:Emil Langvad/TT
Han gör mycket som det ska informeras om.

Alltför många politiker och tjänstemän slarvar med de pengar som vi har betalat för att få trygghet och välfärd. De måste börja be om ursäkt och sluta skylla på att det bara handlar om småsummor. Varje krona räknas.

Att Region Skåne har lagt 89 miljoner på pr-konsulter på fyra år är ytterligare ett exempel på att politiker borde dra mindre av våra löner. Det handlar visserligen om 72 kronor per invånare men varje krona måste ses på med vördnad. Region Skåne har redan 113 informatörer och kommunikatörer – till en lönekostnad om 62 miljoner –varför kan inte de göra ”kommunikativa koncept”?

Man är tyvärr inte ensamma om att göda pr-byråer. Åtskilliga skattekronor går till konsulter även i andra offentliga organisationer:

I mars 2016 avslöjade Aftonbladet att Polisen köpt ”strategisk kommunikation” för runt 25 miljoner i anslutning till omorganisationen. Polisens egna 200 anställda kommunikatörer kunde tydligen inte göra ”omvärldsbevakning”. Märkligt.

  Landstinget i Västernorrland betalade 2015-2016 flera hundra tusen för medieträning. Timpris: 1 250 kr. Migrationsverket la 2016 ut 0,6 miljoner på ett utkast för en ny logga. Och i höstas avslöjade DN att en pr-byrå styrde Riksrevisionens kommunikation för 1 195 kronor i timmen.

  Det är inte bara summorna –  som hade kunnat gå till kärnverksamhet – som stör. Många gånger betalar skattebetalarna för att makthavare ska förskönas. Bland annat läggs en del av pengarna på att påverka media.

  Det är farligt, med tanke på att journalisterna blir färre. Enligt siffror från 2015 hade mediehusen på tio år minskat sina redaktioner med 25 procent samtidigt som antalet kommunala kommunikatörer ökat med 106 procent. Vem ska granska? Offentlighetsprincip är bra, men om ingen har tid att gå igenom handlingarna ökar risken för att medborgarna kommer i kläm.

  När Grums kommun fick samtal från Uppdrag Granskning betalade man en pr-konsult ett par hundra tusen för medieträning. ”Det var värt varenda krona” sa kommunalrådet Leif Haraldsson (S) som menade att han inte var medievan och ”Det är ju inte Kamratposten direkt när UG ringer”.

  Men ska kommunens skattebetalare stå för notan när politiker försöker undkomma granskning?

  2013 betalade Göteborgs kommun en halv miljon för rådgivning när UG ville syna att man skickat 40 tjänstemän till en mässa i Frankrike för att knyta kontakter på stans flottaste hotell. Bland annat gavs rådet att dra ut på tiden med svar, eftersom journalisten då inte skulle hinna få med allt före deadline.

  En pr-byrå sålde 2011 tjänster till Arbetsförmedlingen för 14 miljoner; bland annat fakturerades 122 000 kronor för en debattartikel, det vill säga en text i syfte att påverka dem som betalade...

  Slösandet och slarvandet gäller inte bara pr-tjänster.

  P4 Kalmar berättade i helgen att cheferna på Länsmusiken haft cirka 100 hotellövernattningar vardera per år trots att det sedan 2013 varit minus i bokslutet.

  På måndagen avslöjades att Världshälsoorganisationen lägger nära 1,7 miljarder varje år på dyra flygbiljetter och femstjärniga hotell. Resekostnaderna överskrider vad som läggs på att bekämpa aids, tuberkulos och malaria, vilket gör att man vill gråta. Ska sjuka prioriteras bort för att makthavarna ska bo tjusigt? De ansvariga borde säga FÖRLÅT, men slöseriet bemöttes med argumentet att utgifterna motsvarar en procent av den totala budgeten. Jamendåså...

  Liknande bortförklaringar kom från Lunds ledande politiker, efter att de i höstas åkt på konferens över natten och betalat 73 000 för ett dygn med middag och övernattning. Kommunstyrelsens ordförande Anders Almgren (S) försvarade sig med att utgiften var ringa i förhållande till kommunens budget.

  Framgång föds visserligen ofta ut olika slags möten, men det måste finnas gränser för vad omkostnaderna får landa i.

  En 25-årig grundskolelärare i Kristianstad med en månadslön på 25 000 bidrar med 17 540 i skatt varje månad, så 72 kronor på fyra år för Region Skånes pr-inköp är inte mycket i jämförelse. Men om välfärden naggas i kanten med en krona här och en krona där är det ett problem. Varje krona minskar skattebetalarnas frihet.

  När ska grundskolläraren på sina 19 307 efter skatt få bo på hotell om hens pengar går till andras lyx? Och finns det plats i skånska sjukvården när hen behöver?