GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Vi borde ha lärt oss av Rysslandshaveriet

Den senaste tidens energikris borde lärt oss att inte hamna i samma situation med en ännu mäktigare skurkstat.
Publicerad 25 november 2022
Detta är en ledare i Kristianstadsbladet. Kristianstadsbladets politiska hållning är liberal.
Foto: Athit Perawongmetha

Trots att Ryssland är en relativt liten ekonomisk makt, har Europas beroende av Vladimir Putins gas fått stora konsekvenser för vår energiförsörjning.

Men om en dvärgekonomi som Ryssland kan påverka oss så – vad kan då inte en supermakt som Kina göra?

Kina är – till skillnad från Ryssland – en enormt mäktig ekonomi.

Samtidigt har de ekonomiska kontaktytorna mellan Kina och Sverige blivit allt mer omfattande de senaste åren. I en ny rapport från Nationellt kunskapscentrum om Kina kartläggs den kinesiska påverkan på lokal nivå.

”Det finns stor anledning att vara oroad över Kinas påverkan på Sverige.”

Sedan 2010 har Kina investerat stort i utlandet, inte minst i Europa. Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) har identifierat 78 kinesiska bolagsförvärv i Sverige från 2002.

Vissa kanske också minns att det kinesiska företaget China Railway Tunnel Groups (CRTG) under 2021 vann ett uppdrag i Stockholms tunnelbanesystem? Och i början av året framkom att Swedavia anlitade det kinesiska företaget Nuctech för att modernisera säkerhetskontrollen på Arlanda.

Landet har dessutom investerat stort i svensk vindkraft. I dag är 10 procent av den svenska vindkraften ägd av kinesiska bolag som China General Nuclear. Här handlar det alltså återigen om kritisk infrastruktur – vår energiförsörjning – som en annan stat förfogar över.

Om Kina exempelvis inte vill reparera kraftverken, vad händer med energiförsörjningen då?

Utöver deras företagsinvesteringar bedriver de ett omfattande cyberspionage, bland annat via den populära videoappen Tiktok. Appen beskrivs som ”väldigt aggressiv när det gäller att samla in information”, enligt David Lindahl, forskningsingenjör på FOI. Men svenska ungdomar tiktokar på obekymrat ändå.

”Misstaget kring Ryssland har varit dyrköpt.”

Kinesiska staten drar sig inte heller för att spionera och utpressa sina egna medborgare. Migranter med koppling till Kina utsätts för påtryckningar. Kinesiska ambassaden har dessutom flertalet gånger uttryck kritik mot journalister, forskare och aktivister som de anser arbetar mot den kinesiska staten.

Kort sagt finns det stor anledning att vara oroad över Kinas påverkan på Sverige. Och kanske framför allt över vårt tilltagande beroende av Kina.

Självfallet måste inte alla kinesiska investeringar vara av ondo. Men kommuner eller städer bör aldrig hamna i en situation där Kina har möjlighet att utpressa eller utsätta en kommuner för påtryckningar.

Misstaget kring Ryssland har varit dyrköpt. Och var det verkligen inget vi hade kunnat förutse?

Vi bör inte upprepa samma misstag med en ännu mäktigare, och således ännu otäckare skurkstat.

Emma JaensonSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.