Vi måste vara vaksamma mot islamism

Ledare Artikeln publicerades
Foto:Jessica Gow/TT

Det låter som en dålig Hollywoodrulle. Att islamister skulle ha infiltrerat Miljöpartiet känns overkligt, lite som något en person som även tror på utomjordingar och chemtrails skulle kunna påstå. Men kan det vara sant?

Nalin Pekgul, tidigare aktiv politiker i Socialdemokraterna, har i flera år skrivit om detta. På söndagen deltog hon i SVT:s Agenda och talade om att MP under lång tid ha blivit ”en arena för islamister” (24/4). Hon menar att de har tagit sig långt upp i partiet. ”De finns inom Miljöpartiets styrelse, i kommunfullmäktige runtom i landet, i stadsdelsnämnderna och de har vänner inom regeringskansliet.”

Även Lars Nicander, forskare på Försvarshögskolan, menar att MP kan ha infiltrerats av islamister (TV4 Nyheterna 21/4). ”Det är tydligt att man försöker komma in och få förtroendepositioner”, säger han till Aftonbladet (22/4). Han påpekar också att flera företrädare för MP gjort Muslimska brödraskapets rabiatecken med fyra fingrar upp i luften.

När PM Nilsson, politisk redaktör för Dagens Industri, lyfte frågan om att MP kan ha infiltrerats av Muslimska Brödraskapet i Godmorgon Världen på söndagen (24/4) reagerade Helle Klein, chefredaktör för Dagens Arbete, kraftfullt.

  ”Jag ogillar starkt den typen av konspirationsteorier som PM för fram. Det är en skillnad på en aningslöshet, att man vill vara vänlig och tolerant, till att det finns en konspiration om att några har bestämt sig för att ta över ett parti”.

  Men Nilsson, Pekgul och Nicander menar knappast att det är de som sysslar med aurahealing eller grönsaksodling till vardags som även är medlemmar i Muslimska brödraskapet. Att MP är ett parti av idealister som regndansar i kommunfullmäktige gör det däremot sårbart. Partiet har en öppenhet som blivit okritisk. Man har välkomnat alla, låtit tusen blommor blomma, som Hanne Kjöller från Dagens Nyheter, uttryckte det i GMV.

  Lars Nicander tror att Miljöpartiet kan vara extra sårbart för infiltration eftersom de är humanister. ”Man har inte lärt sig det här, att man ska granska folks värdegrund. Man är naiv”.

  ”Vi är ett parti som står upp för öppenhet och tolerans”, påpekar Anders Åkesson, regionråd i Region Skåne (KB 23/4). Men har man varit för tolerant mot de intoleranta?

  Ingen påstår att Mehmet Kaplan (MP) skulle vara islamist, men att han alltför ofta umgåtts i märkliga kretsar är tydligt. Han deltog i en middag förra året där det runt bordet även fanns representanter från det turkiska högerextremistiska organisationen Grå Vargarna och den islamistiska gruppen Milli Görüs. Det var inte första gången han hamnade i dåligt sällskap eller sagt märkliga saker och även han har också setts göra rabiatecknet. Det måste tas på allvar.

  MP:s partisekreterare Anders Wallner och partistyrelsens Jon Karlfeldt (MP) skrev i lördags: ”Även om det i dagsläget inte finns något som tyder på att farhågan om en infiltration skulle vara reell så kommer Miljöpartiet gå vidare med att utreda vår eventuella sårbarhet för infiltration (Svenska Dagbladet 24/4).

  Det är bra att man är ödmjuk, och det gäller inte bara Miljöpartiet. Yasri Khan undvek under många år som lokalpolitiker att ta kvinnliga kollegor i hand utan att någon reagerade; kanske sågs det som en sed, något som skulle respektera i mångkulturalismens namn. Och som jag skrev i lördags har Diskrimineringsombudsmannen inte alls agerat mot dem som inte velat beröra kvinnor – utan i stället stämt dem som vänt sig emot beteendet. Flera partier har haft personer engagerade som har haft en tvivelaktig syn på jämställdhet eller demokrati. MP i Stockholm la förra våren fram en plan för återvändande IS-krigare där det generöst utlovades bostad, försörjningsstöd och jobbtorg. Många har anledning att vara efterkloka och att se på frågan med klarare blick framöver.

  En hittills obesvarad och odiskuterad fråga är varför islamisterna vill engagera sig i ett svenskt riksdagsparti? Enligt PM Nilsson är syftet att ändra den civilrättsliga lagstiftningen så att det blir möjligt att leva mer ortodoxt. Vi kan inte veta, för de islamistiska rörelserna agerar under jord. Vad vi vet är att vi inte kan stillasittande se på. Den tafatthet som Miljöpartiets språkrör och statsministern visat gentemot Mehmet Kaplan är genant.

  Förra veckan var stökig för MP. Man kommer lätt att tänka på Papphammar när han snörar på rullskridskor inomhus och river en hel lägenhet. Den ena krisen byttes kvickt mot en ny, och sedan en till. Klumpiga uttalanden, skandaler, nya ursäkter. Tjong, pang, ojdå!

  Det samlade kaoset fick Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin och Åsa Romson att vid en plötslig presskonferens på måndagen meddela att de är beredda att gå vid kongressens möte i Karlstad 13-15 maj om medlemmarna så önskar. Väljarnas förtroende för dem rasar enligt Demoskop och många har uttryckt att de borde avgå.

  Men att vice statsministern och utbildningsministern skulle lämna till följd av det som händer just nu är mindre sannolikt. Partiet – som faktiskt sitter i Sveriges regering även om man ofta knorrar – behöver de få erfarna företrädare de har. Att lämna över ministerposter till oprövade kort från den brokiga skara som MP består av vore oansvarigt. Nej, de måste reda ut detta, rida ut krisen.

  Hur man löser den svåra situationen framöver betyder mycket. "Miljöpartiet är som en toyboy för S. Ett kuttersmycke som behöver den äldre och mer erfarne för att komma upp i hierarkin. Men nu måste de skärpa sig och lära sig hantverket", sa statsvetaren Stig-Björn Ljunggren häromdagen (Aftonbladet 25/4). Kommer de att lära sig? Det vet man inte.

  42 procent av socialdemokraterna vill bryta samarbetet med Miljöpartiet, enligt en färsk undersökning från Aftonbladet/Sentio. Ett möjligt utfall är att Stefan Löfven slår fast att det "inte är okej" med turbulensen och säger tack och hej till MP. De närmaste dagarna och veckorna kommer många av oss att följa nyheterna som om det faktiskt handlade om en actionfilm. Poppa popcorn och häng med.

  Se Åsa Romson kalla attackerna mot World Trade Center för en olycka här.

  Kaplan jämförde israelers agerande med 30-talets judeförföljelser.

  Romson jämförde flyktingkatastroferna på Medelhavet med förintelselägret Auschwitz

  Fakta

  Muslimska Brödraskapet är en religiös politisk organisation som bildades i Egypten 1928 och vars mål är att skapa en islamisk välfärdsstat grundad på Koranen. Organisationen beskrivs som islamistisk.

  Läs även:

  Dahlman: Det är inte mina händer som är smutsiga

  Dahlman: Lägg av med regndansande hokuspokus

  Dahlman: De tar Sverige på flumride

  Patrik Oksanen: Omstridd moské uppmanade till att rösta på Miljöpartiet

  Om IS:

  Inte läge att vända andra kinden till Isis 3 september 2014

  De grymma bär skuld 25 maj 2015

  Är Gud en mördare? 17 juli 2015